Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφοποίηση αρχείων από το Ιδρυμα Πειραιώς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), καταρτίζει πρόγραμμα τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των αρχείων, της Κεντρικής Επιτροπής Δανείων (1949 – 1954) και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Ανάπτυξης (1954 – 1964).

Ψηφοποίηση αρχείων από το Ιδρυμα Πειραιώς
Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ανακοίνωση του Σχεδίου Μάρσαλ (1947) από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Tο Σχέδιο αφορούσε στην οικονομική στήριξη των κατεστραμμένων, από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Μεταξύ των χωρών που έλαβαν οικονομική ενίσχυση από τις ΗΠΑ ήταν και η Ελλάδα στην οποία χορηγήθηκε το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο της προβλεπόμενης βοήθειας του Σχεδίου.

Κίνηση που συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι οι επικρατούσες πολιτικές συνθήκες, στο εσωτερικό της χώρας, ενδιέφεραν στον μέγιστο βαθμό την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) έχοντας στην κατοχή του τα αρχεία της Κεντρικής Επιτροπής Δανείων (1949 – 1954) και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Ανάπτυξης (1954 – 1964), δηλαδή των φορέων που διαχειρίστηκαν τα βιομηχανικά και γεωργικά δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Μάρσαλ, καταρτίζει πρόγραμμα τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των συγκεκριμένων αρχείων.

Η σπουδαιότητα του προγράμματος έγκειται στο ότι έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο ερευνητικό κενό που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός σχετικών μελετών και βιβλίων.

Στη χώρα μας μελέτες περί του Σχεδίου Μάρσαλ υπάρχουν ελάχιστες αλλά κι αυτές ακόμη βασίστηκαν σε ξένα αρχεία αφού οι ελληνικές πηγές ήταν μέχρι πρότινος μη προσβάσιμες.

Με την ψηφιοποίηση των στοιχείων από το Π.Ι.Ο.Π. οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτές μελετώντας διεξοδικότερα τη μεταπολεμική ελληνική οικονομική ιστορία.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του προγράμματος που υλοποιείται, θα τεκμηριωθούν και θα ψηφιοποιηθούν 440.000 τεκμήρια τα οποία θα είναι προσβάσιμα μέσω του, υπό ανάπτυξη, διαδικτυακού κόμβου www.archivespiop.gr από τον προσεχή Μάιο οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η επίσημη παρουσίαση του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. ”Κοινωνία της Πληροφορίας”, θα γίνει σε ειδική ημερίδα που θα διοργανωθεί από το ΠΙΟΠ τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v