Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταχεία αποκλιμάκωση των spreads

Ταχεία αποκλιμάκωση των spreads από τα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, μετά τις αποφάσεις Ε.Ε. - ΕΚΤ για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ταχεία αποκλιμάκωση των spreads
Ταχεία αποκλιμάκωση των spreads από τα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, μετά τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κάτω από τις 500 μονάδες βάσης, "αγγίζοντας" τις 464 μ.β., το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Απριλίου. Νωρίτερα κινούνταν στις 786 μονάδες βάσης, από τις 1.091 μ.β. που "έπιασε" την Παρασκευή. Κάτω από τις 1.000 μονάδες τα spreads του 2ετούς και του 5ετούς ομολόγου, που κινούνται αυτήν την ώρα στις 779 και στις 660 μονάδες αντίστοιχα, από τις 1.610 μ.β. και 1.375 μ.β νωρίτερα.

Το CDS του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στις 657 μονάδες, από τις 915,5 μονάδες την Παρασκευή.

Σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα spreads και σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία.

Συγκεκριμένα, το πορτογαλικό 10ετές υποχωρεί κάτω από τις 300 μ.β., στις 257 μ.β., το ισπανικό στις 108 μ.β. από τις 142 μ.β. και το ιταλικό στις 99 μ.β. από τις 112,6 μ.β. νωρίτερα.

Ταχύτατη η αποκλιμάκωση και των CDSs των 5ετών ομολόγων των τριών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA Datavision, το πορτογαλικό CDS διαμορφώνεται στις 263 μ.β. από τις 425 μ.β. της Παρασκευής, το ισπανικό στις 157 μ.β. από τις 238,6 μ.β. και το ιταλικό στις 145,5 μ.β. από τις 225,5 μ.β.

Αντίστροφη τροχιά για τους γερμανικούς τίτλους, με τις αποδόσεις να ενισχύονται -πάνω από το 3% του 10ετούς- και τις τιμές να υποχωρούν, καθώς καταγράφεται ξεπούλημα σε τίτλους που λειτουργούσαν ως "ασφαλείς λιμένες" εν μέσω έντονων κλυδωνισμών στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα υποχωρεί σήμερα στην τρίτη θέση της λίστας της CMA Datavision με τις χώρες που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για χρεοκοπία, με ποσοστό 43,88%, ενώ η Πορτογαλία υποχωρεί στη δέκατη θέση, με ποσοστό 21,06%. Την Παρασκευή η Ελλάδα καταλάμβανε την πρώτη θέση και η Πορτογαλία την πέμπτη.

---Βίαιο short squeeze στα ελληνικά ομόλογα

Άρον- άρον αγορές προκειμένου να κλείσει μέρος των ανοικτών θέσεων πώλησης επί των ελληνικών ομολόγων πραγματοποιούνται σήμερα στην ΗΔΑΤ, με αποτέλεσμα να καταγράφεται εντυπωσιακό γύρισμα στις τιμές των "κοντινών" κυρίως ομολόγων.

Τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων γύρισαν στην περιοχή των 340 μονάδων βάσης(!), επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Ιανουάριο, ενώ τα διετή έχουν "μαζέψει" στις 430 μονάδες βάσης.

Υπό τον φόβο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να ξεκινήσει την παρέμβαση αγοράς ομολόγων από την Ελλάδα, καθώς εδώ και περίπου έναν μήνα διαπιστώνονται έντονα προβλήματα βάθους και εμπορευσιμότητας, ξένοι και εγχώριοι επενδυτές σπεύδουν να κλείσουν τις short θέσεις.

Η έλλειψη εμπορευσιμότητας χαρακτηρίζει και τη σημερινή εκτίναξη των τιμών. Με το σύστημα εξαιρετικά σορταρισμένο και τα long only χαρτοφυλάκια να μη βγάζουν προσφορά, καθώς οι τιμές απέχουν ακόμη αρκετά από τις τιμές κτήσης, οι τιμές εκτινάσσονται κατά 6% με 9% εξασφαλίζοντας αξιόλογα κέρδη στους traders που βγήκαν αγοραστές στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η βίαιη και γρήγορη άνοδος των τιμών ενδέχεται να οδηγήσει σε διαφοροποίηση της επενδυτικής στρατηγικής ακόμη και εντός της ημέρας, καθώς κάποιοι fund managers που έκλεισαν short θέσεις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να ανοίξουν νέες ήδη από σήμερα.

Επίκεντρο του προβληματισμού τους παραμένει η διευκρίνιση των προθέσεων της ΕΚΤ. Βάσει της χθεσινοβραδινής συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να παρεμβαίνει με αγορές ομολόγων στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται προβλήματα στο βάθος και στην εμπορευσιμότητα των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v