Παρεμβάσεις Μητσοτάκη-Σημίτη για εθνική συνεννόηση

Την άποψη ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αυτή την ώρα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία εκφράζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2003 και μετά άρχισε ο εκτροχιασμός, δηλώνει ο Σημίτης.

Παρεμβάσεις Μητσοτάκη-Σημίτη για εθνική συνεννόηση
Την ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών αρχηγών τονίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη η οποία θα προβληθεί σήμερα το βράδυ (21:00) στο κανάλι της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστροφή Καραμανλή από την εξορία μετά την πτώση της χούντας, σημειώνει ότι ο ίδιος είχε προετοιμάσει από καιρό την επιστροφή του, εκτιμώντας ότι αν επικρατούσε η πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Γ. Μαύρο θα επικρατούσε χάος. Θεωρεί ότι μία από τίς αδυναμίες της Μεταπολίτευσης ήταν και το Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» υποστηρίζει ο Κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να εκλέγεται από τον λαό έτσι ώστε η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση με ευρωπαϊκή προοπτική, να συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της». Εκφράζει την άποψη ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αυτήν την ώρα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία.

Τονίζει δε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θυμίζοντας τις συζητήσεις συνεννόησής τους με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Χαρίλαο Φλωράκη κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας Ζολώτα.

Ο Κώστας Σημίτης μετά από 10 χρόνια δίνει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη -επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής η οποία θα προβληθεί την Παρασκευή (12/12-21:00)- και υποστηρίζει ότι η Μεταπολίτευση ολοκληρώθηκε το 2004. Η πρώτη φάση της ήταν με τις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι οποίες «ουσιαστικά έλυσαν το θέμα του πολιτεύματος στη χώρα».

Η δεύτερη φάση ήταν οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου «με λαϊκή κυριαρχία και ισότητα μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων» και η τρίτη φάση, όπως τονίζει, με τη δική του πρωθυπουργία που «πέτυχε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας».

Η σημερινή οικονομική κρίση οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, στις κυβερνήσεις μετά το 2003. «Πετύχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2003 και μετά άρχισε ο εκτροχιασμός. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων στην συνέχεια ευθύνονται για τη σημερινή κρίση» είπε.

Χαρακτηρίζει δε τη σημερινή κατάσταση «πολιτική μη συνεννόησης, πολιτική υπερβολών και εντοπισμού εχθρών, δεν μπορεί να προκόψει ό τόπος με αυτόν τον τρόπο».

Εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίση γιατί δεν μπορεί να γεφυρώσει τις σχέσεις της με τα κράτη μέλη. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Περιφέρεια αν δεν υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση για την υπέρβαση τού χάσματος μεταξύ κρατών της Κεντρικής Ευρώπης και της περιφέρειας».

ΠΗΓΗ: hellenicparliament

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v