Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Θετικές προοπτικές το 2013

Ο όμιλος Μυτιληναίου θα κινηθεί με πολύ προσεκτικά βήματα το επόμενο διάστημα που διαγράφεται δύσκολο, προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφόρα λειτουργία του. Tι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

  • του Μιχάλη Καιταντζίδη
Μυτιληναίος: Θετικές προοπτικές το 2013
Ο όμιλος Μυτιληναίου θα κινηθεί με πολύ προσεκτικά βήματα το επόμενο διάστημα που διαγράφεται δύσκολο, προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφόρα λειτουργία του. Αυτό τόνισαν στο conference call οι Ευάγγελος και Ιωάννης Μυτιληναίoς, CEO και αντιπρόεδρος του ομίλου αντίστοιχα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη συνεισφορά της κατασκευαστικής Μέτκα, η οποία είναι μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες που θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2012.

Σε ερωτήσεις για τις προοπτικές της κατασκευαστικής, ο κ. Ιωάννης Μυτιληναίoς υπογράμμισε ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή υλοποιεί έργα ως EPC contractor σε προχωρημένη φάση σε Τουρκία, Ιορδανία, Αλγερία και Συρία.

Ειδικά για τα έργα στην τελευταία χώρα, είπε ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής της μίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, προωθείται μέσω της βάσης που δημιούργησε η εταιρεία στο Λίβανο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που συνεχίζεται στη Συρία.

Σημειώνεται δε ότι όταν ξέσπασε η κρίση στην αραβική χώρα, απέμενε μόνο 1,5 μήνας εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου.

Σε άλλες ερωτήσεις για την πορεία της ΜΕΤΚΑ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η εταιρεία θα αξιοποιήσει το πτυχίο της ως εργολήπτη για την ανάληψη έργων, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται να ασκήσουμε επιθετική πολιτική κατά τη συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς» επιδιώκοντας την ανάληψη έργων που έχουν ικανοποιητικά περιθώρια.

Στο τέλος του 2012 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Μέτκα διαμορφώνεται στα 1,7 δισ. ευρώ, σταθερό σε σχέση με το 2011, ενώ η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων στη Συρία, αλλά και στο αδύναμο εγχώριο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου, οι τρεις τομείς δραστηριότητας, δηλαδή έργα EPC, μεταλλουργία - μεταλλεία και ενέργεια, είχαν ισότιμη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 1,45 δισ. ευρώ, έναντι 1,57 δισ. το 2011.

Τέλος ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης συντελεστών της παραγωγής όπως το φυσικό αέριο και ο ηλεκτρισμός, η οποία πλήττει την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών μονάδων του ομίλου.

Παρ΄όλα αυτά κατέληξε, οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2013 διαγράφονται θετικές, λόγω της ενίσχυσης του ομίλου και στους τρεις τομείς που δραστηριοποιείται.

Επίσης τέθηκαν και ερωτήσεις σχετικά με την υλοποίηση από τη Μέτκα της σύμβασης με τη ΔΕΗ, για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Αλιβέρι.

Για το θέμα αυτό ο κ. Ιωάννης Μυτιληναίος επεσήμανε κατ΄αρχήν ότι η Μετκα ήταν υποχρεωμένη να υπογράψει τη σύμβαση αυτή, από τη συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό.

Μια ενδεχόμενη άρνηση για υπογραφή και επακόλουθη χρονική καθυστέρηση στην έναρξη ισχύος της σύμβασης, θα σήμαινε επιβάρυνση για τη ΔΕΗ της τάξης των 40-50 εκατομμυρίων καθώς την ίδια περίοδο οι τιμές του εξοπλισμού είχαν ανοδική τάση.

Επιπλέον, η ΜΕΤΚΑ θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι κωλυσιεργεί σε βάρος του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ και υπέρ των ανταγωνιστών της, ενώ τέλος κάτι τέτοιο θα μείωνε την αξιοπιστία της Μέτκα στην διεθνή αγορά.

Όσο για τις οικονομικές εκκρεμότητες και τις επιπτώσεις τους, ο κ. Μυτιληναίος είπε μεταξύ άλλων ότι από τον Οκτώβριο του 2011, η ΔΕΗ έπαψε να ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις της.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η εκτέλεση των έργων. Έτσι, τα υπερήμερα χρέη της ΔΕΗ προς Μέτκα, από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα κυμαίνονται από 50 εκατομμύρια μέχρι κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ σήμερα.

Ωστόσο ο κύκλος εργασιών της εταιρείας από έργα της ΔΕΗ είναι μικρότερος από το υπερήμερο υπόλοιπο. Καταλήγοντας ο επικεφαλής της Μετκα τόνισε ότι η εταιρεία στηρίζει τη ΔΕΗ, αναγνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και δανεισμού που αντιμετωπίζει και δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v