Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LAMDA-ΕΥΠΡΟ: Οι «πίσω γραμμές» ενός deal

Το καναδικό γκρουπ της Fairfax Financial αγόρασε το 14,78% των μετοχών της Eurobank Properties από τη Lamda Development, εταιρεία που -όπως και η Eurobank Properties- ανήκει και αυτή στον όμιλο Λάτση.

LAMDA-ΕΥΠΡΟ: Οι «πίσω γραμμές» ενός deal
Το καναδικό γκρουπ της Fairfax Financial αγόρασε το 14,78% των μετοχών της Eurobank Properties από τη Lamda Development, εταιρεία που -όπως και η Eurobank Properties- ανήκει και αυτή στον όμιλο Λάτση.

Μόνο άγνωστη δεν είναι η Eurobank Properties στους Καναδούς. Οι τελευταίοι παρακολουθούν εδώ και χρόνια την ΕΥΠΡΟ, συμμετέχοντας στις παρουσιάσεις της, και είχαν δει θετικά τις επιδόσεις της, και ειδικότερα τους δείκτες αποδοτικότητας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές ΑΕΕΑΠ (REITS) του μεγέθους της.

Έτσι, πριν από μερικούς μήνες, αποφάσισαν να χτίσουν θέση και άρχισαν να αγοράζουν μεθοδικά μετοχές ΕΥΠΡΟ από το ταμπλό.

Ακούμε μάλιστα ότι πριν αγοράσουν το 14,78% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΠΡΟ από τη Lamda Development κατείχαν ήδη ποσοστό της τάξης του 3% με 4%. Οπότε το ποσοστό που κατέχουν σήμερα κινείται πλέον στα επίπεδα του 18% της εισηγμένης.

Το πρώτο που εύλογα επισημαίνει κάποιος είναι το θετικό σημείο ότι υπάρχει έμπρακτο αγοραστικό ενδιαφέρον για αγορά ελληνικών χαρτοφυλακίων ακινήτων από το εξωτερικό.

Έστω και αν αυτό έγινε μέσα από την απόκτηση μετοχών μιας ΑΕΕΑΠ (ύπαρξη φορολογικών κινήτρων) και μάλιστα σε ένα τίμημα πολύ χαμηλότερο από την εσωτερική αξία της μετοχής (προς 4,75 ευρώ ανά μετοχή έγινε η πώληση της μετοχής, στα 10,32 ευρώ είχε διαμορφωθεί η καθαρή εσωτερική αξία του τίτλου στις 30/6/2012, σύμφωνα και με την αποτίμηση του ορκωτού εκτιμητή).

Ένα δεύτερο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι το τίμημα έγινε σε επίπεδο τιμής αρκετά ανώτερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (στα 4,4 ευρώ έκλεισε η μετοχή την Τρίτη στο ταμπλό του Χ.Α.) και πολύ ανώτερο από τη μέση τιμή της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο, καθώς στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η πορεία της μετοχής σημείωσε χαρακτηριστική άνοδο.

Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την ύπαρξη διερευνητικών επαφών από ξένους και σε μία τουλάχιστον άλλη ΑΕΕΑΠ, σηματοδοτεί ενδεχομένως το ενδιαφέρον κάποιων ξένων funds για τον κλάδο.

Πολύ πιθανόν τα συγκεκριμένα funds -πέρα από τα υπάρχοντα μεγάλα discount- να καλοβλέπουν τον ρόλο που ενδέχεται να κληθούν να διαδραματίσουν τα ελληνικά REITS στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την εκμετάλλευση κρατικών ακινήτων.

Ας πάμε όμως και στην πλευρά του πωλητή, στη Lamda Development. H Lamda ρευστοποίησε τη συμμετοχή της εισπράττοντας 42,8 εκατ. ευρώ, έχοντας εγγράψει στις 31/3/2012 το συγκεκριμένο περιουσιακό της στοιχείο προς 32,91 εκατ. ευρώ. Άρα από την πώληση αυτή θα προκύψει θετική επίδραση στα ίδια κεφάλαιά της κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αποτίμηση της 31ης Μαρτίου 2012.

Στο πρακτικότερο κομμάτι, η Lamda Development εισπράττει 42,8 εκατ. ευρώ μετρητά, μειώνοντας έτσι τον καθαρό της δανεισμό, που στις 31/3/2012 ανερχόταν στα 424 εκατ. ευρώ. Η είσπραξη ενός τέτοιου ποσού σε περιόδους όπως η τρέχουσα ισοδυναμεί με χρυσάφι.

Βλέποντας, μάλιστα, και τη διάρθρωση του δανεισμού της 31ης Μαρτίου (497,56 εκατ. ο μακροπρόθεσμος δανεισμός, 43,5 εκατ. ο βραχυπρόθεσμος, 116,8 εκατ. ταμείο), φαίνεται πως μετά τη συγκεκριμένη κίνηση «περισσεύουν» γύρω στα 120 εκατ. ευρώ προκειμένου η εισηγμένη να προχωρήσει σε επενδύσεις, ακόμη και αν εξοφλήσει το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της, ακόμη και αν δεν προχωρήσει σε πρόσθετο δανεισμό.

Να σημειωθεί επίσης το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας, καθώς έχει ήδη υποβάλει προσφορές για κάποια projects και έχει ενδιαφερθεί αρχικά για τη συμμετοχή σε ευρύτερο σχήμα με στόχο την εκμετάλλευση του Ελληνικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v