Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πολιτική διαπραγμάτευση «απαντά» ο Αλ. Τσίπρας στα έκτακτα μέτρα

Μια τελευταία προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες μέρες να τεθεί επικεφαλής στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής νομοθέτησης μέτρων έκτακτης ανάγκης.

  • Real.gr
Με πολιτική διαπραγμάτευση «απαντά» ο Αλ. Τσίπρας στα έκτακτα μέτρα
Μια τελευταία προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες μέρες να τεθεί επικεφαλής στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής νομοθέτησης μέτρων έκτακτης ανάγκης ύψους 2% του ΑΕΠ, σε περίπτωση που το πρόγραμμα εκτροχιαστεί ως το 2018.

Τα μέτρα αυτά που αποτελούν αποτέλεσμα της συμφωνίας του ΔΝΤ με τους βορείους εταίρους και σκοπό έχουν να διευκολύνουν την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το Ταμείο θεωρεί πως έτσι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του προγράμματος απέναντι στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και είναι ενδεικτικό πως δεν ζητάει επιπλέον μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Η προοπτική άμεσης νομοθέτησης επιπλέον μέτρων ωστόσο θεωρείται από την κυβέρνηση πολιτικά εξαιρετικά επώδυνη και όπως λένε στελέχη του Μαξίμου, ενέχει τον κίνδυνο να κλονίσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Για να αποτρέψει λοιπόν να οριστικοποιηθεί η απόφαση σε σχέση με τον προσδιορισμό και τη νομοθέτηση τέτοιων μέτρων στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που αναμένεται να γίνει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Αλ. Τσίπρας θα παίξει για μια ακόμα φορά το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, επιδιώκοντας επίσης, σε περίπτωση που θα συμφωνήσει επί της αρχής στο πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ, να συνδυαστεί η συζήτησή του με τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκκινήσει κύκλο επαφών με όσους στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Στο Μαξίμου συμπεριλαμβάνουν σε αυτούς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που έδειξαν ήδη ότι διαφωνούν με την ανάγκη υιοθέτησης ενός πακέτου μέτρων έκτακτης ανάγκης από την Ελλάδα.

Θα επιδιώξει επίσης τη δημιουργία ενός μετώπου χωρών στο Eurogroup, ώστε να στηριχτεί η ελληνική συμβιβαστική πρόταση, να δεσμευτεί μεν η Αθήνα στη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης αλλά να μην καταστεί η νομοθέτησή τους προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στο τελευταίο Eurogroup η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία υποστήριξαν απέναντι στις αιτιάσεις των χωρών του Βορρά και του ΔΝΤ την ελληνική θέση, πως ενδεχόμενη νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα, αν και στο τέλος συμφώνησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τον κύκλο επαφών με τους σοσιαλιστές ηγέτες (Ολάντ, Κόστα, Ρέντζι, Σουλτς) αλλά και με τους Ευρωπαϊκούς θεσμικούς παράγοντες (Ντράγκι και Γιούνκερ). Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πάντως πως η επίτευξη αυτών των στόχων δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, πως θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα σε περίπτωση που υποχρεωθεί να νομοθετήσει έκτακτα μέτρα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v