Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Δεν αρκεί η παραίτηση Μπαλτάκου

Με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου ο πρώην πρωθυπουργός αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν, με τα δεδομένα αυτά, να λειτουργεί η κυβερνητική συνεργασία προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων».

Παπανδρέου: Δεν αρκεί η παραίτηση Μπαλτάκου
Οι ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση Μπαλτάκου, η οποία χαρακτηρίζεται «οικογενειακή υπόθεση της δεξιάς», είναι «προφανείς» και η απομάκρυνση του Γ.Γ. του υπουργικού συμβουλίου «δεν αρκεί», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισημαίνεται ότι το «κυρίαρχο διακύβευμα είναι η Δημοκρατία».

Γι' αυτό, όπως τονίζεται, είναι «επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι με την πολιτική της εξέθρεψε παρόμοιες αντιλήψεις και συμπεριφορές, σε μια «εθνικά κρίσιμη στιγμή» και έθεσε σε αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατικής της λειτουργίας, αλλά και των θεσμών της Πολιτείας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, με αυτόν τον τρόπο, υπονομεύεται η σταθερότητα της πορείας και η αξιοπιστία της χώρας, ενώ τίθεται και το ερώτημα πώς είναι δυνατόν, με τα δεδομένα αυτά, να λειτουργεί η κυβερνητική συνεργασία προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων.

Η ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:
«Μια "οικογενειακή υπόθεση" της δεξιάς, με πρωταγωνιστές του κυρίους Παναγιώτη Μπαλτάκο και Ηλία Κασιδιάρη, αναδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο μείζονα διακυβεύματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Κυρίαρχο διακύβευμα; Η Δημοκρατία. Και συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών που έχουν εμπεδωθεί και αφορούν τους θεσμούς και τη λειτουργία τους.

Αυτή την εθνικά κρίσιμη στιγμή, που δοκιμάζεται η αντοχή και η υπομονή του ελληνικού λαού, μέσα από μια επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει το πάντα προκειμένου να ανατρέψει αρνητικές πελατειακές, ακόμη και παρακρατικές πρακτικές του παρελθόντος.

Αυτές δηλαδή που μας οδήγησαν στην κρίση και την εξάρτηση της χώρας από τους πιστωτές μας:

Τις γκρίζες πελατειακές εξαρτήσεις που υπερβαίνουν θεσμικές λειτουργίες, για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.
Τις υπόγειες διαδρομές, που ταυτίζουν την εξουσία με τις πάσης φύσεως εξωθεσμικές ή παρακρατικές απολήξεις.
Το αντίθετο συνέβη.

Η υπόθεση Μπαλτάκου αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση αντί να χτυπήσει τη ρίζα του κακού, υιοθέτησε και εξέθρεψε αντιλήψεις και συμπεριφορές, που αποτελούν και την αιτία της ίδιας της κρίσης και του εκτροχιασμού των ελλειμμάτων και του χρέους. Μάλιστα, όχι μόνον δεν υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει μετά το 2009, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τις αποδόμησε.

Ακόμα χειρότερα, έθεσε σε αμφισβήτηση στα μάτια των Ελλήνων τη δημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμών της πολιτείας.

Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται και η σταθερότητα της πορείας μας, καθώς βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά και η αξιοπιστία της χώρας μας, που ματώσαμε ως Έλληνες να αποκαταστήσουμε.

Πώς είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ' ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων; Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι προφανείς. Και η απομάκρυνση του κ. Μπαλτάκου δεν αρκεί.

Η χώρα και η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη από ένα πολιτικό σύστημα απαλλαγμένο από τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους, που να λειτουργεί με αρχές, αξίες, θεσμούς, με σεβασμό στη λειτουργία τους, με διαφάνεια και ευνομία.
Αυτό παραμένει εδώ και χρόνια το διακύβευμα.

Οι σημερινές εξελίξεις αναδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Χρέος μας είναι, να ανταποκριθούμε στα μεγάλα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας. Και μπροστά σε αυτά τα διακυβεύματα όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v