Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιπλέον 3 δισ. και και βίζα «δίνει» η ΕΕ στην Τουρκία

Σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας που φέρνει στο φως το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσει 3 δισ. επιπλέον στην Τουρκία για το προσφυγικό.

Επιπλέον 3 δισ. και και βίζα «δίνει» η ΕΕ στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, αλλά και θα υποδέχεται Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας και διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αργότερα σήμερα.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος από τα ελληνικά νησιά.

Η ΕΕ θα προσφέρει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως τα τέλη του 2018 για να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές να παράσχουν στέγη στους Σύρους, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί ως σήμερα. Ακόμη, θα χαλαρώσει τους όρους για τη χορήγηση αδειών εισόδου σε Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, πάντοτε σύμφωνα με το προσχέδιο.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία και η ΕΕ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους», και προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην «ανάληψη ενεργειών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων για να προετοιμάσουν το κοινό τους μέλλον». Επιπλέον, γίνεται η «κοινή δέσμευση να τερματιστεί η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ».

Αναλυτικά με βάση το προσχέδιο η Τουρκία:

1) Θα δεχθεί εκ νέου και χωρίς χρονοτριβή όλους τους παράνομους μετανάστες που περνάνε στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία και χωρίς να θίγει τις τρέχουσες δεσμεύσεις της χώρας με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτή η διαδικασία επανεισδοχής θα διαρκέσει για προσωρινό διάστημα και μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

2) Για τον λόγο αυτό, θα τοποθετήσει, σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, επαρκή αριθμό αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης στα κέντρα ελέγχου παράτυπης μετανάστευσης που έχουν ήδη δημιουργηθεί, κυρίως στην Λέσβο, στην Χίο, στην Σάμο και στην Κω, για να βοηθήσει στην διευκόλυνση της επεξεργασίας των περιπτώσεων επανεισδοχής.

3) Θα εφαρμόσει αποτελεσματικά όλα τα κατάλληλα διοικητικά και νομικά εργαλεία για την εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συμφωνιών που θα τεθούν σε ισχύ σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

4) Θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε. καθώς και με τον ΟΗΕ για να διασφαλίσει την τάχιστη μετεγκατάσταση υπό το πρίσμα του επιμερισμού του βάρους των Σύρων προσφύγων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στην βάση της φόρμουλας «για κάθε έναν Σύρο που επιστρέφει σην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας ακόμα Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

5) Θα εφαρμόσει αποτελεσματικά έργα, που θα υποβάλλονται από την Τουρκία και θα αποφασίζονται από την από την Συντονιστική Επιτροπή Προσφυγικής Στήριξης. Και θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε μια κοινή προσπάθεια για την δημιουργία ασφαλών περιοχών ετνός της Συρίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση:

6) Θα εκκενώσει πλήρως τα ελληνικά νησιά από τους πρόσφυγες και θα προχωρήσει στην επανεισδοχή μόνο εκείνων που πέρασαν στα νησιά μετά από μία ημερομηνία που θα καθοριστεί.

7) Θα καλύψει το κόστος που θα προκύψει

8) Όσον αφορά το σημείο 5 της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου 2015, αντί του Οκτωβρίου, θα υιοθετήσει και θα εφαρμόσει μια σχετική οδηγία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για να εκπληρωθεί η άρση των προϋποθέσεων για έκδοση βίζας στους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016, που θα βασίζεται σε έναν οδικό χάρτη, την εξειδικευμένη υποστήριξη και σε συνάρτηση με τη συμφωνία επανεισδοχής.

9) Θα προχωρήσει αποτελεσματικά και χωρίς χρονοτριβή στην επανεγκατάσταση των Σύρων από την Τουρκία με βάση τη φόρμουλα που αναφέρεται στο Άρθρο 4 για την εξισορρόπηση σε μηναία βάση και θα συνεργαστεί με την Τουρκία σε ένα κοινό εγχείρημα για τη δημιουργία ασφαλών περιοχών ανθρωπιστικά εντός της Συρίας.

10) Θα προετοιμαστεί για την απόφαση σχετικά με το άνοιγμα των νέων ενταξιακών κεφαλαίων.

11) Θα επισπεύσει και θα διευκολύνει τη μεταφορά και την εκταμίευση της χρηματικής στήριξης για τους Σύρους και θα αποφασίσει για την επιπλέον στήριξη ύψους 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

12) Θα εποπτεύει την πρόοδο από κοινού με την Τουρκία, σε μηνιαία βάση, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων τοποθεσιών που θα αποφασίζονται από κοινού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v