ΧΑ: Στρατηγική “buy the dips” από ξένους

Γιατί hedge funds και Α/Κ αναδυόμενων αγορών "κυνηγούν" τράπεζες. Τα ντεσού των ΑΜΚ, πού "ανεβάζουν" τα δικαιώματα κάνοντας φθηνές τις "μάνες", οι εγγυήσεις κάλυψης και η προσδοκία αλλαγής σελίδας. Τα κρίσιμα τεχνικά νούμερα.

ΧΑ: Στρατηγική “buy the dips” από ξένους
Τακτική αγορών σε κάθε διόρθωση ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι ξένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανατροφοδοτώντας το momentum της αγοράς και εκτινάσσοντας τις αποτιμήσεις σε υψηλά επίπεδα, με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία.

Τον τελευταίο μήνα ο Γενικός Δείκτης του Χ.A. κατέγραψε άνοδο 20%, εξαργυρώνοντας όλη σχεδόν την... προίκα υποαπόδοσης. Ο βασικός δείκτης του Χ.Α. συνεχίζει να υποαποδίδει ελαφρώς σε σχέση με δείκτες όπως ο DAX, ο S&P κι ο Dow, αλλά καταγράφει ιδιαίτερα υψηλή απόδοση σε σύγκριση με τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου (Μαδρίτη, Μιλάνο και Λισαβόνα).

Ταυτόχρονα, ο δείκτης των blue chips (FTSE ASE 25) ξεπερνά σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη κατά 8% τον τελευταίο μήνα και ο MSCI Greece, που αποτελεί benchmark για κάποιους ξένους, σημειώνει άνοδο 18,7% από την 1η Ιανουαρίου και είναι ο top performing ευρωπαϊκός δείκτης από τους δείκτες MSCI.

Η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές, μόνο φθηνή δεν είναι, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι διαπραγματεύσιμοι πλέον και οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών, καθώς με βάση τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις την επομένη των ΑΜΚ θα διαθέτουν τιμή προς λογιστική αξία τουλάχιστον 1,1 φορά.

Από την άλλη, οι όγκοι συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων ξεπερνούν με ευκολία τα 100 εκατ. ευρώ, στις τράπεζες έχουν αλλάξει χέρια όγκοι μετοχών που ζαλίζουν και οι ξένοι συνεχίζουν να αγοράζουν αξιοποιώντας ακόμη και μικρές ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Με βάση τα παραπάνω, οι χρηματιστές διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι το Χ.Α. διαθέτει τη δυναμική να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερο σημείο. «Όσο οι διεθνείς αγορές διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα μετοχικά funds διαθέτουν αυξημένες εισροές, οι διορθώσεις στο Χ.Α. θα αγοράζονται», τονίζει διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής.

Την ίδια άποψη έχει και στέλεχος hedge fund, από τα πρώτα που τοποθετήθηκαν στο Χ.Α. κατά τη διάρκεια του 2012. Σύμφωνα με αυτό, η υπερβάλλουσα ρευστότητα οδηγεί τα hedge funds στο να κυνηγούν υψηλού κινδύνου αποδόσεις, ποντάροντας σε μετοχές και σε ομόλογα υψηλών αποδόσεων.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς «έπεσε» στο 8,4%, γεγονός που με τη σειρά του ανατροφοδοτεί την άνοδο στο Χ.Α. καθώς αποτυπώνει την πτώση του ασφάλιστρου κινδύνου (risk premium).

Χαρακτηριστικό δείγμα της ευφορίας, της αυξημένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και εν μέρει της αλλαγής κλίματος για την ελληνική πραγματικότητα είναι οι επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών εταιρειών, που παρά τα υψηλά επιτόκια αναφοράς δίνουν σήμα, αν αναλογιστούμε ότι η χώρα είναι εκτός αγορών από το 2009.

Την ίδια χρονική στιγμή, οι αγορές που παρατηρούνται, από μικρά επιθετικά hedge funds και κατά κύριο λόγο στις τραπεζικές μετοχές, είναι μάλλον τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και προέρχονται και από την ανάγκη των funds να δείξουν ότι συμμετέχουν στην πιο hot αγορά της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή και υποχρεώνονται να κυνηγήσουν τις αποδόσεις της!


Το trigger point στις τραπεζικές μετοχές

Η αλλαγή σκηνικού στο Χ.Α. επιταχύνθηκε τόσο από τις ΑΜΚ των τραπεζών όσο και από την αλλαγή της αντίληψης των διαχειριστών και των χρηματιστών. Έως τις αρχές Απριλίου, η αγορά ήταν πεπεισμένη ότι θα αποκτούσε warrants κοψοχρονιά, καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων θα καταποντίζονταν.

Οι εισηγήσεις των τραπεζών για τη δομή των ΑΜΚ αποτέλεσαν το πρώτο βήμα διαφοροποίησης. Τράπεζες όπως η Alpha κι η Εθνική πρότειναν στους μετόχους τους και αυτοί το δέχτηκαν να εκδοθούν δικαιώματα μόνο για το σκέλος της ΑΜΚ με μετρητά, δηλαδή για την κάλυψη του 10% ή του 12% της ΑΜΚ, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την υπερπροσφορά και επομένως να προστατεύσουν την αξία των δικαιωμάτων.

Το δεύτερο βήμα ήταν οι διαρροές και εν συνεχεία οι ανακοινώσεις ότι και οι τρεις τράπεζες θα επιδιώξουν να καλύψουν μέσω ιδιωτών το 12% των ΑΜΚ και όχι μόνο το 10%, μειώνοντας τον αριθμό των warrants ανά -νέα- μετοχή στα 7,33 από 9.

Αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με τις συμβάσεις εγγύησης κάλυψης των αυξήσεων (hard underwriting των εκδόσεων) και την αλλαγή στον τρόπο προσαρμογής της τιμής και στον υπολογισμό της τιμής του δικαιώματος, άλλαξαν άρδην τις προσδοκίες για τις τράπεζες. Η αγορά, αργά ή γρήγορα, αντιλήφθηκε ότι δεν θα βρει τσάμπα δικαιώματα και στράφηκε στις αγορές μετοχών.

Χαρακτηριστικό της αλλαγής σε αυτήν την αντίληψη είναι οι όγκοι συναλλαγών της Alpha Bank, που από τις αρχές Μαΐου εκτινάχθηκαν κατά μέσο όρο στα 35 εκατ. τεμάχια από 9,5 εκατ. το τελευταίο 3μηνο.


Και οι αγορές από emerging funds

Στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, που έχουν αναλάβει να εγγυηθούν την κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου της Alpha και της Πειραιώς εκτιμούν ότι επ' ευκαιρία των αυξήσεων κεφαλαίου θα επιστρέψουν στο Χ.Α. μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές.

Προς το παρόν, από αυτήν τη δεξαμενή αυτοί που βλέπουν ζεστά την επιστροφή τους στην Ελλάδα μέσω τραπεζών είναι τα Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές (emerging funds).

Με δεδομένο ότι το Χ.Α. από άποψη κεφαλαιοποίησης και αξίας συναλλαγών μοιάζει με τις αναδυόμενες αγορές, το τελευταίο διάστημα αρκετά emerging funds ποντάρουν σε εγχώρια blue chips. Στις περισσότερες περιπτώσεις βγάζουν καλάθια αγορών που συμπεριλαμβάνουν τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και βεβαίως τα τρία τραπεζικά blue chips (Εθνική, Πειραιώς και Alpha).

H επιστροφή τους συνοδεύεται από προσδοκίες για αλλαγή σελίδας στη χώρα και στην αγορά, που θα επιτρέψει να αυξηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα των τίτλων και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των κεφαλαιοποιήσεων.
 

Σε τοπική κορυφή το Χ.Α.;

Σε πιο τεχνικό επίπεδο, η αγορά έκλεισε χθες πάνω στην αντίσταση των 384 μονάδων (για το 25άρη), που δεν αποκλείεται να αποτελέσει προσωρινά τοπική κορυφή. Θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει σήμερα μικρή διόρθωση, σημειώνοντας ότι το momentum της αγοράς δεν χάνεται όσο ο 25άρης διατηρεί την περιοχή των 358-359 μονάδων. Ακόμη καλύτερα, σύμφωνα με τους ίδιους, θα ήταν η διόρθωση να εξαντληθεί έως τις 363 μονάδες του FTSE/ASE 25.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v