Απέφυγαν τα δύσκολα για Ιράκ οι ”15”

Αποφεύγοντας τα... δύσκολα, όπως είναι αυτή καθ’εαυτήν η τοποθέτηση επί της σύγκρουσης στο Ιράκ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε ένα κείμενο αρχών το οποίο κατά κύριο λόγο υποδεικνύει τον ΟΗΕ ως τον κυρίαρχο φορέα που θα χειριστεί τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Απέφυγαν τα δύσκολα για Ιράκ οι ”15”
Αποφεύγοντας τα... δύσκολα, λόγω και του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργήσει η ”διαίρεση” των κυβερνήσεων των χωρών - μελών για το θέμα του πολέμου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίστηκαν σε ένα κείμενο αρχών το οποίο κατά κύριο λόγο υποδεικνύει τον ΟΗΕ ως τον κυρίαρχο φορέα που θα χειριστεί τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Στην ουσία, επρόκειτο για μια ”διπλωματική ενέργεια” μέσω της οποίας απεφεύχθη μια ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των δύο ”πλευρών”, καθώς το κλίμα πριν από τη διάσκεψη ήταν ιδιαιτέρως βαρύ, με τις πληροφορίες να θέλουν τις σχέσεις μεταξύ του Γάλλου προέδρου Σιράκ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπλερ να είναι ”εξαιρετικά τεταμένες”.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και προεδρεύων της Συνόδου Κορυφής, ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ, την οποία όπως είπε ο κ. Σημίτης θα πρέπει να διαχειριστεί ο ΟΗΕ, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι προσέθεσε ότι υπάρχουν ήδη 21 εκατ. ευρώ για τη βοήθεια προς το Ιράκ.

Παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης των ”15”, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώνει πως με την έναρξη των στρατιωτικών συγκρούσεων έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση.

”Ελπίδα μας είναι να τεθεί τέλος στη στρατιωτική σύγκρουση με τον μικρότερο αριθμό θυμάτων, τις λιγότερες δυνατές απώλειες και τη λιγότερη δυνατή δυστυχία”, σημείωσε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της πολιτικής σταθερότητας του Ιράκ.

Ο κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη ότι οι ”15” τάσσονται υπέρ του πλήρους αφοπλισμού του Ιράκ σε όλη την επικράτεια, καθώς και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων ολόκληρου του ιρακινού λαού, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι ”15” θεωρούν πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά. Επισήμανε επίσης ότι ο ΟΗΕ έχει την απαραίτητη πείρα για την αποκατάσταση των ζημιών σε κράτη μετά το τέλος των συγκρούσεων.

Οι ”15” υποστηρίζουν ακόμα, υπογράμμισε ο Σημίτης, την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικού χαρακτήρα αναγκών και για τη συνέχιση της παροχής τροφίμων στο Ιράκ έναντι πετρελαίου.

”Θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε ο ιρακινός λαός να ζήσει ελεύθερος και να συμβιώσει ειρηνικά με τους γείτονές του”, ανέφερε ο Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να βοηθήσει τον ιρακινό λαό.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή διάσταση της κρίσης στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ”15” επιθυμούν να βοηθήσουν όλες τις γειτονικές χώρες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κύματα προσφύγων, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και ότι έχουν ευθύνες για την αποφυγή οποιωνδήποτε τρομοκρατικών ενεργειών.

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή ο Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι οι ”15” στηρίζουν τον ”οδικό χάρτη” στον οποίο έχει καταλήξει η διεθνής κοινότητα για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ”15” δηλώνουν την απόφασή τους να ενισχύσουν την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα όμως δηλώνουν τη βούλησή τους να ενισχύσουν και τις διατλαντικές σχέσεις που είναι θεμελιώδους σημασίας.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Κώστας Σημίτης στην ανάπτυξη του διαλόγου με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προβλημάτων καθώς και στην τόνωση της διεθνούς συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας. Ο πρωθυπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση η αποκατάσταση της ενότητας της διεθνούς κοινότητας αποτελεί στην παρούσα φάση επιτακτική ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v