Ημερίδα για το πόσιμο νερό από την ΕΥΑΘ

Το νερό που πίνουμε στη Θεσσαλονίκη μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της ημερίδας που διοργανώνει η ΕΥΑΘ με τίτλο «Πόσιμο νερό και υγεία» την Πέμπτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Ημερίδα για το πόσιμο νερό από την ΕΥΑΘ
Το νερό που πίνουμε στη Θεσσαλονίκη μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της ημερίδας που διοργανώνει η ΕΥΑΘ Α.Ε. με τίτλο «Πόσιμο νερό και υγεία» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (Αγ. Δημητρίου 159Α) την Πέμπτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Την ημερίδα, που ξεκινά στις 5 μ.μ., θα ανοίξει ο Νίκος Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «ΕΥΑΘ Α.Ε., μια σύγχρονη επιχείρηση κοινής ωφέλειας».

Για τη μικροβιολογική ποιότητα του πόσιμου νερού σε σχέση με τη δημόσια υγεία θα μιλήσει η Μαλαματένια Αρβανιτίδου - Βαγιωνά, διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής ΑΠΘ. Σύμφωνα με την κ. Βαγιωνά, η επιτυχής εξυγίανση του πόσιμου νερού και η απαλλαγή του από παθογόνους μικροοργανισμούς συνέβαλαν ουσιαστικά στη δραματική μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας παγκοσμίως. Ανά την Ευρώπη τα διαρροϊκά νοσήματα στις μικρές ηλικίες μειώθηκαν κατά 80% την τελευταία δεκαετία, δυστυχώς όμως ακόμη σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 330 χιλιάδες περιστατικά υδατογενών νοσημάτων, γεγονός που πρέπει να μας κρατά σε διαρκή επιδημιολογική επαγρύπνηση.

Ο Κώστας Νικολάου, χημικός - περιβαλλοντολόγος, θα επισημάνει ότι η ευρωπαϊκή οδηγία - πλαίσιο περί υδάτων καθορίζει πως το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά πρέπει να θεωρείται κληρονομιά. Προτρέπει δε τις χώρες να παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε λογική τιμή κι ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν στην προστασία και τη διαχείριση των υδάτων. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι το νερό είναι κοινός πόρος της ανθρωπότητας κι ότι η πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Εδώ και 20 χρόνια, θα υποστηρίξει ο κ. Νικολάου, οι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών παροχής νερού, αντιμετωπίζοντας το νερό ως εμπόρευμα, υποσχέθηκαν αυξημένες επενδύσεις και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Το 2010 το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε νερό από ιδιωτικές εταιρείες και όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση, αυτή συνοδεύτηκε από πτώση της ποιότητας νερού, υποβάθμιση των υποδομών κι αύξηση των τιμών, θα καταλήξει ο κ. Νικολάου.

Η δρ χημικός της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γεωργία Σερετούδη, υπεύθυνη Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει τα κύρια στάδια επεξεργασίας του πόσιμου νερού στην ΕΕΝΘ, από την προοζόνωση μέχρι την τελική απολύμανση με αέριο χλώριο. Το «νήμα» θα πιάσει στη συνέχεια η επίσης χημικός της ΕΥΑΘ Μαριάνθη Τσίρτου, η οποία θα αναδείξει τους ποιοτικούς ελέγχους από τους οποίους περνά το πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης έξω πια από το διυλιστήριο, στο Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ύδρευσης της εταιρείας.

Πάνω στο τρίπτυχο κλιματική αλλαγή - υδάτινα αποθέματα - παροχή πόσιμου νερού θα κινηθεί η εισήγηση του Αθανάσιου Σουπίλα, διευθυντή Ανάπτυξης της εταιρείας, στο πλαίσιο συμμετοχής της ΕΥΑΘ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «CC-Waters» («Κλιματική Αλλαγή και Επίδραση στους Υδάτινους Πόρους»). Μάλιστα, σήμερα Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 στις Βρυξέλλες, στο Γραφείο Διασύνδεσης του Δήμου Βιέννης, οι εταίροι του προγράμματος διερευνούν μια κοινή πλατφόρμα για τα συστήματα διαχείρισης νερού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παρουσιάζουν τις δράσεις τους στο πλαίσιο του «CC-Waters», το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του.

Στο χώρο του εστιατορίου του Τελλογλείου, όπου και θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση μετά τη λήξη της ημερίδας, θα εκτίθενται φωτογραφίες του Γιώργου Πούπη από το υπό έκδοση επετειακό λεύκωμα που ετοιμάζει η ΕΥΑΘ Α.Ε. για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αφ’ υψηλού - Υδάτινοι δρόμοι της Βόρειας Ελλάδας».

Το πρωί της ίδιας μέρας, το Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ θα φιλοξενήσει μαθητές δημοτικών σχολείων, οι οποίοι θα ξεναγηθούν και θα ενημερωθούν με προβολές βίντεο πάνω στην ιστορία ύδρευσης της πόλης της Θεσσαλονίκης. Επίσης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα παιδιά θα αναζητήσουν απαντήσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από το επιδαπέδιο παιχνίδι για το περιβάλλον «Planetbook». Η προσέλευση των μαθητών θα αρχίσει στις 9 π.μ., ενώ το «Planetbook» θα στηθεί λίγο μετά τις 11 π.μ. στο χώρο του μουσείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v