Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριγμοί στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό

Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση, τη στιγμή που η Άγκυρα απειλεί να την «παγώσει» σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

  • Real.gr
Τριγμοί στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό
Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση, τη στιγμή που η Άγκυρα απειλεί να την «παγώσει» σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Η Ευρώπη επιμένει στην εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων.

Με φόντο τις ανησυχίες για το προσφυγικό αλλά και για την εσωτερική κρίση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκαν την Άγκυρα, όπου και συνομίλησαν με την τουρκική ηγεσία, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Από τις επαφές που είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία προέκυψαν σημαντικές διαφωνίες, κυρίως στο θέμα της βίζας, καθώς η Τουρκία δεν δέχεται να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ο κ. Σουλτς συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Μάρτιν Σουλτς είπε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η ασφάλεια, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, η ελευθερία του Τύπου, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το θέμα των θεωρήσεων, το προσφυγικό και η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία σχετικά με το προσφυγικό.

«Υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε και θέματα που διαφωνούμε», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι ένα από τα σημεία διαφωνίας είναι το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ. «Εάν δεν λυθούν κάποια προβλήματα, όπως η αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν μπορούν να καταργηθούν οι θεωρήσεις», είπε.

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι, ως προς το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων, υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν και ανέφερε ότι ένα από αυτά είναι η αλλαγή στον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος, τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. Η Τουρκία, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τον αντιτρομοκρατικό νόμο, γιατί αυτό και δεν θα πρόσφερε κάτι και επιπρόσθετα θα μεγέθυνε την απειλή που δέχεται η Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των θεωρήσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «αμφότερες οι πλευρές δεν τήρησαν κάποιες από τις υποσχέσεις τους. Υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούμε και να το αλλάξουμε αυτό, αλλά εκτός από την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου».

Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί σταδιακή κατάργηση των θεωρήσεων, πρώτα για κρατικούς λειτουργούς ή για άλλες κατηγορίες, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε αρνητικά και είπε πως «δεν γίνεται περιορισμένη κατάργηση».

Ο κ. Σουλτς ρωτήθηκε αν η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ως προς την αλλαγή στον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο σηματοδοτεί και την αποτυχία της διαδικασίας για την κατάργηση των θεωρήσεων και είπε πως «αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει τελική αποτυχία. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».

Στο ίδιο ερώτημα απάντησε και ο κ. Γιλντιρίμ, λέγοντας πως «δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε στο ζήτημα του αντιτρομοκρατικού νόμου. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι λόγος για να προεξοφλήσουμε την αποτυχία».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στη συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα πρέπει ακόμη να ικανοποιήσει κάποια σημεία αναφοράς προτού εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου «πολύ σύντομα», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, αν δεν πάρει την απελευθέρωση της βίζας που της έχει υποσχεθεί η Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v