Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σχετικά με οφειλές παρόχων προς τον Οργανισμό

Στη διάψευση δημοσιεύματος συνδικαλιστικής οργάνωσης, που αναφέρει οφειλές παρόχων προς τον ΟΤΕ, προχώρησε η διοίκηση του ΟΤΕ, τονίζοντας πως είναι απολύτως αντίθετη σε κάθε τέτοιου είδους διαρροή επιχειρηματικών πληροφοριών.

ΟΤΕ: Σχετικά με οφειλές παρόχων προς τον Οργανισμό
Στη διάψευση δημοσιεύματος συνδικαλιστικής οργάνωσης, που αναφέρει οφειλές παρόχων προς τον ΟΤΕ, προχώρησε η διοίκηση του ΟΤΕ, τονίζοντας πως είναι απολύτως αντίθετη σε κάθε τέτοιου είδους διαρροή επιχειρηματικών πληροφοριών.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, υπάρχουν όντως ληξιπρόθεσμα χρέη από Εναλλακτικούς Παρόχους, τα οποία προέρχονται από την χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Τα χρέη αυτά ανέρχονταν στις 4/5/2005 σε περίπου 75 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σημειώνει, μέσα στο έτος 2004 ο ΟΤΕ μετέφερε σε λογαριασμό επισφαλών απαιτήσεων οφειλές από Εναλλακτικούς Παρόχους που έχουν πάψει να λειτουργούν, ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο προβλέπεται να πράξει και μέσα στο 2005 για ποσό ύψους, έως τώρα, 19 εκατ.

Υπογραμμίζει, πως η κατάσταση είναι όντως δυσχερής για τον ΟΤΕ ο οποίος το 2004 κατέγραψε ζημιές ύψους 133 εκατ. ευρώ. Οι αιτίες των οφειλών των παρόχων προς τον ΟΤΕ ποικίλλουν. Ορισμένοι πάροχοι ευρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους, άλλοι είναι μεν σε θέση να πληρώσουν, έστω και εν μέρει, αλλά αρνούνται καταχρηστικά να το πράξουν, επικαλούμενοι αορίστως διάφορες απαιτήσεις τους έναντι του ΟΤΕ, τρίτοι αποφεύγουν την πληρωμή ακόμη και των τρεχουσών οφειλών διογκώνοντας έτσι το χρέος τους προς τον ΟΤΕ, ενώ υπάρχουν και πάροχοι που αποθαρρύνονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της αυθαίρετης συμπεριφοράς των υπολοίπων και της ανοχής που επιδεικνύει η ΕΕΤΤ.

Όπως σημειώνει η διοίκηση του ΟΤΕ, όποιος και να είναι ο λόγος το γεγονός παραμένει ότι αυξάνονται τα χρέη του συνόλου σχεδόν της αγοράς εις βάρος του ΟΤΕ.

Η οικονομική δυσπραγία της πλειοψηφίας των παρόχων δεν προέρχεται από πράξεις του ΟΤΕ αλλά από την στρεβλή δομή της ελληνικής αγοράς την οποία μοιράζονται 15 μεγάλοι πάροχοι και άνω των 200 μικροτέρων μεταπωλητών, αριθμός πολύ υψηλότερος σε σχέση με ευρωπαϊκά κράτη με μεγαλύτερους πληθυσμούς. Ως φυσικό επακόλουθο ελάχιστοι είναι βιώσιμοι.

Ο ΟΤΕ έχει χάσει από την έναρξη της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών ένα εκατομμύριο συνδρομητές, το 25% της κίνησής του, ποσοστό αναλογικά μεγαλύτερο για αντίστοιχο διάστημα απελευθέρωσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Παρόλα αυτά, ήδη εννέα πάροχοι έχουν σταματήσει να προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινό που τους εμπιστεύθηκε ενώ ανάλογα σημάδια οικονομικής ασφυξίας έχουν εκδηλωθεί και από άλλους.

Για τα παραπάνω, τονίζει, ευθύνεται η πολιτική της ΕΕΤΤ που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα αναποτελεσματικών παρόχων στα πλαίσια μιας λανθασμένης αντίληψης ανοίγματος της αγοράς, η οποία ουσιαστικά οδηγεί σε κηδεμόνευση της αγοράς.

Με σειρά αποφάσεων της η ΕΕΤΤ απαγορεύει στον ΟΤΕ την διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων του ωθώντας τον, σε μια κρίσιμη περίοδο, στην τροχιά των προβληματικών επιχειρήσεων ενώ δεν ανήκει σε αυτές.

Ο ΟΤΕ όφειλε προ πολλού να έχει διακόψει την παροχή υπηρεσιών προς όλους τους παρόχους που συστηματικά και προσχηματικά δεν τον εξοφλούν για τις υπηρεσίες του.

Όποτε το επιχείρησε, στο πλαίσιο των νομίμων δικαιωμάτων του η ΕΕΤΤ τον σταμάτησε, αναλαμβάνοντας να ασκήσει για λογαριασμό του πιστωτική πολιτική υπερβαίνοντας για πολλοστή φορά το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της έχει δώσει ο Νόμος.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται, ο ΟΤΕ γίνεται εκτός των άλλων και τράπεζα τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων επιδοτώντας τους κακόπιστους ανταγωνιστές του με κεφάλαιο κίνησης, στα πλαίσια της ελληνικής εκδοχής του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο κλονισμός της οικονομικής σταθερότητας του ΟΤΕ και συνεπακόλουθα, η διακινδύνευση της δυνατότητας παροχής καθολικής υπηρεσίας αλλά και των επενδύσεων σε νέες υπηρεσίες.

Τέλος, ο ΟΤΕ δηλώνει ότι λυπάται για το δημοσίευμα που προήλθε από συνδικαλιστικές πηγές και δηλώνει ότι τέτοιες ενέργειες αντιτίθενται στην δεοντολογία της εταιρίας.

Αμυνόμενος, όμως, και προασπιζόμενος τα έννομα συμφέροντα της εταιρίας και των μετόχων του δηλώνει ότι αφού εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα μέσα που του δίνει ο νόμος, θα προχωρεί σε διακοπή όλων εκείνων, οι οποίοι επηρεάζουν την οικονομική του σταθερότητα με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους χωρίς εξαιρέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v