Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μανώλης Δερμιτζάκης: Δεν ανησυχώ πολύ για τη μετάλλαξη Δέλτα

Στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στον εμβολιασμό και στις καιρικές συνθήκες, τα πράγματα όμως υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν...

Μανώλης Δερμιτζάκης: Δεν ανησυχώ πολύ για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Δεν ανησυχώ πολύ με τη Δέλτα μετάλλαξη. Θεωρώ ότι έχει δοθεί περισσότερη έμφαση από όση χρειάζεται. Η αύξηση που βλέπουμε σε διάφορες περιοχές συνδυάζεται περισσότερο με τοπικές επιδημίες παρά με μία τεράστια αύξηση της μεταδοτικότητας, όπως παρουσιάζεται. Είναι λίγο πιο μεταδοτική, αλλά όχι τόσο πολύ όσο εμφανίζεται».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας την Τετάρτη σε διαδικτυακή εκδήλωση της Βιοϊατρικής, με θέμα «Προς τη μετά-Covid εποχή, με νέα διαγνωστικά εργαλεία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στον εμβολιασμό και στις καιρικές συνθήκες, που ευνοούν εμάς και εμποδίζουν τον ιό. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα και να υποχωρήσει ο ρυθμός εμβολιασμού. Διευκρίνισε πως απαιτείται προσοχή και με την άρση των άλλων μέτρων προστασίας.

Για την ανοσία αγέλης τόνισε πως δεν αρκούν τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Απαιτείται ομοιόμορφα κατανεμημένο ποσοστό και όχι συσσωρευμένο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Τα παιδιά

Ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό ομάδων, οι οποίες δεν μετέχουν με υψηλά ποσοστά, όπως μειονότητες (εθνικές και άλλες), άτομα με χαμηλά εισοδήματα και μορφωτικό επίπεδο και τα παιδιά, που αποτελούν το 20% του πληθυσμού.

Ειδικά για τα παιδιά, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να παραμείνουν ανεμβολίαστα και να συνωστιστούν στις σχολικές αίθουσες. Όπως είπε, έχουν ήδη περάσει μία δύσκολη χρονιά και δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περισσότερο. «Θα πρέπει να συζητηθεί γρήγορα το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών, από τα 12 και πάνω, όπως γίνεται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες», σημείωσε ο καθηγητής.

Ανέδειξε τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας πως αυτός πρέπει να αποτελεί τη βασική συζήτηση.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v