Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ισχυρή υποχώρηση μεγεθών- χωρίς μέρισμα 2004

Υποχώρηση 66,2% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ (US GAAP) στο 9μηνο, ενώ για το γ’ τρίμηνο σε επίπεδο μητρικής κατεγράφησαν ζημίες 23,8 εκ. ευρώ. Με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα η μητρική κατέγραψε στο 9μηνο ζημιές, ύψους 10,3 εκ. ευρώ. Τα αποτελέσματα είναι χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο κ. Βουρλούμης θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος για το 2004.

ΟΤΕ: Ισχυρή υποχώρηση μεγεθών- χωρίς μέρισμα 2004
Υποχώρηση της τάξης του 66,2% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο εννεάμηνο του 2004 και διαμορφώθηκαν στα 112,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα (US GAAP).

”Η αναδιάρθρωση είναι ακόμη μπροστά μας” είπε ο κ. Βουρλούμης, ενώ προσέθεσε πως δεν αναμένει σημαντική βελτίωση μεγεθών το 2005. Όπως πρόσθεσε, σκοπεύει να προτείνει στο Δ.Σ. τη μη διανομή μερίσματος για το τρέχον έτος.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών όπως τις συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters, προέβλεπαν πως τα κέρδη εννεαμήνου 2004 του Οργανισμού θα μειωθούν κατά 53,8% και θα διαμορφωθούν στα 162 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, σε επίπεδο μητρικής, για το τρίτο τρίμηνο ο ΟΤΕ εμφάνισε ζημιές της τάξης των 23,8 εκατ. ευρώ (US GAAP) έναντι κερδών 125,5 εκατ. ευρώ του γ΄ τριμήνου 2003, ενώ τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 15,1%.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο και πάντα για το γ΄ τρίμηνο, η υποχώρηση των κερδών ήταν διπλάσια έναντι αυτής που είχαν προβλέψει οι αναλυτές και διαμορφώθηκε στο 84,2% (19,3 εκατ. ευρώ).

Τα ενοποιημένα έσοδα (US GAAP) εμφάνισαν αύξηση κατά 7,9% και διαμορφώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη σημείωσαν υποχώρηση κατά 36,8% έως τα 444,7 εκατ. ευρώ.

Το μερίδιο αγοράς του Οργανισμού στη σταθερή τηλεφωνία έφτασε στο 85% το Σεπτέμβριο 2004, στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Η RomTelecom, στο εννεάμηνο και πάντα με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα, εμφάνισε αύξηση των κερδών κατά 702,2%, παρουσιάζοντας κέρδη 56 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,3 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ και τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 4,7% και διαμορφώθηκαν στα 618 εκατ. ευρώ.

Επίσης για το γ΄ τρίμηνο, τα έσοδα της Telecom Serbia παρουσίασαν αύξηση 5,2%, ενώ αυτά της Armentel διαμορφώθηκαν στα 23,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη της στα 5,2 εκατ. ευρώ.

* Τα σχόλια του Π. Βουρλούμη

”Κατά το εννεάμηνο του 2004 επιβεβαιώθηκε η μικτή εικόνα που παρουσιάζει ο Όμιλος ΟΤΕ. Στη θετική πλευρά έχουμε την άψογη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως Μέγας Εθνικός Χορηγός, ο ΟΤΕ ανταποκρίθηκε πλήρως στις αυξημένες ανάγκες της διοργάνωσης με ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη μετάδοση εικόνας, ήχου και δεδομένων, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση αλλά χωρίς ουσιαστικά οικονομικά οφέλη”, είπε ο κ. Βουρλούμης.

”Παράλληλα” προσέθεσε, ”οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και η ROMTELECOM συνεχίζουν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις, ενώ η OTEnet ισχυροποίησε την ηγετική θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά υπηρεσιών Διαδικτύου. Ωστόσο, τα επιτεύγματα αυτά επισκιάστηκαν και πάλι από τη συνεχιζόμενη πίεση στη σταθερή τηλεφωνία εσωτερικού. Αν και το μερίδιο αγοράς φαίνεται να σταθεροποιείται προς το παρόν, τα έσοδα εξακολουθούν να μειώνονται, ενώ το κόστος υπηρεσιών αυξάνεται”.

Ο κ. Βουρλούμης έκανε λόγο για ”έλλειψη ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου που έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από τη μείωση των εσόδων, τη λειτουργία μας σε ένα ασταθές περιβάλλον, το οποίο είναι επιζήμιο και για ολόκληρη την αγορά”, ενώ είπε πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται κυρίως στην αντιμετώπιση του λειτουργικού κόστους.

Όπως τόνισε, σκοπός του Οργανισμού είναι να προχωρήσει σε περικοπές 6.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2005, κάτι που εκτιμά ότι θα κοστίσει συνολικά 1 δισ. ευρώ. ”Θα παρουσιάσουμε ένα ευρύ σχέδιο αναδιοργάνωσης με στόχο τη βελτίωση των δραστηριοτήτων της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδος. Αν και δεν αναμένουμε θεαματικές αλλαγές στην απόδοση του ΟΤΕ Α.Ε. βραχυπρόθεσμα, παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για οικοδόμηση ενός ισχυρού και κερδοφόρου Οργανισμού”, κατέληξε.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, επισημαίνεται πως κατά το 2005, τα λειτουργικά έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας θα ωφεληθούν μερικώς από τις πρόσφατες αποφάσεις του ρυθμιστικού οργάνου όπως και από τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις μηνιαίες ενοικιάσεις γραμμών. Η αναδιάρθρωση και οι πρωτοβουλίες στη σταθερή τηλεφωνία θα έχουν ως αποτέλεσμα τις αλλαγές στο προσωπικό, αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ τα μέτρα για τον περιορισμό του κόστους δεν αναμένεται να έχουν θετικές επιδράσεις στο επόμενο έτος.

* Τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα

Με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη εννεαμήνου 2004 του ΟΤΕ ανήλθαν στα 211,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 56,8% έναντι του περσινού εννεαμήνου, που ανήλθαν στα 490,3 εκατ. ευρώ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ΟΤΕ ανήλθε στα 3.916,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,4% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2003, που διαμορφώθηκε στα 3.648 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο EBIΤDA διαμορφώθηκε στο 38,1% έναντι 41,5% το περσινό εννεάμηνο.

Σε επίπεδο μητρικής (ελληνικά λογιστικά πρότυπα) τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα είναι αρνητικά (ζημία) και ανήλθαν στα 10,3 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΤΕ, οφείλεται στη μείωση του κύκλου εργασιών σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους και στα χρημ/κά έξοδα (χρεωστικοί - πιστωτικοί τόκοι) ύψους 72,4 εκατ. ευρώ τα οποία είναι αυξημένα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρήσης κατά 22,5 εκατ. ευρώ.

Οφείλεται επίσης στα έκτακτα έξοδα ύψους 164,6 εκατ. ευρώ τα οποία είναι αυξημένα κατά 95,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις 75,0 εκατ. ευρώ και προβλέψεων για αποξηλώσεις τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 30,0 εκατ. ευρώ, αλλά και στα έσοδα συμμετοχών (Μερίσματα και προβλέψεις υποτίμησης συμμετοχών) ύψους 78,4 εκατ. ευρώ τα οποία είναι αυξημένα κατά 35,2 εκατ. λόγω κυρίως του μερίσματος της Cosmote.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v