Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πώληση της Atlantic Bank για 400 εκ. δολ.

Την πώληση της θυγατρικής της Atlantic Bank of New York στη New York Community Bank ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, μετά από συμφωνία που επήλθε χθες 10/10/05. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια σε μετρητά.

Εθνική: Πώληση της Atlantic Bank για 400 εκ. δολ.
Την πώληση της θυγατρικής της Atlantic Bank of New York στη New York Community Bank ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, μετά από συμφωνία που επήλθε χθες 10/10/05. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια (333 εκατ. ευρώ) σε μετρητά.

Πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα άντλησε το ποσό των 301,7 εκατ. ευρώ από τη διάθεση 9.169.970 μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές της Ελλάδος και του εξωτερικού μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών, στην τιμή των 32,90 ευρώ ανά μετοχή.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής της για την εστίαση των δραστηριοτήτων της σε αγορές που παρουσιάζουν δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στις οποίες η τράπεζα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων στους μετόχους της.

Ως τέτοιες αναγνωρίζονται οι οικονομίες της ευρύτερης περιφέρειας της ΝΑ Ευρώπης όπου ήδη ο όμιλος της ΕΤΕ δραστηριοποιείται με σημαντική επιτυχία.

Η Atlantic Bank of New York κατατάσσεται ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με 17 καταστήματα και ενεργητικό 3 δισ. δολάρια περίπου. Κατά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθερή κερδοφορία, αλλά η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της παραμένει κατώτερη της αντίστοιχης αποδοτικότητας του ομίλου της ΕΤΕ.

Οι επιδόσεις αυτές της ΑΒΝΥ αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες της αγοράς στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου το μέγεθος αποτελεί την κρίσιμη παράμετρο για την επίτευξη ανταγωνιστικών αποδόσεων.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι με βάση τα παραπάνω η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αφού εξέτασε όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες, έκρινε πως το κοινό συμφέρον των μετόχων της αλλά και της ίδιας της ΑΒΝΥ επιβάλλει τη συνέχιση της πορεία της στο πλαίσιο ενός ομίλου ο οποίος εντάσσει την ταχεία ανάπτυξη στην αγορά της Νέας Υόρκης στον πυρήνα της στρατηγικής του.

Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των πελατών και των εργαζομένων της. Η διαδικασία πώλησης, την οποία διαχειρίστηκαν οι επενδυτικοί οίκοι Morgan Stanley και Sandler O’ Neil, ανέδειξε ως καταλληλότερο επενδυτή τη New York Community Bank. Η εν λόγω τράπεζα ιδρύθηκε το 1859 και διαθέτει δίκτυο 145 καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης.

Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση ότι το κοινό όραμα και η κοινή εταιρική κουλτούρα των δύο τραπεζών δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη σύμπραξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δύο οργανισμών.

Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει ιδιαίτερα η δεδηλωμένη πρόθεση της ΝΥCΒ για διατήρηση των παραδοσιακών σχέσεων της ΑΒΝΥ με την ελληνική κοινότητα, καθώς και για την προάσπιση του ιστορικού χαρακτήρα της τράπεζας. H ETE και η NYCB έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται για το σκοπό αυτόν. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια σε μετρητά.

Λαμβάνοντας υπόψη την υπερκεφαλαιοποίηση της ABNY λόγω του μη επαναπατρισμού κερδών επί σειρά ετών, το παραπάνω τίμημα αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιο 250% επί των απαιτουμένων κεφαλαίων (ή 181% επί της ονομαστικής καθαρής θέσης) και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v