Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες «πιστεύουν» στις μετοχές τους

Οι περιπτώσεις 14 εταιρειών που είτε οι ίδιες είτε οι βασικοί τους μέτοχοι βάζουν το χέρι στην τσέπη και αγοράζουν από το ταμπλό. Αναλυτικοί πίνακες και στοιχεία για το κατά πόσον επηρεάζονται οι τιμές των τίτλων στο ΧΑ.

Εισηγμένες: Ποιες «πιστεύουν» στις μετοχές τους
Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι οκτώ που περιλαμβάνονται στον παρατιθέμενο πίνακα: Μπουτάρης, Revoil, Σαράντης, MLS, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΤΡΑΚ, Κυριακίδης Μάρμαρα.

Βέβαια, όλες οι παραπάνω περιπτώσεις εταιρειών που το τελευταίο χρονικό διάστημα προβαίνουν σε αγορές δικών τους μετοχών δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο καλάθι.

Άλλες, για παράδειγμα, ακολουθούν εδώ και πολύ καιρό τη συγκεκριμένη πολιτική έχοντας μαζέψει αξιοσημείωτο ποσοστό των τίτλων τους (Σαράντης, ΕΛΤΡΑΚ κ.ά.). Άλλες συνδυάζουν τις αγορές ιδίων μετοχών με αγοραστικές τοποθετήσεις των βασικών τους μετόχων (π.χ. MLS). Υπάρχει και η περίπτωση της Μπουτάρης, η οποία η διαθέτει ρευστότητα (έστω και μικρή) σε μια περίοδο όπου αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα ρευστότητας!

Στον παρατιθέμενο πίνακα εμφανίζονται οι μεταβολές των τιμών των συγκεκριμένων μετοχών σε χρονικά διαστήματα ενός μήνα, ενός έτους και μιας πενταετίας. Παρατηρώντας τα στοιχεία σε αυτόν, κάποιος μπορεί να καταλήξει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Πρώτον, οι αγορές ιδίων μετοχών δεν είναι από μόνες τους σε θέση να εξασφαλίσουν ανοδική πορεία στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ούτε και στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Έτσι, τον τελευταίο μήνα, οι πέντε από τις οκτώ μετοχές υποχρεώθηκαν σε πτώση και μόνο οι τρεις κατέγραψαν άνοδο. Το γεγονός μάλιστα ότι αυτές οι τρεις μετοχές ανήκουν σε εταιρείες που το 2011 εμφάνισαν σαφώς ικανοποιητικά αποτελέσματα είναι ένα ακόμη επιχείρημα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Και δεύτερον, ακόμη πιο περιορισμένη είναι η επίδραση στις τιμές των μετοχών σε μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα, καθώς την τελευταία πενταετία οι επτά από τους οκτώ τίτλους σημείωσαν μεγάλη πτώση (από 59,6% έως και 85,3%).

Γεγονός είναι ότι η υλοποίηση προγραμμάτων buy back δεν είναι σε θέση να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την τιμή μιας μετοχής, όπως επίσης και ότι η ανακοίνωση μιας εταιρείας πως θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση δεν αντιμετωπίζεται με τη θέρμη του παρελθόντος (περίοδος 1999-2002).

Παρ' όλα αυτά, η αγορά εξακολουθεί να βλέπει μάλλον με συμπάθεια τέτοιες κινήσεις, καθώς:

α) Δείχνουν πως κατά κανόνα οι εταιρείες δεν καίγονται για μετρητά σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα είναι… χρυσάφι.

β) Ενισχύουν την εμπορευσιμότητα των τίτλων στο ταμπλό.

γ) Είτε υπάρχει πρόθεση να πουληθούν σε επικείμενο στρατηγικό συνεργάτη, είτε σκοπός είναι η ακύρωσή τους, είτε…, οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι διοικήσεις προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση συνήθως όταν πιστεύουν πως οι μετοχές είναι υποτιμημένες. Άρα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η απόκτηση των ιδίων μετοχών ελπίζεται ότι θα ευνοήσει μελλοντικά τους μετόχους, αν και τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες περιπτώσεις έγινε το αντίθετο.

Έβαλαν το χέρι στην τσέπη

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η αγορά θα εκτιμούσε ακόμη περισσότερο αν οι διοικούντες δεν χρησιμοποιούσαν τα κεφάλαια των εταιρειών για να αγοράσουν μετοχές, αλλά έβαζαν το χέρι στη… δική τους τσέπη!

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες και οι managers που την τρέχουσα περίοδο επιλέγουν να αγοράζουν μετοχές των εταιρειών που κατέχουν ή διοικούν. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι αυτά των εταιρειών Marfin Investment Group (Ανδρέας Βγενόπουλος), J&P Άβαξ, Avenir (ο διευθύνων σύμβουλος Θωμάς Αχείμαστος), Μηχανική, Πλαίσιο (οικογένεια Γεράρδου), Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας (οικογένεια Κρεμμύδα), PC Systems (ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Ισμαήλος) κ.ά.

Όπως προκύπτει και από τον παρατιθέμενο πίνακα, ούτε και σε αυτήν την περίπτωση οι αγοραστικές παρεμβάσεις είναι από μόνες τους αρκετές για να οδηγήσουν τις μετοχές σε άνοδο. Από τις έξι μετοχές του πίνακα, μόνο δύο έχουν καταγράψει κέρδη τον τελευταίο μήνα και επίσης δύο (όχι οι ίδιες) το τελευταίο τρίμηνο.

Χ.Α.: Εισηγμένες που αγοράζουν ίδιες μετοχές

Μεταβολή 1 μήνα

Μεταβολή 12 μηνών

Μεταβολή 5 ετών

Μπουτάρης

-4,30%

0%

-85,30%

REVOIL

-14,60%

-47%

-76,90%

Σαράντης

5,15%

-37,40%

-76%

MLS

11,30%

-7%

175,60%

Lamda Development

-1,19%

-28,77%

-82,85%

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

-8,02%

-42,47%

-84,40%

ΕΛΤΡΑΚ

-4,10%

10,88%

-59,65%

Κυριακίδης Μάρμαρα

21%

72,86%

-67,12%



Χ.Α.: Οι βασικοί μέτοχοι ενισχύουν τις θέσεις τους

Μεταβολή 1 μήνα

Μεταβολή 3 μηνών

MIG

-22,87%

-28,73%

J&P Άβαξ

-4,34%

-39,62%

Avenir

-26,80%

-13,04%

Μηχανική

-8,81%

-31,60%

Πλαίσιο

38,24%

-14,30%

PC Systems

11,10%

30,90%



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v