Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες αντιδράσεις στο deal Cosmote - Γερμανός

”Ενδιαφέροντα και περίπλοκο συνδυασμό” χαρακτηρίζει η UBS την κίνηση της CosmOTE προς την κατεύθυνση της εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού στη Γερμανός.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο deal Cosmote - Γερμανός
Ενδιαφέροντα και περίπλοκο συνδυασμό” χαρακτηρίζει η UBS την κίνηση της CosmOTE προς την κατεύθυνση της εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού στη Γερμανός.

Ο διεθνής οίκος αν και επισημαίνει την επέκταση της Γερμανός σε παρόμοιες γεωγραφικά περιοχές με αυτή της CosmOTE, παρατηρεί με σκεπτικισμό ότι η Γερμανός διανέμει και άλλα προϊόντα πέραν αυτών της CosmOTE, κάτι που δε θα ευχαριστήσει τις Vodafone και ΤΙΜ και που πιθανόν θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανών συνεργειών.

Άλλωστε, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε ΒΒΒ δεν αφήνει πολύ χώρο για μεγάλα deals, αναφέρει η UBS.

Υποθέτοντας ότι η CosmOTE αγοράζει το 51% σε premium 30% και πληρώνοντας σε μετρητά, η UBS προσδιορίζει το κόστος σε 1,9 δισ. ευρώ και τον λόγο καθαρού χρέους προς EBITDA στο 2,1 από 1,2, όπου βρίσκεται τώρα.

Σε περίπτωση εξαγοράς του 100%, ο πολλαπλασιαστής του χρέους θα διαμορφωθεί στο 3,1, επισημαίνει ο οίκος, εκτιμώντας παράλληλα πως μια συμφωνία τοις μετρητοίς θα είναι ήπια ευεργετική για τα κέρδη ανά μετοχή, χωρίς να συνυπολογιστούν οι συνέργειες.

H Credit Suisse First Tel European Telecom Daily (05/05) σχολιάζει ότι θα πρέπει να εξετασθεί η πιθανή απώλεια εσόδων του Γερμανού λόγω της συνεργασίας της εταιρίας με άλλες κινητής τηλεφωνίας, εκτός της CosmOTE.

Από την πλευρά της η Proton (Βασίλης Καραρίζος) διατυπώνει τις πρώτες εκτιμήσεις της για τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της συνεργασίας CosmOTE - Γερμανός, πριν από την ανακοίνωση της δομής της συμφωνίας.

Στα θετικά σημεία η Proton υποδεικνύει πως η CosmOTE αποκτά τον έλεγχο μιας αλυσίδας που έχει παρουσία σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ τονίζει ότι θα επιτευχθούν συνέργειες, καθώς η CosmOTE πληρώνει στη Γερμανός, μεταξύ άλλων, προμήθειες αεροχρόνου της τάξης του 7-8% επί των ετήσιων εσόδων ανά χρήστη (ARPU).

Καταφέρεται, επίσης, όπως επισημαίνει ”πλήγμα” στον ανταγωνισμό, ειδικά στην ελληνική αγορά, καθώς η TIM Hellas εξαρτάται πολύ από τη Γερμανός, τονίζοντας ότι με την κίνηση αυτή η CosmOTE διευρύνει την απόσταση από τους ανταγωνιστές στη λιανική αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Η Γερμανός διατηρεί θετική καθαρή ταμειακή ρευστότητα (εκτίμηση για 60 εκατ. ευρώ στο οικονομικό έτος ’06) μετά την πώληση του μεριδίου των ΚΑΕ στα Folli Follie, επισημαίνει η Proton.

Ως αρνητικές παραμέτρους η Proton αναφέρει:

* Η CosmOTE καλείται να λειτουργήσει σε μια λιανική αγορά που περιορίζει τα περιθώρια κέρδους και είναι εντάσεως κεφαλαίου, μολονότι παραμένει συγκεντρωτική στα έσοδα.

* Η CosmOTE θα κληθεί να πληρώσει premium για τα έσοδα που λαμβάνει η Γερμανός από τους άλλους παροχείς και από άλλες κατηγορίες προϊόντων, καθώς και για μια μάρκα η οποία πιθανότατα θα αντικατασταθεί.

* Η CosmOTE διαθέτει ήδη τις υπηρεσίες της μέσω των αλυσίδων της Γερμανός και πιθανόν να χάσει τους πελάτες που προσέλκυε η Γερμανός.

* Η CosmOTE θα υποχρεωθεί να πουλήσει τις μη βασικές επιχειρήσεις της.

* Για τη Γερμανός, οι επιπτώσεις της συμφωνίας θα καθοριστούν από τη δομή της, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι μια δημόσια προσφορά.

* Για τον ΟΤΕ, διαφαίνεται ότι η κίνηση εξυπηρετεί την πώληση μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή, καθώς ο όμιλος σήμερα έχει πολύ καλή και κάθετη παρουσία στις αγορές όπου λειτουργεί.

Η τιμή-στόχος παραμένει στα 21,70 ευρώ και η σύσταση ”υπεραπόδοση.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v