Προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως και οι υπόλοιποι υπόχρεοι, έχουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις πόθεν έσχες, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει οι δικαστικές Ενώσεις.
Στις αιτήσεις ακύρωσης οι Ενώσεις ζητούσαν να ακυρωθεί η κατάσταση των υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δικαστικών και εισαγγελικών, όπως ζητούσαν να ακυρωθεί και η απόφαση για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αποκρούοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς των δικαστικών Ενώσεων, μεταξύ των άλλων, έκριναν ότι είναι:
-Συνταγματικές (σύμφωνε με τα άρθρα 26 και 87 έως 91 του Συντάγματος) οι νομοθετικές διατάξεις (ν. 4571/2018), κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπουν ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (ν. 3213/20030), ορίζονται με απόφαση των προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
-Συνταγματική καθώς δεν αντίκειται στις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, η ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες στην ειδική 11μελή επιτροπή την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι από 4 ανώτατους δικαστές και 2 ανώτατους εισαγγελείς, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο βουλευτές, κ.λπ.
-Συνταγματική (σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας) η υποχρέωση δήλωσης φυλασσόμενων εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων μετρητών χρημάτων ύψους άνω των 30.000 ευρώ και κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 40.000 ευρώ (τα λεγόμενα χρήματα, κ.λπ. κάτω από το μαξιλάρι) και η υποχρέωση εκτίμησης της αξίας των εν λόγω κινητών, για τα οποία οι υπόχρεοι δεν διαθέτουν παραστατικό της εμπορικής αξίας αυτών.