Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Αλλάζει το ηγετικό δίδυμο

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της τράπεζας όπου αναμένεται η παραίτηση Ταμβακάκη. Ζαννιάς - Τουρκολιάς για πρόεδρος και CEO. Νωρίτερα ο κ. Ταμβακάκης τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων στις τράπεζες. Οι κινήσεις του ομίλου το 2012.

ΕΤΕ: Αλλάζει το ηγετικό δίδυμο
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου υποβάλει την παραίτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκης. Στη θέση του, όπως όλα δείχνουν, θα τοποθετηθεί ο κ. Α. Τουρκολιάς. Δεδομένου του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι ο ίδιος και πρόεδρος (σ.σ.: χθες παραιτήθηκε και ο Βασίλης Ράπανος), παρά μόνο προσωρινά. Για τη θέση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος είναι ο Γ. Ζαννιάς.

Για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου υποψήφιος είναι ο Π. Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ.

Οι παραπάνω καραμπόλες προκαλούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποβολή παραίτησης και από τον αναπληρωτή CEO του ομίλου, Α. Θωμόπουλο. 

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου - και επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής- κ. Λεωνίδας Θεόκλητος. Τη θέση του φέρεται να καταλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής της τράπεζας, Δ. Δημόπουλος.

Εντος των επόμενων 20 ημερών θα γίνει νέα γενική συνέλευση προκειμένου να επισημοποιηθούν οι αλλαγές στο Δ.Σ. και να επισημοποιηθεί η τοποθέτηση Ζανιά.

Η γενική συνέλευση

Νωρίτερα στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε ότι έχουν φτάσει στο 15,5% τα καθυστερούμενα δάνεια του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το α' τρίμηνο του έτους και η τάση είναι αυξητική.

Τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων στο κλάδο, οι οποίες όπως είπε θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση. Εκτίμησε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό ότι στην Ευρώπη καταλαβαίνουν πως η λιτότητα δεν φτάνει και χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα.

Ο κ. Ταμβακάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως είναι πολλά χρόνια στην Εθνική "και αν είσαι μια φορά, είσαι για πάντα... Εθνικάριος". Επίσης ευχαρίστησε τον Βασίλη Ράπανο για τη συνεργασία τους.

Τη γενική συνέλευση της ΕΤΕ τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νανόπουλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός Ν. Καραμούζης, ο διοικητής της Αγροτικής Θ. Πανταλάκης, ο πρόεδρος του Τ.Τ. Κλέων Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Χρειάζεται και ανάπτυξη

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε: «Οι αδυναμίες της αρχικής συμφωνίας για τη νομισματική ένωση είναι ορατές και είναι πλέον σαφές ότι η νομισματική ένωση πρέπει να συμπληρωθεί τόσο από μια ομοσπονδιακή δημοσιονομική πολιτική, όσο και από μία κεντρική εγγυοδοτική αρχή για τις καταθέσεις και μία κεντρική εποπτική αρχή με αυξημένες αρμοδιότητες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα,δηλαδή την τραπεζική ενοποίηση, Παρά την ευρύτερη αποδοχή αυτών των ιδεών, η συμφωνία σε συγκεκριμένες προτάσεις για την εφαρμογή τους θα πάρει αρκετό χρόνο να σχηματοποιηθεί.

Όπως πάντα, η δυσκολία εφαρμογής βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Επίσης αναγνωρίζεται επιτέλους ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, αν δεν συνοδευτεί από αναπτυξιακά μέτρα, θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο ύφεσης και μεγαλύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναμένουμε αποφάσεις από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής για μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να μας βοηθήσει αν εμείς δεν καταστούμε ικανοί να αξιοποιούμε αυτήν τη βοήθεια, πράγμα στο οποίο δυσκολευόμαστε όπως φαίνεται και από την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ».

Ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε: «Η πολιτική που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας δεν είναι η αιτία της κρίσης, παρά τις μακροοικονομικές αστοχίες της, που ίσως θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί πιο έγκαιρα. Η πολιτική αυτή περιέχει μεταρρυθμίσεις που μόνοι μας, με δική μας πρωτοβουλία, οφείλαμε να είχαμε κάνει προ πολλών ετών και δείχνει έναν δρόμο για υπέρβαση της κρίσης σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης και άρνησης των διεθνών αγορών να μας δανειοδοτήσουν».

Συμπλήρωσε πως «ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εμφανείς αστοχίες του προγράμματος είναι ότι οποιαδήποτε στρατηγική οικονομικής προσαρμογής πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και, τουλάχιστον, αυτοί που επωμίζονται την εφαρμογή της, αν όχι το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, να υιοθετούν στο σύνολό τους τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και την αναγκαιότητα επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Βαρύ το τίμημα

«Το κόστος και η προσπάθεια που έχει καταβάλει το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού από τότε που ξέσπασε η κρίση, και ειδικά οι εκατοντάδες χιλιάδες που είδαν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται πλήρως όταν έχασαν τις δουλειές τους και οι φτωχότεροι συμπατριώτες μας, είναι τεράστιο», υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Θα συνιστούσε μεγάλο πλήγμα να αποδειχθεί μάταιο, σε περίπτωση που η αβεβαιότητα, η δικαιολογημένη κόπωση ή ακόμη και ο φόβος μας οδηγούσαν σε εγκατάλειψη της προσπάθειας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφήσει αυτές τις θυσίες να πάνε χαμένες. Και δεν θα πάνε. Η Ελλάδα θα αλλάξει το παραγωγικό πρότυπό της παραμένοντας μέσα στην ευρωζώνη. Εναλλακτική δεν υπάρχει».

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν ευθύνεται για την κρίση, είναι θύμα της. Ασφαλώς, έκαναν και οι τράπεζες σφάλματα πριν εκδηλωθεί η κρίση. Αλλά, συνολικά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε αντίθεση με παραδείγματα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, όπου το τραπεζικό σύστημα ήταν πηγή της κρίσης».

Εκτίμησε ακόμα: «Στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, η πλήρης υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα έδινε την καλύτερη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να ξαναπαίξει τον ηγετικό ρόλο του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα του. Ασφαλώς, το ίδιο το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Έχω κατ’ επανάληψη, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, ταχθεί υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών. Αν είχαν προωθηθεί έγκαιρα και τολμηρά τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων θα ήταν πολύ μεγάλα».

Ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι «μετά από 6μηνη διαπραγμάτευση με τον σύλλογο των εργαζομένων της Εθνικής, για πρώτη φορά αισιοδοξώ ότι βρισκόμαστε σε πορεία σύγκλισης για να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση, με την οποία θα επιτευχθεί περαιτέρω συγκράτηση του λειτουργικού κόστους. Σημειώνω ότι, ήδη, τα ανώτερα διοικητικά στελέχη της τράπεζας έχουν συμβάλει στην προσπάθεια με μείωση των δικών τους αποδοχών κατά 15%».

Για τα σχέδια της Εθνικής για το 2012 ανέφερε:
- Την πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank.
- Τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μειοψηφικού πακέτου της υπό ίδρυση νέας θυγατρικής που θα ενσωματώνει τις μονάδες του ομίλου στις βαλκανικές χώρες.
- Την πώληση μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα.
- Τη βέλτιστη διαχείριση των λοιπών στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της τράπεζας.



* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Απ. Ταμβακάκη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v