Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωρεάν «σερφάρισμα» στους σταθμούς του μετρό από τέλη Ιουλίου

Τέλος του τρέχοντος μηνός αρχίζει η παράδοση σταθμών του μετρό με την αναγκαία υποδομή για δωρεάν Ιnternet. Ακολουθεί η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις σήραγγες.

Δωρεάν «σερφάρισμα» στους σταθμούς του μετρό από τέλη Ιουλίου

Από το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά οι σταθμοί και οι αποβάθρες του μετρό που θα διαθέτουν WiFi, με στόχο να ακολουθήσει και η ολοκλήρωση του έργου για κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις σήραγγες του μετρό.

Τα δύο έργα, που βαλτώνουν εδώ και χρόνια, φαίνεται να βρίσκουν τον δρόμο τους, με πρώτο αυτό που αφορά το WiFi στους σταθμούς, με τον πρώτο σταθμό να «συνδέεται» στο τέλος Ιουλίου και να ακολουθούν με σφιχτό χρονοδιάγραμμα οι υπόλοιποι. Έτσι οι επιβάτες που περιμένουν τους συρμούς θα έχουν τη δυνατότητα να σερφάρουν στο Ιnternet ή ακόμα και να δουλεύουν χωρίς διακοπές.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου. Το δωρεάν Ιnternet στους σταθμούς του μετρό έρχεται στο πλαίσιο του έργου «WiFi4GR - Ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο».

Θα ακολουθήσει η εγκατάσταση κεραιών σε διάφορα σημεία του δικτύου και τις σήραγγες που σήμερα είναι «τυφλά», έργο που είχε εξαγγείλει και ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης.

Όπως είχε αναφέρει σε παλιότερες δηλώσεις του ο κ. Παπαστεργίου, οι καθυστερήσεις στο σερφάρισμα μέσα στους συρμούς είχαν δύο σημαντικές παραμέτρους:

  • Πρώτον, το μετρό και οι χώροι του μετρό  ανήκουν στη ΣΤΑΣΥ, η οποία είχε συμφωνήσει και είχε υπογράψει σύμβαση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να στήσουν και στους σταθμούς, αλλά και στους συρμούς Ιντερνετ.
  • Δεύτερον, το αντικειμενικό πρόβλημα που υπάρχει είναι πως δυστυχώς οι εταιρείες μπορεί να δουλεύουν μόνο δύο ώρες τη μέρα τα ξημερώματα, γιατί σε όλο το υπόλοιπο διάστημα και για λόγους ασφάλειας δεν επιτρέπεται.

Στο πλαίσιο αυτό, μπήκε WiFi στους σταθμούς από το WiFi4GR, όπως ακριβώς δόθηκε δωρεάν πρόσβαση σε 332 δήμους σε περίπου 5.000 σημεία με 2.500 access points.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εγκατάσταση εξοπλισμού WiFi σε σταθμούς του Μετρό έγινε τον Ιούνιο του 2014 σε συνεργασία με εταιρεία τηλεπικοινωνιών και με μηδενικό κόστος για τη ΣΤΑ.ΣΥ. Δωρεάν WiFi μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες σε 7 σταθμούς και συγκεκριμένα σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη, Ομόνοια, Πειραιάς, Νερατζιώτισσα και Δουκίσσης Πλακεντίας.

Μάλιστα τότε είχε ανακοινωθεί ότι στα μέσα Ιουλίου προγραμματιζόταν η σταδιακή επέκταση του WiFi σε όλους τους σταθμούς του μετρό (γραμμές 2 και 3), του ΗΣΑΠ καθώς και σε στάσεις του τραμ, ωστόσο το έργο δεν προχώρησε. Η τότε προσπάθεια είχε γίνει σε συνεργασία με τη Ηellas οnline.

Από τότε όμως το σύστημα ουδέποτε συντηρήθηκε (ούτε και επεκτάθηκε σε άλλους σταθμούς) και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί.

Το 2014 σχετικός εξοπλισμός τοποθετήθηκε πιλοτικά σε 15 λεωφορεία, αλλά ο διαγωνισμός για τοποθέτησή του στο σύνολο του στόλου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το 2017 πραγματοποιήθηκε μελέτη ευρυζωνικότητας στο δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ενώ ένα χρόνο αργότερα υπήρξε και νέα εξαγγελία για εγκατάσταση WiFi στο σύνολο των λεωφορείων, με την τότε διοίκηση του ΟΑΣΑ να προωθεί σχετικό έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v