Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Σήμερα οι προτάσεις για τη ρουμανική BCR

Τις δεσμευτικές προσφορές τους για την εξαγορά του 62% της ρουμανικής Banca Comerciala Romana θα υποβάλουν σήμερα στο ρουμανικό δημόσιο 9 χρηματοπιστωτικοί οίκοι της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Τράπεζα. ”Από τα φαβορί η Εθνική”, λέει η Wall Street Journal.

Εθνική: Σήμερα οι προτάσεις για τη ρουμανική BCR
Τις δεσμευτικές προσφορές τους για την εξαγορά του 62% της ρουμανικής Banca Comerciala Romana θα υποβάλουν σήμερα στο ρουμανικό δημόσιο 9 χρηματοπιστωτικοί οίκοι της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Τράπεζα.

Σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal ”επιβεβαιώνει” το ενδιαφέρον της Εθνικής για τη ρουμανική τράπεζα, φέρνοντάς την μάλιστα στη θέση του ενός εκ των τριών φαβορί. Όπως αναφέρει η WSJ, το υψηλότερο τίμημα εκτιμάται ότι θα προσφέρει η αυστριακή Erste Bank, ενώ υψηλές προσφορές αναμένονται και από τις Deutsche Bank και Εθνική.

Η ιδιωτικοποίηση της BCR, αναφέρει το δημοσίευμα, θα επιτρέψει την είσοδο σε μια ”πεινασμένη” για ρευστό αγορά. Ο νικητής του διαγωνισμού θα ελέγχει το 1/4 της συνολικής τραπεζικής αγοράς της γειτονικής μας χώρας και θα έχει την ευκαιρία να εκτοξεύσει τα κέρδη του διαθέτοντας πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια σε μια χώρα 22 εκατ.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την απόκτηση της BCR είναι η BNP Paribas, η βελγο-ολλανδική Fortis, οι βελγικές KBC και Decia, η ιταλική Banca Intesca και η πορτογαλική Banco Comercial Portugese.

Με βάση τη σημερινή μετοχική σύνθεση της BCR το ρουμανικό δημόσιο μετέχει με 26%, ενώ ποσοστό 25% κατέχουν η EBRD (European Bank for Reconstruction and Development μαζί με την World Bank.

Σύμφωνα με την WSJ, οι δύο πλευρές που θα προσφέρουν αρχικά τα υψηλότερα τιμήματα θα ”προκριθούν” στην επόμενη φάση της διαδικασίας, όπου θα κληθούν να υποβάλουν τις τελικές τους προσφορές.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα, σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times αναφέρει πως αναμένεται να είναι υψηλό. Σύμφωνα με τους FT, οι επενδυτικές τράπεζες εκτιμούν ότι οι προσφορές για το μερίδιο του 62% αναμένεται να φθάσουν έως και στα 3,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα αποτιμά την αξία της τράπεζας στα 5,6 δισ. ευρώ.

Η BCR έχει 300 υποκαταστήματα, περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη πέρυσι της τάξεως των 123 εκατ.

”Για τη Ρουμανία, η πώληση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προετοιμασίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ για τα ευρωπαϊκά ιδρύματα η πώληση της BCR αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες καθιέρωσης στην ανατολική Ευρώπη, όπου η ζήτηση για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αναμένεται να αναπτυχθεί έντονα, καθώς τα εισοδήματα και η ποιότητα ζωής ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Εθνική Τράπεζα, αλλά και η Eurobank έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας, την Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v