Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Επιπλέον μέρισμα 0,57 ευρώ για το 2004

Τη διανομή πρόσθετου μερίσματος 0,57 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2004 πρότεινε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote, Ευ. Μαρτιγόπουλος κατά τη διάρκεια χθεσινού conference call. Πώς υποδέχονται οι αναλυτές την απόκτηση των Globul και Cosmofon από τη θυγατρική του ΟΤΕ, η οποία ανακοινώθηκε χθες.

Cosmote: Επιπλέον μέρισμα 0,57 ευρώ για το 2004
Τη διανομή πρόσθετου μερίσματος 0,57 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2004 προτείνει η Cosmote για τη χρήση του 2004, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Ευ. Μαρτιγόπουλος κατά τη διάρκεια χθεσινού conference call.

Η εταιρία έχει ήδη διανείμει στους μετόχους ποσό ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο επιμερίζεται σε 0,71 ευρώ απο κέρδη προηγούμενων χρήσεων και σε 0,19 ευρώ ως προσωρινό μέρισμα.

--------Οι αναλυτές για το deal ΟΤΕ- Cosmote

Τη συμφωνία μεταξύ του ΟΤΕ και της θυγατρικής του Cosmote για αγορά από τη δεύτερη δύο εταιριών του Οργανισμού σχολίασαν Έλληνες και ξένοι αναλυτές.

Η Citigroup σε αναλυσή της (21/04) εκτιμά ότι η ”συναλλαγή” ήταν δίκαιη για τις δύο πλευρές και ουδέτερη για τα αποτελέσματα 2005 της Cosmote, σε pro forma επίπεδο.

Παράλληλα ο διεθνής οίκος καλωσορίζει τη διανομή του πρόσθετου μερίσματος των 0,57 ευρώ, που διαμορφώθηκε υψηλότερα των προβλέψεων της (0,48 ευρώ).

Στο μεταξύ οι εκτιμήσεις της διοίκησης της Cosmote για το περιθώριο EBITDA, αλλά και τα κέρδη ανά μετοχή είναι ρεαλιστικές και πιθανόν να οδηγήσουν σε ανοδικές αναθεωρήσεις, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι η Citigroup θέτει τιμή-στόχο τα 16,5 ευρώ για τη μετοχή της Cosmote και σύσταση ”Hold”.



Η Εγνατία επισημαίνει ότι ”η συμφωνία πραγματοποιήθηκε με βάση υψηλότερη αξία επιχείρησης έναντι εκείνης που υπολογίζαμε, αφού ήμασταν περισσότερο συντηρητικοί σε ό,τι αφορά τους λόγους Αξίας Επιχείρησης προς EBITDA”.

Λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου προοπτικών σε επίπεδο EBITDA και καθαρής κερδοφορίας χρειάζεται να αναθεωρήσουμε ανοδικά τις προβλέψεις μας για την Cosmote, προσθέτει η Εγνατία, η οποία διατηρεί τη σύσταση ”buy”.

Προς όφελος του ΟΤΕ εκτιμά η UBS σε ανάλυσή της με ημερομηνία 20 Απριλίου ότι θα αποβεί η συμφωνία πώλησης των εταιριών από τον ΟΤΕ προς την Cosmote, ενώ επισημαίνει ότι το τίμημα που καταβλήθηκε φαίνεται υπερβολικό.

Τόσο η Globul, όσο και η Cosmofon έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους, ενώ και η διείσδυση θα αυξηθεί σε Βουλγαρία και Fyrom, αναφέρει η UBS. Όπως συνεχίζει, οι πολλαπλασιαστές φαίνονται υπερβολικοί ειδικά αν συγκριθούν με πρόσφατες συμφωνίες που έχουν λάβει χώρα στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Ως σχετικό παράδειγμα η UBS αναφέρει την Telekom Austria που πλήρωσε για τη Mobitel 5 φορές τα εκτιμώμενα για το 2005 EBITDA.

Όπως εκτιμά ο οίκος, ο λόγος αξίας επιχείρησης προς EBITDA της Cosmote θα διαμορφωθεί στο 7,2 από 6,8 όπου βρίσκεται τώρα. Η επίδραση δεν κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αλλά ”εγείρει ερωτήματα για το ποια θα είναι η συμπεριφορά έναντι των μετόχων μειοψηφίας σε πιθανές μελλοντικές συμφωνίες”.

Η τιμή-στόχος για τον ΟΤΕ διατηρείται στα 13,75 ευρώ, ενώ η σύσταση είναι ”neutral”.

Από την πλευρά της η Marfin τονίζει πως η Cosmote ενσωμάτωσε τα δύο ”αποκτήματα” προκειμένου να προχωρήσει σε νέες προβλέψεις για τα μεγέθη της στο σύνολο του 2005, σύμφωνα με τις οποίες ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων θα είναι της τάξης του 13%-15%, το περιθώριο EBITDA θα υπερβεί το 40% και τα κέρδη ανά μετοχή θα αναπτυχθούν με 11-14%.

Όπως επισημαίνει η ίδια χρηματιστηριακή, η εταιρία διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη γενναιόδωρη μερισματική της πολιτική, ενώ σχολίασε ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο και για άλλες επενδύσεις.

Άλλωστε η ίδια η Marfin σε ξεχωριστό flash note της επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 16 ευρώ και τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της Cosmote (21 Απριλίου), όπου σχολιάζει εκτενέστερα την απόκτηση των Globul και Cosmofon από τη θυγατρική του ΟΤΕ.

Η μετοχή της Cosmote έκλεισε χθες (20 Απριλίου) στα 13,88 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η μεταβίβαση είναι θετική τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για την Cosmote.

Ειδικότερα, εξηγεί πως ο ΟΤΕ θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα 490 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από τη μεταβίβαση των δυο εταιριών αφενός και αφετέρου τα μερίσματα ύψους 295 εκατ. ευρώ που θα λάβει από την Cosmote ώστε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αλλά και την απόκτηση μετοχών της Cosmote.

Από την άλλη η Cosmote θα μπορέσει να βελτιώσει περαιτέρω την κεφαλαιουχική της διάρθρωση και να ενδυναμώσει το αναπτυξιακό της προφίλ, μέσω της έκθεσής της σε γοργά αναπτυσσόμενες αγορές. Εξάλλου, η Marfin Analysis συμπληρώνει πως το κόστος της απόκτησης των Globul και Cosmofon είναι ανάλογο των προβλέψεων της αγοράς.

Πιστεύουμε ότι η απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού του ΟΤΕ είναι θετική κίνηση για την Cosmote, αναφέρει η Eurobank Securities, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα στηριχθεί η ανάπτυξη της εταιρίας για τα επόμενα τρία χρόνια και θα δημιουργηθούν συνέργειες σε περιφερειακό επίπεδο. ”Διατηρούμε θετική στάση έναντι της Cosmote και του ΟΤΕ”, καταλήγει το πρωινό report της χρηματιστηριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v