Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Όλα τα σενάρια για τα τραπεζικά deals

Crash test σε όλα τα σενάρια συγχωνεύσεων των ελληνικών τραπεζών από τη UBS, που ανεβάζει τις τιμές-στόχους για Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Τα πιθανά εμπόδια, οι προκλήσεις και η ρευστότητα.

UBS: Όλα τα σενάρια για τα τραπεζικά deals
Σε ανοδική αναπροσαρμογή των τιμών-στόχων για τέσσερις ελληνικές τράπεζες προχωρά σε έκθεσή της με ημερομηνία 12 Αυγούστου η UBS, διατηρώντας παράλληλα την επιφυλακτική της στάση αλλά και τη σύσταση "neutral" για τις περισσότερες εξ αυτών.
 
Ο οίκος επισημαίνει την υπεραπόδοση που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα και προβλέπει ότι η κινητικότητα σε ό,τι αφορά την πιθανή συσσώρευση στον κλάδο θα αποτελέσει βραχυπρόθεσμο καταλύτη για τις τιμές. Εξακολουθεί να ξεχωρίζει την Alpha Bank, ενώ στην ίδια έκθεση εξετάζει και όλα τα σενάρια συγχωνεύσεων μεταξύ των βασικών παικτών της ελληνικής αγοράς.     

Αναλυτικότερα, η τιμή για την Alpha Bank αναθεωρείται στα 7 από 5,8 ευρώ, για τη Eurobank στα 6,7 από 5 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,7 από 4,8 ευρώ προηγουμένως.

Μικρή ανοδική αναθεώρηση και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 12,8 από 12,6 ευρώ, ενώ αμετάβλητες μένουν οι τιμές για τη Marfin Popular Bank (2 ευρώ) και την Αγροτική Τράπεζα (0,8 ευρώ). Η σύσταση για την Alpha Bank είναι "buy" και για όλα τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα "neutral", πλην της Αγροτικής για την οποία η UBS επιμένει σε "sell"(*).

Ο οίκος διατηρεί επιφυλακτική στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακάμψει τους τελευταίους δύο μήνες κατά περίπου 20% - γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην καλή εκτέλεση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας, στα καλά αποτελέσματά τους όσον αφορά στα stress tests, στο βελτιούμενο κλίμα και στα σενάρια για συγχωνεύσεις του κλάδου, τα οποία πυροδότησε η πρόταση της Πειραιώς στα μέσα Ιουλίου.

Τα σενάρια των συγχωνεύσεων

Η UBS τονίζει ότι υπάρχουν πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για ενοποιήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις που βρίσκονται εν όψει και αφορούν στην ποιότητα του ενεργητικού. Έτσι, προβλέπει, οι συγχωνεύσεις είναι πολύ πιθανές κατά τους επόμενους μήνες.

Ο οίκος εστιάζει στις αποδόσεις που η διαδικασία των συγχωνεύσεων θα μπορούσε να παραγάγει για τους μετόχους και μελετά τα διάφορα σενάρια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το "ζευγάρωμα" δυο ελληνικών τραπεζών παράγει αξία ίση με το 17% της κεφαλαιοποίησής τους, κατά μέσο όρο, ενώ η μέση αξία που δημιουργείται από μια συγχώνευση διαμορφώνεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Ακόμη, οι δυο τράπεζες που ενδεχομένως ενοποιηθούν, θα έχουν κατά μέσο όρο, συνολικά στοιχεία ενεργητικού 170 δισ. ευρώ, μερίδια 10% στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους 7,6 δισ. ευρώ.

Οι συνεργίες στο μέτωπο του κόστους είναι επίσης σημαντικές, καθώς μια συνένωση δυο μεγάλων τραπεζών αναμένεται να οδηγήσει σε κλείσιμο 300-400 υποκαταστημάτων.

Έτσι, σε περίπτωση συγχώνευσης της Εθνική με τη Eurobank η αξία που θα σημειωνόταν, ως ποσοστό της κοινής κεφαλαιοποίησης, θα ήταν 16%, της Εθνικής με την Alpha 13%, με την Πειραιώς 11%, με τη Marfin 8% και με την Αγροτική 9%.

Για την Alpha Bank το πλέον επικερδές σενάριο θα ήταν αυτό της συγχώνευσης με τη Eurobank ή με την Πειραιώς, για τα οποία η αξία θα έφτανε στο 20% της κεφαλαιοποίησης. Σε μια πιθανή συγχώνευση με τη Μarfin το ποσοστό είναι στο 14% και με την Αγροτική στο 16%.

Μια ενδεχόμενη συγχώνευση της Eurobank με την Πειραιώς εκτιμάται ότι θα απέδιδε 19%, με τη Marfin 14% και με την Αγροτική 16%. Όσον αφορά στην Πειραιώς, μια πιθανή συγχώνευση με την Αγροτική θα δημιουργούσε αξία της τάξης του 19%. Για τη Marfin το καλύτερο σενάριο φαίνεται ότι θα ήταν αυτό της συγχώνευσης με την Πειραιώς, η απόδοση της οποίας είναι στο 21%, αλλά και αυτό με την Αγροτική (20%).


Πιθανά εμπόδια στα deals 

Αν και η αξία που παράγεται από μια πιθανή συνένωση ελληνικών τραπεζών είναι σημαντική, υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια τα οποία ενδέχεται να σταματήσουν τις σχετικές διαδικασίες, αναφέρει ο οίκος. 

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι στη διαδικασία μιας συγχώνευσης, ενδέχεται να απαιτηθεί, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, η αποτίμηση των χαρτοφυλακίων ελληνικών ομολόγων των τραπεζών με βάση τις τρέχουσες τιμές. Είναι λογιστικό θέμα, αλλά ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο, αναφέρει η UBS. 

Παράλληλα, ο οίκος στέκεται στις ισχυρές αντιδράσεις που αναμένονται από τα τραπεζοϋπαλληλικά σωματεία, καθώς και σε πιθανό μπλοκάρισμα ενός deal από τις ελληνικές ή τις κοινοτικές αρχές ανταγωνισμού, καθώς μια συνένωση μεγάλων τραπεζών θα οδηγήσει σε μερίδιο αγοράς άνω του 35% σε τομείς όπως οι καταθέσεις, τα καταναλωτικά δάνεια και η διαχείριση αμοιβαίων.   


Επιβράβευση συντηρητικών κινήσεων

Ο οίκος στοιχειοθετεί την προτίμησή του στην Alpha Bank δεδομένων, όπως λέει, του πιο συντηρητικού δανειακού της χαρτοφυλακίου και της χαμηλότερης έναντι των ανταγωνιστών της έκθεσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Για τη Eurobank η UBS επισημαίνει τις περικοπές κόστους και τη διαχείριση της ποιότητας ενεργητικού, καθώς και την τοποθέτησή της στις χώρες της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης, όπου η ποιότητα ενεργητικού αναμένεται σταδιακά να βελτιώνεται.

Για την Εθνική τονίζεται ότι είναι "ο πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος" και πως τα ισχυρά της κέρδη από τη Finansbank θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την κερδοφορία του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, στη UBS αρέσει η ευελιξία της τράπεζας και η ικανότητά της να προσαρμόζεται στο περιβάλλον όπως και η τάση της να προλαμβάνει τις προκλήσεις. Για τη Marfin αναγνωρίζεται η μικρή της έκθεση στην Ελλάδα και για την Αγροτική επικρίνει την "αφύσικα υψηλή της αποτίμηση".

Οι προκλήσεις

Το επενδυτικό περιβάλλον είναι λιγότερο εχθρικό για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με λίγους μήνες πριν, τονίζει ο οίκος. Ωστόσο, αναφέρει, οι δυσκολίες παραμένουν για τις τράπεζες.

Ένας από αυτούς είναι η υπερβολική εξάρτηση από την ΕΚΤ, κάτι που δεν θεωρεί ότι αποτελεί σφάλμα των ίδιων των τραπεζών. Όπως αναφέρει, η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια θέση όπου δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και οι τράπεζες είναι θύματα αυτής της κατάστασης.

Οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες είναι μια ακόμη δυσκολία, αναφέρει η UBS, καθώς τα πρόσφατα stress tests δεν ανέδειξαν το ζήτημα πιθανού "κουρέματος" στην αξία των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη, ενώ οι επισφάλειες συνεχίζουν να ενισχύονται.
 
Τέλος, η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να συνεχίσει να επιδεινώνεται λόγω της πίεσης στην πραγματική οικονομία από τα μέτρα λιτότητας. Όπως αναφέρει ο οίκος, είναι ώρα για τις τράπεζες να αναγνωρίσουν αυτή την κατάσταση και να παραδεχτούν ότι οι επισφάλειες ενδέχεται να φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους στις 300 ή στις 400 μονάδες βάσης


(*) Η μετοχή της Alpha Bank ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης στα 5,6 ευρώ, της Εθνικής στα 10,56 ευρώ, της Eurobank στα 5,57, της Πειραιώς στα 4,75 ευρώ, της Marfin στο 1,68 ευρώ και της Αγροτικής στο 1,17 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v