Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουλτς: Να στείλουμε μήνυμα ενότητας στην ΕΕ

Οι ηγέτες της Ενωσης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μη αμφισβητούμενα θέματα στην Μπρατισλάβα, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπέρ της αναθεώρησης του κώδικα δεοντολογίας.

Σουλτς: Να στείλουμε μήνυμα ενότητας στην ΕΕ
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μη αμφισβητούμενα θέματα και "να στείλουν το μήνυμα ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού και όχι διχασμένοι τις προκλήσεις του 21ου αιώνα", δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην Die Welt.

"Δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις της Ε.Ε να κάνουν το λάθος να συνομιλήσουν μόνο για θέματα που διχάζουν. Ας συνομιλήσουν για θέματα για τα οποία συμφωνούμε! Μόνο έτσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών", τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέτοια θέματα είναι η ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, όπως επίσης και ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και κατά της ανεργίας των νέων.

Επίσης, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καλεί τη Βρετανία να καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους την αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε.

Ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει για το πολιτικό του μέλλον, αν δηλαδή θα είναι υποψήφιος καγκελάριος, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν προτίθεται να υποστηρίξει νέα θητεία του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Σουλτς είπε απλώς ότι η σχετική ψηφοφορία για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου: "Είναι μια ανοιχτή διαδικασία".

Υπέρ της αναθεώρησης του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει τον κώδικα δεοντολογίας μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο διορισμός του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην Goldman Sachs, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

«Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τον κώδικα συμπεριφοράς ώστε να γίνει σαφέστερο τι επιτρέπεται να πράττουν οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρώην Ευρωπαίοι επίτροποι», δηλώνει στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο διάδοχος του Μπαρόζο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διέταξε την Κυριακή έρευνα σχετικά με το εάν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρέβη τις βασικές αρχές της δεοντολογίας της ΕΕ με τον διορισμό του στην αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs, όπου θα προσφέρει τις συμβουλές του σχετικά με το Brexit.

Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς της έδρας στο Λονδίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο. Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι θα συμβουλεύει την τράπεζα σε θέματα που αφορούν στις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ερώτηση σχετικά με το αν ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ είναι υπερβολικά χαλαρός, ο Μάρτιν Σουλτς απαντά:

«Δεν είναι αρκετά σαφής. Είναι φυσικό όταν ένας πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψάχνει για δουλειά... Κανείς δεν έχει πρόβλημα αν γράφει βιβλία ή διδάσκει σε πανεπιστήμιο. Αλλά είναι περίεργο που ο Μπαρόζο θέλει να συμβουλεύει τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα σε θέματα Brexit».

Ο Μπαρόζο κατηγόρησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για «διακριτική μεταχείριση» μετά το άνοιγμα της έρευνας, η οποία για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν δεν συνάδει με τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε σε άλλα πρώην μέλη της Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v