Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 5,8 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες

Συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 5,8 δισ. ευρώ, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τις πρόσθετες προβλέψεις βάσει της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, ανακοίνωσε η Εurobank. Στα 4,7 δισ. διαμορφώνεται η ΑΜΚ.

Eurobank: Στα 5,8 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες
Συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 5,8 δισ. ευρώ οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τις πρόσθετες προβλέψεις βάσει της διαγνωστικής μελέτης της Black Rock ανακοίνωσε η Εurobank μαζί με τα αποτελέσματα γ τρίμηνου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών το ύψος της ΑΜΚ το οποίο θα χρειάζονταν η τράπεζα, αν έμενε αυτόνομη, ανέρχεται σε περίπου 4,7 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου (30/9/2012) το σταθμισμένο εν κινδύνω ενεργητικό της Eurobank ανέρχεται σε 37,7 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνεται η τουρκική θυγατρική (Tefken Bank) που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης.

Με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό της 30/9 η Eurobank χρειάζεται 2,26 δισ. ευρώ κεφάλαια για να ανέλθει το Core Tier I στο 6%. Με δεδομένο όμως ότι ξεκινά με αρνητική καθαρή θέση 2,4 με 2,5 δισ. ευρώ, ο συνολικός λογαριασμός της ΑΜΚ ανέρχεται σε 4,7 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα κεφάλαια ως τα 5,8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν, όπως όλα δείχνουν με CoCos.

Σημειώνεται ότι η Eurobank διαθέτει ήδη προνομιούχες μετοχές ύψους 0,95 δισ. ευρώ, ενώ ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημιά του PSI+ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει πάρει από το Τ.Χ.Σ. πριν πέντε περίπου μήνες, εγγυήσεις 3,97 δισ. ευρώ και πρόσθετες εγγυήσεις 1,34 δισ. ευρώ, χθες. Ταυτόχρονα υπάρχει επιστολή δέσμευσης του ΤΧΣ για χορήγηση επιπρόσθετων 528 εκατ. ευρώ, εφόσον χρειασθεί. Με βάση τις παραπάνω συνολικές εγγυήσεις το Core Tier I της Eurobank διαμορφώνεται στο 11,5%.

Τα καθαρά αποτελέσματα της Eurobank μετά την απομείωση ομολόγων του δημοσίου και λοιπών έκτακτων αποτελεσμάτων ανήλθαν σε ζημίες 1,09 δισ. στο εννεάμηνο και σε 223 εκατ. στο γ’ τρίμηνο.


Τα δύο σενάρια από την BlackRock

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοίκηση της Eurobank, η επίπτωση από τις επισφάλειες με βάση τη μελέτη της BlackRock χαρακτηρίζεται από δύο σενάρια: Το πρώτο, το οποίο είναι το βασικό και έχει πιο ήπιο χαρακτήρα, προβλέπει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για τη Eurobank μέχρι το 2014 ανέρχονται σε 4,9 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο είναι το πιο ακραίο (stress σενάριο), προβλέπει κεφαλαιακές ανάγκες για την ίδια περίοδο ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα, με βάση τη μακροοικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τη μισθολογική πίεση που έχουν δεχτεί οι δανειολήπτες, πλησιάζει το ακραίο σενάριο της BlackRock», απάντησε σε σχετική ερώτηση αναλυτή ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Μιχάλης Κολακίδης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, καθώς έχουν σχηματιστεί προβλέψεις συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επισφάλειες του ομίλου.

Θετικά, ωστόσο, είναι τα μηνύματα για τις νέες επισφάλειες, όπου -σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου- παρατηρείται από το δεύτερο τρίμηνο και μετά μείωση της τάξης του 10%, τάση που δείχνει ότι το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κινηθούν πτωτικά. 


Το χρονοδιάγραμμα συγχώνευσης με την Εθνική

«Το ιδανικό σενάριο προβλέπει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank», επισήμανε ο κ. Νανόπουλος.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν είναι εύκολο να πει με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ωστόσο το προαπαιτούμενο που ζητούσαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, που δεν είναι άλλο από τα αποτελέσματα των δύο τραπεζών, ήδη ικανοποιήθηκε, γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία συγχώνευσης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ύστερα από αυτό το βήμα θα υπάρξει η δημόσια πρόταση της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank και χρειάζονται, βάσει του νόμου, τέσσερις εβδομάδες ώστε να αποφασίσουν οι μέτοχοι.

Ερωτηθείς εάν η συγχώνευση και η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα γίνουν ταυτόχρονα, η απάντηση ήταν ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, το ιδανικό όμως θα ήταν να προηγηθεί η συγχώνευση και να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος.

Σε ό,τι αφορά το πώς θα συμπεριφερθούν οι μέτοχοι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το αν θα καλύψουν το 10% της ίδιας συμμετοχής που απαιτείται, απάντησε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις γι’ αυτό, καθώς και οι ίδιοι οι μέτοχοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον, να κατανοήσουν με ακρίβεια τους όρους, προκειμένου να αποφασίσουν».


Δύσκολο το 2013 για την ελληνική οικονομία

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, υπάρχει ένα αίσθημα σταθερότητας και έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα προόδου, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η ευελιξία που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων.

Ωστόσο, οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν, πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Το 2012 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά αλλά και το 2013 θα είναι μια επίσης δύσκολη χρονιά, καθώς η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ θα δούμε και τις συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση».

Τα παραπάνω τόνισε στο σχόλιό του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας στους ξένους αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v