Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Road shows με στόχο «υπερκάλυψη»

Με τον αέρα της οιονεί πρώτης σε μέγεθος τράπεζας ξεκινά παρουσιάσεις σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη η Πειραιώς. Έχοντας σχεδόν διασφαλίσει την κάλυψη του 10%, φέρεται να εστιάζει στη μείωση των CoCos λόγω ακριβού επιτοκίου.

Πειραιώς: Road shows με στόχο «υπερκάλυψη»
Από το Σαββατοκύριακο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα πραγματοποιήσει μια σειρά παρουσιάσεων (road shows) στο εξωτερικό, προκειμένου να ολοκληρώσει τις τελικές επαφές με ξένους επενδυτές που θα ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και παλεύει για το επιπλέον ποσοστό, έτσι ώστε να αποφύγει ή τουλάχιστον να μειώσει ουσιαστικά την έκδοση των μετατρέψιμων ομολογιών CoCos. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να εκδώσει CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τα CoCos, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά έχουν υψηλό επιτόκιο και ότι δημιουργούν κινδύνους dilution στην περίπτωση όπου κάποια τράπεζα δεν μπορεί να πληρώσει τους τόκους ή δεν μπορεί να τα πληρώσει στη λήξη τους. Γι’ αυτό και οι τράπεζες που αισθάνονται ότι έχουν εξασφαλισμένη ιδιωτική συμμετοχή προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσό της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο επιτελείο του ομίλου επικρατεί αισιοδοξία, καθώς μετά την απορρόφηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα η τράπεζα βελτίωσε σημαντικά τον ισολογισμό της, γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον επενδυτών αλλά και επιχειρηματιών.
Στο 10% θα συμμετάσχει η γαλλική Societe Generale με κεφάλαια ύψους 170 εκατ. ευρώ, η πορτογαλική BCP με κεφάλαια περίπου 270 εκατ. ευρώ, το τσεχικό fund PPF, το οποίο θα ασκήσει τα δικαιώματά του καθώς είναι ήδη μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και «φίλιες» επιχειρηματικές δυνάμεις.

Για τους τελευταίους, με βάση τα παραπάνω, μένει ποσό 90 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το 10% των 5,3 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου η τράπεζα κινείται πλέον για να περιορίσει κατά το δυνατόν το μέγεθος της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών σε σχέση με το ανώτατο όριο των 2 δισ. που έχει θέσει.

Η τελική έγκριση για την ΑΜΚ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα δοθεί από τους μετόχους στη γενική συνέλευση της 26ης Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v