Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα πέσουμε και στα γόνατα

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί πολιτικά από τη ΝΔ ένα σύμφωνο δίκαιης κατανομής των βαρών».

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα πέσουμε και στα γόνατα
«Θα ήταν καλύτερο για τη χώρα εάν με κάποιο τρόπο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία τελικά υπερψήφισε το πρόγραμμα, έβρισκε και έκφραση στην εκτελεστική εξουσία, στην κυβέρνηση που θα κληθεί να το υλοποιήσει», αλλά «δεν θα πέσουμε και στα γόνατα», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με αυτό που λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είναι ανοιχτή σε συνεργασία, συναινέσεις, συγκλίσεις και εξεύρεση κοινών τόπων.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί πολιτικά από τη ΝΔ ένα σύμφωνο δίκαιης κατανομής των βαρών», το οποίο σημαίνει στην πράξη καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και πιο επιθετικές πολιτικές στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν προβλήματα επιβίωσης, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.
 
Στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, τονίζει ότι «το κεφάλαιο των οριζόντιων απολύσεων έχει κλείσει για το Δημόσιο», σε αντίθεση, όπως προσθέτει, με «το κεφάλαιο των απολύσεων των επίορκων, των πειθαρχικά ελεγχόμενων, πολλών δηλαδή δημόσιων υπαλλήλων οι οποίοι δυστυχώς επανήλθαν στο δημόσιο μέσα από τις πολιτικές του κ. Κατρούγκαλου», για τον οποίο σημειώνει ότι «εγείρεται και μείζον ζήτημα ηθικής τάξης».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πώς βλέπετε το μετεκλογικό τοπίο; Υπάρχει δυνατότητα εθνικής συνεννόησης; Ο κ. Τσίπρας είπε όχι οικουμενική κυβέρνηση, είπε όχι και στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία.


Κατ' αρχάς είναι πάρα πολύ νωρίς να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα της κάλπης, και σίγουρα θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για την πραγματική βούληση του ελληνικού λαού το βράδυ των εκλογών. Εγώ πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές, και σε αυτήν την περίπτωση η ΝΔ σίγουρα θα απευθύνει μία πρόσκληση και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με πρώτο μέλημα να υλοποιήσει τη συμφωνία την οποία όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της απερχόμενης Βουλής υπέγραψαν. Το αν ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί αυτήν την πρόταση δεν το γνωρίζω. Φαντάζομαι θα λάβει και αυτός υπόψη του το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, φαντάζομαι θα σχηματισθεί κάποια άλλη κυβέρνηση με κάποιους άλλους που θα θέλουνε.

Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας, είναι ανοιχτή σε συνεργασία, ανοιχτή σε συναινέσεις, ανοιχτή σε συγκλίσεις, ανοιχτή στη δυνατότητα εξεύρεσης κοινών τόπων.

Την πρόσκληση την έχει επαναλάβει και ο κ. Μεϊμαράκης πολλές φορές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον κ. Τσίπρα. Προχθές, όμως, από τις Βρυξέλλες τέθηκε και ένας νέος όρος για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Δηλαδή, αναφέρθηκε η ανάγκη μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό, όμως, δεν θεωρείται εσείς ότι είναι και μία παρέμβαση, θα λέγαμε, στα εσωτερικά της Ελλάδας;

Αυτό αναφέρεται σε ένα δημοσίευμα, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο επίσημα, μπορεί να είναι η επιθυμία κάποιων. Δεν με ενδιαφέρει τόσο το τι θέλουν οι Βρυξέλλες, με ενδιαφέρει τι είναι καλό για τη χώρα. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα εάν με κάποιο τρόπο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία τελικά υπερψήφισε το πρόγραμμα, εύρισκε και έκφραση στην εκτελεστική εξουσία, στην κυβέρνηση και θα κληθεί να το υλοποιήσει. Τα ευκόλως αυτονόητα. Αυτοί που ψηφίζουν συναποφασίζουν και συγκυβερνούν τελικά για να υλοποιήσουν αυτό που έχουν ψηφίσει.

Πιστεύετε ότι είναι εφικτές οι συγκλίσεις δύο πόλων;

Να πω κάτι, μία πρόσκληση απευθύνουμε, δεν θα πέσουμε και στα γόνατα. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση αν δεν το θέλει.

Ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων δείχνει, το άκουσα χθες και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ότι η ΝΔ υστερεί σε κοινωνικά θέματα, δηλαδή, εκεί που είναι ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Δεν θεωρείτε ότι είναι ένα ζήτημα αυτό; Δεν νομίζετε ότι οι Έλληνες έχουν την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης;

Πράγματι, νομίζω και από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας μία προσέγγιση στα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα είναι αποτελεσματική και θα εκφράζεται μέσα από, εγώ το αποκαλώ, ένα σύμφωνο δίκαιης κατανομής των βαρών, είναι επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί αυτό πολιτικά από τη ΝΔ. Για εμένα, αυτό τι σημαίνει στην πράξη:

Πρώτον την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, πιο επιθετικές πολιτικές στήριξης εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που έχουνε μεγάλα προβλήματα, σήμερα, επιβίωσης, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τα επιδόματα ανεργίας. Εξάλλου γι’ αυτό υπάρχουν και κοινωνικοί πόροι και είναι μία διαπίστωση του ίδιου του κ. Γιούνκερ, μέσα από μία έκθεση την οποία έχει συντάξει, ότι πράγματι έχει επέλθει μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να μιλήσουμε γι' αυτά τα θέματα. Θέματα που θα μπορούσαμε να πετύχουμε και μία ενδεχόμενη σύγκλιση και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εγώ εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαλεύεται και αντιμάχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει αποδειχθεί ότι είναι το καλύτερο στοχευμένο εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας.

Τι σκοπεύετε να κάνετε ως ΝΔ -αλλά η ερώτηση αφορά περισσότερο εσάς- με το θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, με το θέμα των απολύσεων, που υπήρχε μία εκκρεμότητα. Τώρα τα μέτρα είναι σκληρότερα.

 Το θέμα των απολύσεων έχει κλείσει πια. Και έχει κλείσει το θέμα των απολύσεων διότι εγώ ο ίδιος διαπραγματεύτηκα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι απολύσεων από το 2015 και μετά. Κάτι το οποίο επιμελώς κάποιοι φροντίζουν να ξεχνούν. Από εκεί και πέρα, εγώ ουδέποτε έκρινα ότι η πολιτική των απολύσεων είναι η σωστή πολιτική στο Δημόσιο.
 
Αλλά εγώ βρέθηκα να υλοποιώ μία πολιτική, την οποία μία τρικομματική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει, και επειδή δεν μου αρέσει να βγάζω την ουρά μου απ' έξω έκανα αυτό το οποίο η κυβέρνηση συνολικά είχε συμφωνήσει να κάνει. Κληρονόμησα, δηλαδή, βάρη τα οποία ενδεχομένως να μην μου αναλογούσαν, όμως φρόντισα να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα και όσο πιο δίκαια. Αλλά εν πάση περιπτώσει το κεφάλαιο των απολύσεων, προσέξτε των απολύσεων, των οριζοντίων απολύσεων, έχει κλείσει για το Δημόσιο.

Αυτό που δεν έχει κλείσει, σε καμία περίπτωση, είναι το κεφάλαιο των απολύσεων των επίορκων, των πειθαρχικά ελεγχόμενων, πολλών δηλαδή δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δυστυχώς επανήλθαν στο Δημόσιο μέσα από τις πολιτικές του κ. Κατρούγκαλου.

Κύριε Μητσοτάκη, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες είχαν δικαιωθεί και από τα δικαστήρια.

Όχι, λυπάμαι δεν είχαν δικαιωθεί. Λυπάμαι γι' αυτό, κάποιοι είχαν επιστρέψει με πρωτόδικες αποφάσεις, αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι καμία απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης -και προσβλήθηκαν όλες- όσον αφορά τις διοικητικές πράξεις δεν απορρίφθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια. Αλλά, να μη μείνουμε πολύ στο θέμα των απολύσεων, γιατί εγώ θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα έχει κλείσει.

Η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις απολύσεις. Όμως το ζήτημα της αξιολόγησης είναι καίριας σημασίας.

Η αξιολόγηση, ναι.

Εγώ είχα έτοιμο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, το οποίο είχα δώσει στον διάδοχό μου κ. Κατρούγκαλο. Φυσικά δεν έκανε απολύτως τίποτα, γιατί το μόνο του μέλημα ήταν πώς θα προσλάβει εκείνους οι οποίοι είχαν φύγει. Και φυσικά, για τον κ. Κατρούγκαλο εγείρεται και μείζον ζήτημα ηθικής τάξης. Φυσικά δεν δέχομαι να μου κουνάει κανείς από την Αριστερά το δάχτυλο στα θέματα ηθικής τάξης, όταν ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος ήταν αυτός που έπαιρνε προμήθεια 12% για τη διευθέτηση όλων των εργατικών διαφορών με το Δημόσιο που ο ίδιος αναλάμβανε. Άρα να είναι πιο προσεκτικοί αυτοί οι οποίοι μιλάνε για ζητήματα ηθικής, όταν πρώτοι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v