Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Τα κρίσιμα όρια της πτώσης

Το χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης στο ΧΑ ήταν ένα: βιασύνη στην έξοδο! Πώς περιπλέκουν την εικόνα της αγοράς οι πολιτικές αγκυλώσεις. Σταυροδρόμι για τους αγοραστές οι 730 μονάδες.

Χ.Α.: Τα κρίσιμα όρια της πτώσης
Πολύ φόβο και ακόμα περισσότερο θόρυβο έκρυβε η χθεσινή (1/11) συνεδρίαση του Χ.Α. αφού οι επενδυτές προτίμησαν να ακούσουν τον… πανικό για τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Το χαρακτηριστικό αυτής της συνεδρίασης ήταν ένα: βιασύνη στην έξοδο!

Η πολιτική εικόνα περιπλέκει και πάλι το Χ.Α. και εισάγει στην εξίσωση τον πολιτικό κίνδυνο. Η τρομακτική πτώση, η οποία σίγουρα φόβισε ακόμα και τους πιο τολμηρούς, ουσιαστικά επανέφερε την αγορά μπροστά σε σενάρια τρόμου, που οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν παρελθόν.

Πιο τεχνικά, η θετική ματιά για την αγορά, από μικρή μερίδια των traders ωστόσο, δείχνει ότι το παράθυρο της ανόδου δεν έχει κλείσει και κλειδί για την παραμονή σε θετικό μονοπάτι είναι η διατήρηση των 730 - 750 μονάδων.

Επί της ουσίας, όπως επισημάνεται, το θετικό σκηνικό ανατρέπεται άρδην μόνο αν δούμε κλείσιμο κάτω από αυτό το επίπεδο, αν και είναι πιθανό να έχουμε extreme επίπεδα πώλησης έως τις 730 μονάδες και το ανοδικό κανάλι να παραμένει σε ισχύ.

Πρακτικά, δηλαδή, σταυροδρόμι για την πορεία της αγοράς είναι οι 730 μονάδες, αφού σύμφωνα με τους traders εκεί θα κριθεί η επιβίωση του ράλι ή όχι.

Στον αντίποδα, όμως, η τεχνική εικόνα της ΕΤΕ δεν δημιουργεί πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ και η Alpha Bank, που κυριαρχούσε στην άνοδο από την αρχή του ράλι και είχε καλύτερη τεχνική εικόνα, χθες ουσιαστικά κατέρρευσε και κρατήθηκε μια ανάσα από τον ΕΚΜΟ 200 ημερών της.

Ειδικά για τον τίτλο της ΕΤΕ, η κίνηση κάτω από τα επίπεδα του 1,58 ευρώ τρόμαξε την αγορά, αφού ανοίγει τον δρόμο για το 1,50 ευρώ, ενώ βρίσκεται και εν αναμονή της εισόδου της και πάλι στον δείκτη MSCI Greece, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

O δείκτης των τραπεζών έχασε τη σημαντική στήριξη των 272 μονάδων και πλέον κοιτάζει προς τις 250 μονάδες, αφού οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι θετικό ότι έκλεισε πάνω από το όριο των 270 μονάδων, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι το επίπεδο αυτό θα κρατήσει τους πωλητές, αν συνεχιστούν οι πιέσεις και η πολιτική αβεβαιότητα.

Ταυτόχρονα, πολλά ημερήσια διαγράμματα δεικτοβαρών μετοχών όπως η ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν δώσει σήμα εξόδου. Αξιοσημείωτη, πάντως, είναι η πορεία του ΟΠΑΠ, που προσπαθεί να μείνει σε επαφή με τα 4,60 ευρώ.


Στην πίεση και τα ομόλογα


Παράλληλα, πτώση έχουμε και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων πάνω από 10% από τα υψηλά στις 22 Οκτωβρίου. Η υποχώρηση συμπίπτει χρονικά τόσο με την επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας όσο και με την προτροπή της Moody’s προς τους επενδυτές να πωλήσουν τα νέα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν υπεραποδώσει στο 3μηνο έναντι των ευρωπαϊκών. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο λήξεως το 2023 τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 31 λεπτά του ευρώ και το yield ήταν 17,7%.


Τα κρίσιμα επίπεδα του FSTE/ASE – 20



Τα όρια του Γενικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v