ΟΤΕ: Τι φέρνουν τα ΔΛΠ για το τρίμηνο (update)

Ευθύνες στην ΕΕΤΤ για την κατάσταση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ επέρριψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Π. Βουρλούμης.

ΟΤΕ: Τι φέρνουν τα ΔΛΠ για το τρίμηνο (update)
του Σταμάτη Ζαχαρού

Ευθύνες στην ΕΕΤΤ για την κατάσταση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ επέρριψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Π. Βουρλούμης.

Ο κ. Βουρλούμης αναφέρθηκε επίσης στη φυσιολογική μείωση του μεριδίου του Οργανισμού από τον ανταγωνισμό ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ βασική προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί η αναδιοργάνωση, η οποία περιλαμβάνει φυσικά και την εθελουσία έξοδο, αλλά και η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας η οποία πάντως παρά τις συνεχείς εξαγγελίες συνεχίζει να πραγματοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ερωτηθείς από τους μετόχους για το θέμα της εθελουσίας εξόδου ο κ. Βουρλούμης απάντησε κατηγορηματικά: ”Δεν σχολιάζω τα δημοσιεύματα που αφορούν την εθελουσία έξοδο”.

Παρά ταύτα επισήμανε ότι δεν δήλωσε ποτέ ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορεί να προκαταλάβει την ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε όμως επίσης ότι ”δεν θα πηγαίναμε στα κουτουρού στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Αναφερόμενος στα χρέη των εναλλακτικών προς τον ΟΤΕ δήλωσε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα ”μειώνουμε όμως το συνολικό χρέος, παρά το γεγονός ότι δεν μας έχει βοηθήσει καθόλου η ρυθμιστική αρχή”.

Ερωτηθείς για τα bonus των εργαζομένων, αλλά και για την ασφάλιση της διοίκησης για τυχόν λανθασμένες αποφάσεις ο κ. Βουρλούμης δήλωσε ότι ο ΟΤΕ είναι μία ιδιωτική εταιρία, τα bonus είναι απολύτως φυσιολογικά και η ασφάλιση είναι μία πρακτική που υιοθετούν όλες οι μεγάλες εταιρίες.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται με απαρτία 49,9% και ως εκ τούτου δεν συζητούνται δύο θέματα που απαιτούν αυξημένη απαρτία και αφορούν την ακύρωση 676.420 μετοχών λόγω παρέλευσης τριετίας από την απόκτήση τους αλλά και τροποποίηση άρθρων του καταστατικού.

--- Tο α΄ τρίμηνο του ΟΤΕ βάσει ΔΛΠ

Στα 139,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου 2005 του ΟΤΕ, βάσει των ΔΛΠ, που ανακοινώθηκαν σήμερα, αρκετά υψηλότερα των αντίστοιχων μεγεθών με βάση τα US GAAP που ανακοινώθηκαν στα τέλη Μαίου και τα οποία ανέρχονταν στα 90,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του οργανισμού για το α΄ τρίμηνο του 2005 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών (ΔΛΠ) ανήλθε στα 1,29 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τα US GAAP ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 1,3 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο μητρικής τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ (με βάση τα ΔΛΠ) ανήλθαν στα 184,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών στα 662,8 εκατ. ευρώ.

--- Η ομιλία Π. Βουρλούμη στη γενική συνέλευση

Απευθυνόμενος προς τους μετόχους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παναγής Βουρλούμης, σημείωσε:

”Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΟΤΕ Α.Ε. το 2004 υπήρξε ζημιογόνος και φέτος δεν θα καταβάλει μέρισμα. Η ζημιά προκλήθηκε αφενός όσον αφορά στα έσοδα λόγω εξαιρετικά δυσμενών αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής και αφετέρου λόγω της φυσιολογικής ελάττωσης του μεριδίου της αγοράς του ΟΤΕ από τον ανταγωνισμό της κινητής τηλεφωνίας και των παρόχων. Επίσης, οι δαπάνες ήταν σημαντικά υψηλότερες λόγω, κυρίως, των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και μεγαλύτερων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και απαξίωση υλικού.

Το 2004, οι προσπάθειες της Διοίκησης επικεντρώθηκαν σε δύο μέτωπα. Το ένα ήταν η επίλυση των προβλημάτων των θυγατρικών εταιρειών, ώστε να γίνουν κερδοφόρες. Έγιναν αλλαγές σε Διοικήσεις, μειώσεις προσωπικού και άλλες τομές, και πλέον, όλες σχεδόν οι θυγατρικές είναι σημαντικά κερδοφόρες, ενώ και εκείνες που δεν είναι οδεύουν προς την κερδοφορία. Επιπρόσθετα, ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει στην απεμπλοκή του από τις εταιρίες εκείνες, που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και μη κερδοφόρες.

Έχουν τέλος διευθετηθεί συμβιβαστικά όλες οι μεγάλες δικαστικές διενέξεις με τις Κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες ο ΟΤΕ λειτουργεί στο εξωτερικό και έχουν αποκατασταθεί άριστες σχέσεις.

Τα προβλήματα που ακόμα μένουν να λυθούν εστιάζονται στον ΟΤΕ Α.Ε. και αφορούν κυρίως δύο τομείς. Ο ένας δεν ελέγχεται από τον ΟΤΕ και είναι η τηλεπικοινωνιακή πολιτική της χώρας και ειδικότερα ο τρόπος που την ασκεί η Ρυθμιστική Αρχή.

Οι κανόνες του ανταγωνισμού μεταβάλλονται αυθαίρετα σχεδόν καθημερινά κι έτσι δεν είναι δυνατόν να παγιωθεί ένα πλαίσιο που να επιτρέπει έστω και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Η κατάσταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στο πρόγραμμα επενδύσεων του ΟΤΕ, τα έσοδά του και το ηθικό του προσωπικού. Πρέπει η Κυβέρνηση να προσέξει ιδιαίτερα το θέμα αυτό, χωρίς καθυστέρηση γιατί αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Ο άλλος τομέας, που αποτελεί κύρια προτεραιότητα του ΟΤΕ, είναι η αναδιοργάνωση. Όπως όλα τα πρώην μονοπώλια σταθερής τηλεφωνίας, ο ΟΤΕ Α.Ε. υφίσταται μοιραία διάβρωση μέρους των εσόδων του από την κινητή τηλεφωνία και τους ανταγωνιστές του. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση πρέπει να αναδιοργανωθεί μειώνοντας ριζικά τις δαπάνες του και βελτιώνοντας την παραγωγικότητά του. Επιπλέον, αποβλέποντας σε μελλοντικά έσοδα, οφείλει να εισάγει και αναπτύξει το ταχύτερο σύγχρονες τεχνολογίες και προϊόντα, όπως η ευρυζωνικότητα.

Με τη συμφωνία που υπογράφηκε με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για την εθελούσια έξοδο τον Μάιο του 2005, ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει η ριζική αναδιοργάνωση σ’ όλους τους τομείς λειτουργίας, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ευρύτερου λειτουργικού κόστους, αύξηση της παραγωγικότητας και καλύτερη εξυπηρέτηση των λιανικών και χονδρικών αγορών.

Αιχμή στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΤΕ θα είναι η ταχύτερη δυνατή εξάπλωση της ευρυζωνικότητας, στόχος που είχε παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Ήδη, με προσπάθειες του ΟΤΕ, το τελευταίο οκτάμηνο ο αριθμός των χρηστών στη χώρα έχει πενταπλασιαστεί αλλά παραμένει ακόμα λίγο κάτω από το 1% του πληθυσμού, ενώ ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος είναι 8%. Θα συνεχίσουμε και θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας φροντίζοντας να κάνουμε προσιτή την ευρυζωνικότητα υψηλής ταχύτητας και σε ειδικές ομάδες, ιδίως στην σπουδάζουσα νεολαία, σε πολύ χαμηλή τιμή, έστω και εάν βραχυπρόθεσμα αυτό μας κοστίσει.

Πιστεύουμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για μία συνεχή βελτίωση της λειτουργίας και των αποτελεσμάτων, αλλά βεβαίως θα χρειασθεί ακόμα πολύς χρόνος και κυρίως ένα σταθερό εξωτερικό περιβάλλον.”

Τέλος, ο κ. Βουρλούμης ευχαρίστησε όλο το προσωπικό -καθώς και τους εκπροσώπους του, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του ΟΤΕ- το οποίο ανταποκρίθηκε με επιτυχία και συνέβαλλε ουσιαστικά στη διεθνή προβολή του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

----- Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την εκλογή για τριετή θητεία τριών νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω λήξης της θητείας ισάριθμων μελών του ενδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου.

Εκλέχθηκαν οι εξής:

Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ετών 38, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας και λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων μελετών σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθώς και νομικός σύμβουλος θυγατρικών εταιρειών στον Όμιλο ΟΤΕ.

Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, που επανεξελέγη, είναι εφοπλιστής και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε σε διάφορες ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο Λονδίνο και στον Πειραιά. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Golden Union.

Είναι αντιπρόεδρος του Προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της London Steamship Owners Mutual Insurance Association (P&I), αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Det Norske Veritas και μέλος της Ελληνικής Επιτροπής του Llloyd’s Register. Από τον Ιούλιο του 1999 διατελεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Maritel, θυγατρικής του ΟΤΕ.

Ο κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, που επανεξελέγη, είναι μέλος του Δ.Σ – ΟΤΕ από το Δεκέμβριο του 2000. Είναι οικονομικός Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. καθώς και Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών. Από το 1991 έως το 2004 διετέλεσε Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.

Αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση, το Δ.Σ. του ΟΤΕ με τη νέα του σύνθεση συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

- Παναγής Βουρλούμης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος - Εκτελεστικό μέλος

- Ιάκωβος Γεωργάνας, Αντιπρόεδρος - Μη εκτελεστικό μέλος

- Θεόδωρος Βενιάμης, Μη εκτελεστικό μέλος

- Γεραπετρίτης Γεώργιος, Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος

- Ηλίας Γούναρης, Μη εκτελεστικό μέλος

- Χαράλαμπος Δημητρίου, Μη εκτελεστικό μέλος

- Γεώργιος Μπήτρος, Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος

- Ξένη Σκορίνη - Παπαρρηγοπούλου, Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος

- Νίκος Στεφάνου, Μη εκτελεστικό μέλος

- Παναγιώτης Ταμπούρλος, Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος

- Γεώργιος Τζοβλάς, Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v