Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Λιάπη με ΟΜΕ - ΟΤΕ

Την ανάγκη για ήπιες πολιτικές ανάπτυξης του ΟΤΕ μέσα σε πνεύμα διαλόγου που θα περιλαμβάνουν ”πραγματική εθελουσία έξοδο” διατύπωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) ύστερα από αίτημά του.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Λιάπη με ΟΜΕ - ΟΤΕ
Την ανάγκη για ήπιες πολιτικές ανάπτυξης του ΟΤΕ μέσα σε πνεύμα διαλόγου που θα περιλαμβάνουν ”πραγματική εθελουσία έξοδο” διατύπωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) ύστερα από αίτημά του.

Από την πλευρά της η ηγεσία των συνδικαλιστών εμφανίσθηκε έτοιμη να υπογράψει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, επισημαίνοντας ότι αναμένει από τη διοίκηση Βουρλούμη ”να φέρει κείμενο, σχέδιο συγκεκριμένο πάνω στο οποίο θα συζητήσουμε”.

”Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση που κάναμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Καταλήξαμε ότι αναμφίβολα χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο Οργανισμός σε ένα δύσκολο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αλλά και ήπιες. Γι’ αυτό ο διάλογος θα συνεχιστεί. Η δική μου άποψη είναι ότι χρειάζεται αυτό το πνεύμα συναίνεσης, διότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων δεν μπορείς να εφαρμόσεις αποτελεσματικές πολιτικές. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη την εργασιακή ειρήνη. Διαβεβαίωσα λοιπόν τους εργαζόμενους ότι από τη δική μας πλευρά και βεβαίως από την πλευρά της διοίκησης θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυγιανθεί ο Οργανισμός, ώστε να είναι κερδοφόρος τα επόμενα χρόνια, επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας, των εργαζομένων και γενικά της ελληνικής κοινωνίας”, είπε μετά τη συνάντηση ο κ. Λιάπης.

Διαβεβαίωσα επίσης τους εργαζόμενους ότι εγώ υποστηρίζω την άποψη για εθελουσία έξοδο των υπαλλήλων, με την πραγματική του όρου έννοια. Εθελουσία”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών.

Εξάλλου σε ερώτημα για τον αριθμό της μείωσης του προσωπικού ο κ. Λιάπης είπε ότι ”θα κάνει εισήγηση ο διοικητής του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί υπόψη των εργαζομένων για να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία”. Ο διάλογος και το πνεύμα συναίνεσης είναι ο ”ακρογωνιαίος λίθος” για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη.



Από την πλευρά του ο Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, αφού επεσήμανε ότι ”σήμερα έγινε μια πολύ καλή συζήτηση με τον υπουργό, εξάλλου είναι η δεύτερη συνάντηση που γίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης, προηγήθηκε η συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη”, πρόσθεσε:

”Ουσιαστικά, συζητήσαμε δύο θέματα: το θέμα της εθελουσίας εξόδου, που είναι σημαντικό, αλλά κυρίως το θέμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου”.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, περιμένουμε, είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, από τη διοίκηση του ΟΤΕ, όπως είπε ο υπουργός, συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα τεθούν υπό συζήτηση και αν και μόνο συμφωνήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, τότε και μόνο τότε θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Αυτή είναι η δέσμευση του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Λιάπη σήμερα. Επομένως, τις επόμενες ημέρες τα σπουδαία για την εθελουσία έξοδο.

Το δεύτερο θέμα, όπως πρόσθεσε, έχει να κάνει με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για τον ΟΤΕ, διότι εμείς κατ’ επανάληψη έχουμε πει ότι ο ανταγωνισμός, ο οποίος έγινε στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και εφαρμόστηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, είναι κάθε άλλο παρά υγιής. Δεν είναι ο ανταγωνισμός που πρέπει να είναι και γι’ αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο να πάρει την πολιτική ευθύνη σε σχέση με την Εθνική Επιτροπή. Την έχει την πολιτική ευθύνη, ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να παίξει πραγματικά το ρόλο της και όχι να κλείνει το μάτι στους ανταγωνιστές εις βάρος του κύριου παρόχου, του ΟΤΕ, που έχει υποχρέωση για την καθολική υπηρεσία όπως λέμε, δηλ. να δίνει τηλέφωνα σε όλη την Επικράτεια, σε όλη την Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου που προωθεί η διοίκηση Π. Βουρλούμη ο κ. Παναγόπουλος είπε χαρακτηριστικά: ”Αυτό που ξέρω είναι ότι προγράμματα εθελουσίας εξόδου εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια, επί εννέα χρόνια συνεχή, έχουν φύγει πάνω από δέκα, δώδεκα χιλιάδες συνάδελφοί μας και φέτος λοιπόν, θα υπογράψουμε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα έχουν να κάνουν με τις εξής στοχεύσεις: πρώτον την ανάπτυξη της εταιρείας και δεύτερον μια έξοδο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους εργαζόμενους, με την έννοια ότι μετά από προσφορά 30-35 ετών εργασίας καταλαβαίνεται ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φεύγουν ευχαριστημένοι. Δε μιλάμε για απολύσεις, μιλάμε για εθελουσία έξοδο και σε αυτό συμφώνησε και η πολιτική ηγεσία, διά του υπουργού, και η διοίκηση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v