Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοτιότερα χτυπάει την Ελλάδα το νέο κύμα της πανδημίας

Πώς αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν χτυπήθηκε με σφοδρότητα η Βόρεια Ελλάδα. Η Αττική στο επίκεντρο, η Θεσσαλία στο μεταίχμιο.

Νοτιότερα χτυπάει την Ελλάδα το νέο κύμα της πανδημίας
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Τάσεις μετατόπισης του κύριου βάρους της πανδημίας νοτιότερα παρουσιάζουν τα δεδομένα των πρώτων ημερών του νέου αυξητικού κύματος.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, όταν το επιδημικό κύμα χτύπησε με ανελέητη σφοδρότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, η εικόνα των τελευταίων ημερών φαίνεται να αλλάζει τον επιδημιολογικό χάρτη, με τη διασπορά να αυξάνεται με πιο ταχείς ρυθμούς από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, με επίκεντρο την Αττική, και λιγότερο έντονα στα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το γεγονός, που μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί από την εξέλιξη του επόμενου διαστήματος, θα μπορούσε να αποδοθεί -εκτός από τις καιρικές συνθήκες- και στα υψηλότερα ποσοστά ανοσίας που έχουν διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, λόγω ακριβώς του μεγαλύτερου ποσοστού μολύνσεων του δεύτερου κύματος.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για συλλογική ανοσία, αλλά σε κάποιες περιοχές που είχαν μεγάλη επιβάρυνση το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ο ιός άφησε πίσω ένα μέρος του πληθυσμού με ανοσία, μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες, όπου η διασπορά ήταν μικρότερη», παρατηρεί μιλώντας στο Euro2day.gr ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και προσθέτει: «Έχουμε δει κάτι ανάλογο σε χώρες του εξωτερικού, που διανύουν εδώ και καιρό το τρίτο κύμα της πανδημίας. Στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και αλλού παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των φάσεων».

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι 9 στις 10 περιοχές που προκαλούν προβληματισμό ως προς τον ρυθμό αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα και με τις αναφορές του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, βρίσκονται στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (Θήρα, Μύκονος, Βοιωτία, Δυτική Αττική, Λακωνία ως προς τον αριθμό νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, Μαγνησία, Εύβοια, Αχαΐα, Αττική ως προς τη δυναμική της διασποράς). Μοναδική εξαίρεση η Ροδόπη, η οποία πάντως απουσίασε εντελώς από τη λίστα της Πέμπτης, με μηδενικά κρούσματα.

Το αίνιγμα της Θεσσαλίας

Η Θεσσαλία, μια Περιφέρεια που μαζί με αυτές της Μακεδονίας και της Θράκης δέχτηκε με ιδιαίτερη ένταση τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος, παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες μια αινιγματική εικόνα. Στη Μαγνησία, που συμπεριλήφθηκε από τον υπουργό στη λίστα με τις περιοχές υψηλού φορτίου, τα αυξημένα κρούσματα αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε γνωστή συρροή και συγκεκριμένα σε οίκο ευγηρίας, όπου εντοπίστηκαν τις προηγούμενες μέρες 35 μολύνσεις σε ηλικιωμένους και προσωπικό.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στη Λάρισα, η οποία την Τρίτη κατέγραψε 37 κρούσματα, αριθμό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της περασμένης εβδομάδας. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι νέες μολύνσεις περιορίστηκαν στις 19, ενώ 10 είχε η Καρδίτσα, με πολύ μικρότερο πληθυσμό.

«Φαίνεται μια αύξηση στα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς, τόσο στη Λάρισα όσο και πανελλαδικά. Αυτοί δεν δίνουν πάντα την πλήρη εικόνα που μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Παίζει ρόλο το πόσα τεστ γίνονται και κυρίως πόσα από αυτά είναι rapid, πόσα γίνονται στα νοσοκομεία κ.α.», σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και προσθέτει: «Ο δείκτης θετικότητας, πάντως, που είναι κρίσιμος, φαίνεται να "τσιμπάει" προς τα πάνω κι αυτό κάτι δείχνει».

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μικρότερη η ένταση του 3ου κύματος

Ο καθηγητής αναμένει μια αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, που θα οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και μέσα στον Μάρτιο. Εκτιμά, ωστόσο, πως δεν θα έχει την ίδια ένταση με το δεύτερο κύμα.

«Αυτό μας το δείχνει η ιστορία των πανδημιών ιογενών λοιμώξεων, όπως αυτή της γρίπης, η οποία ήταν περισσότερο έντονη και θανατηφόρα κυρίως στο δεύτερο κύμα της. Εκτός από αυτό, τώρα φοράμε μάσκες και τις φοράμε καλά. Από την άλλη, το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Ως μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας βίωσα την αγωνία να αδειάσουμε κλινικές και ολόκληρες πτέρυγες, προκειμένου να δημιουργήσουμε και να οργανώσουμε από την αρχή κλινικές Covid. Τώρα αυτές είναι στημένες. Το προσωπικό που είχε μετακινηθεί από άλλες κλινικές έχει εμπειρία διαχείρισης. Επιπλέον, σήμερα δεν υπάρχει συμφόρηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε το 1/5 των νοσηλευόμενων στις κλινικές Covid σε σχέση με αυτούς που είχαμε στην περίοδο έξαρσης», επισημαίνει.

Ως επιβαρυντικά δεδομένα της παρούσας συγκυρίας, ο ίδιος σημειώνει την απειλή του μεταλλαγμένου στελέχους, αλλά και ένα πιθανό άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Αυτό μπορεί να φέρει τον ιό ξανά στα σπίτια. Στην προηγούμενη φάση ρωτούσα τους ασθενείς από πού κόλλησαν και πολλοί μου απαντούσαν από τα παιδιά και τα εγγόνια. Η επιστροφή στα σχολεία μπορεί να αναζωπυρώσει πάλι την ενδοοικογενειακή διασπορά», λέει.

Ιατρικός Σύλλογος: Να μην ανοίξουν τα σχολεία

Την άμεση αναθεώρηση της απόφασης για άνοιγμα των σχολείων ζητά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. Όπως υποστηρίζει, η προσβολή κυρίως ηλικιωμένων συμπολιτών μας από την Covid-19 παραπέμπει κατευθείαν στη σχολική κινητικότητα και όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα είχε επιπτώσεις κυρίως σε νεαρά άτομα. «Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα πρέπει να πειραματιστούμε με μια ηλικιακή ομάδα που έχει μάλιστα και πάρα πολλές κοινωνικές δραστηριότητες», επισημαίνει.

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Ο ίδιος παρατηρεί με ανησυχία την αύξηση των κρουσμάτων στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές. «Μας ανησυχεί και μας τρομάζει, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο αριθμός 37 που είχαμε την Τρίτη είναι μεγάλος για τη Λάρισα. Θα δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες», τονίζει και προσθέτει: «Οι μεταλλάξεις μάς ανησυχούν ιδιαίτερα. Το Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης πρέπει να επιταχύνει άμεσα. Επείγει να ανακαλυφθούν όλα τα κρούσματα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και να γίνει σε βάθος ιχνηλάτηση, για να περιοριστεί η διασπορά».

Έμποροι: Ο φόβος νέου lockdown

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, από την πλευρά του, εκφράζει την ικανοποίησή του από την αγοραστική κίνηση των ημερών, που εκτονώνει την «καταναλωτική στέρηση» των 70 ημερών με κλειστά καταστήματα. Παράλληλα, επισημαίνει πως είναι έκδηλος ο φόβος και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. «Είναι άδικο να γυρίσουμε πάλι ένα βήμα πίσω και να ζούμε διαρκώς υπό τον φόβο ενός τρίτου ενδεχομένως lockdown, εξαιτίας μεμονωμένων περιπτώσεων και που αδιαμφισβήτητα δεν θα είναι υπεύθυνα γι' αυτό τα μικρά καταστήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ζητά μεταξύ άλλων να ενταθούν οι έλεγχοι για αποφυγή συγχρωτισμού έξω από μεμονωμένες αλυσίδες και πολυεθνικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v