Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Βρισκόμαστε στην αρχή ανοδικής πορείας

«Bλέπουμε τάσεις γρήγορης αύξησης σε περιοχές όπως το Ηράκλειο και η Πάτρα» ανέφερε για τα κρούσματα Covid-19 o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Κρίσιμος ο Φεβρουάριος. Τι είπε για την υποπαραλλαγή «Όρθρο».

Σαρηγιάννης για κορωνοϊό: Βρισκόμαστε στην αρχή ανοδικής πορείας

Στις νέες μεταλλάξεις και τις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού που μολύνουν τον κόσμο, αυξάνοντας την πίεση στο ΕΣΥ αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, ο οποίος εστίασε στον «Όρθρο» που αποτελεί πια το 7% των κρουσμάτων.

«Βρισκόμαστε σε μια αρχική φάση αυξητικής πορείας, η οποία ήταν προβλεπόμενη με δεδομένo το γεγονός ότι υπήρχαν και είχαν ήδη ταυτοποιηθεί νέες παραλλαγές στη χώρα, oι οποίες έχουν υψηλότερη μεταδοτικότητα και ένα υψηλότερο ποσοστό διαφυγής από την ανοσία», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τόνισε ότι «έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρχει μια μεγαλύτερη ανάπτυξη καθώς η «Όρθρος» και η «Κράκεν» θα αρχίσουν να αναπτύσσονται πιο πολύ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη που παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας στα λύματα των πόλεων οι επιστήμονες περιμένουν να δουν μια κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας γύρω στα μέσα Φλεβάρη και μετά, όπως εκτίμησε, θα αρχίσουμε ξανά να έχουμε μια πτωτική πορεία.

Σε ποιες περιοχές το ιικό φορτίο είναι υψηλό

«Αυτό είναι κάτι που προκύπτει από το ιικό φορτίο που ενδεχομένως εντοπίζεται. Ήδη βλέπουμε τάσεις γρήγορης αύξησης σε περιοχές όπως το Ηράκλειο, η Πάτρα» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το καλό είναι ότι αυτά τα νέα στελέχη δεν δίνουν μεγαλύτερη παθογένεια από την πιο ισχυρή παθογένεια από την Όμικρον 5, ίσως λίγο λιγότερο, και άρα περιμένουμε να δούμε μικρή σχετικά πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Επιπρόσθετα, τόνισε, ότι «δεν υπάρχει η ήπια μόλυνση γι’ αυτό καλό είναι να το αποφύγουμε» καθώς όπως εξήγησε η επιστημονική κοινότητα ακόμη διερευνά τις συνέπειες του συνδρόμου Long Covid.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v