Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική: Επιχείρηση… Βατερλό από τους Γάλλους

Με νέα ΑΜΚ (έκτη κατά σειρά σε επτά χρόνια) «μπαλώνει» τις ζημίες και περιθωριοποιεί τους μικρομετόχους - Οι μαθητευόμενοι μάγοι των Γάλλων και οι προβλέψεις… διάνα του κυρίου Tournebize.

Γενική: Επιχείρηση… Βατερλό από τους Γάλλους
Σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά case study της Σοφοκλέους για το πώς οι μέτοχοι μπορούν να χάσουν το σύνολο της περιουσίας τους αναδεικνύεται η Γενική Τράπεζα από τη στιγμή όπου τη διοίκησή της ανέλαβαν οι Γάλλοι της Societe Generale.

Μπορεί βέβαια και οι άλλοι τραπεζικοί όμιλοι να έχουν υποχρεωθεί σε βαρύτατες απώλειες την τελευταία τριετία, ωστόσο ο τρελός κατήφορος της Γενικής ξεκίνησε από το 2004 και συνεχιζόταν ακόμη και όταν η τραπεζική αγορά έκανε… πάρτι!

Αρχικά, η επενδυτική κοινότητα πίστεψε στο εγχείρημα αναδιοργάνωσης και ανασύνταξης της «τράπεζας των στρατηγών», που είχε μεν τα προβλήματά της, αλλά εξακολουθούσε να είναι λειτουργική και κερδοφόρος.

Οι επενδυτές, λοιπόν, έδωσαν περίοδο χάριτος αρκετών ετών στο management των Γάλλων, συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου και μάλιστα -ιδίως την περίοδο 2006 - 2008- είχαμε και «πλασαρίσματα» εφοπλιστικών και λοιπών «έξυπνων» κεφαλαίων…

Το… έργο όμως δεν είχε ευτυχή κατάληξη, καθώς οι ζημιογόνες χρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, όπως άλλωστε και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Κάθε χρόνο τα ίδια…

Έτσι, πέρα από την τακτική γενική συνέλευση, ένα ακόμη… ετήσιο γεγονός για τη Γενική Τράπεζα είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών!

Και αυτό γιατί από το 2005 έως σήμερα, αν δεν χάσαμε τον λογαριασμό, μετρήσαμε έξι…

Το 2005 αντλήθηκαν 100 εκατ. ευρώ με την έκδοση 4 νέων μετοχών για κάθε 10 παλαιές.

Το 2007 εκδόθηκαν 9 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές και στα ταμεία της Γενικής Τράπεζας εισέρρευσαν 210 εκατ. ευρώ.

Το 2009, η διάχυση (dilution) ήταν ακόμη πιο άγρια, καθώς διατέθηκαν 2,2 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, με αποτέλεσμα να αντληθούν 175,7 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2010 ολοκληρώνεται και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την έκδοση 3 νέων τίτλων για κάθε 1 παλαιό (ύψος έκδοσης 339,7 εκατ. ευρώ).

Έναν ή δύο μήνες αργότερα, είχαμε ακόμη μία ΑΜΚ, αυτήν τη φορά με την έκδοση προνομιούχων μετοχών…

Και τώρα επίκειται νέα έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο την άντληση άλλων 575,1 εκατ. ευρώ και την απίστευτη αναλογία 10,125 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά…

Εν ολίγοις, στο τέλος αυτής της διαδικασίας η Γενική Τράπεζα θα έχει αντλήσει γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ!

Αν μάλιστα κάποιος εξαιρέσει τόσο τα κεφάλαια της έκδοσης προνομιούχων τίτλων όσο και εκείνα που θα αντληθούν μέσα στους επόμενους μήνες, τότε μιλάμε για κεφαλαιακή ενίσχυση γύρω στα 900 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό της Σοφοκλέους είναι αρκετά χαμηλότερη των 40 εκατ. ευρώ!

Παγκόσμιο ρεκόρ… dilution

Μιλάμε βέβαια για το… παγκόσμιο ρεκόρ διάχυσης (dilution) των επενδυτών μειοψηφίας. Αν για παράδειγμα ένας επενδυτής κατείχε στις αρχές του 2005 το 10% και δεν συμμετείχε στις προαναφερθείσες αυξήσεις κεφαλαίου τότε σε λίγους μήνες από σήμερα θα δει το ποσοστό του να συρρικνώνεται στο 0,026%...

Αν συμμετείχε σε όλες τις εκδόσεις, τότε θα διατηρούσε μεν το ποσοστό του, όμως οι απώλειές του σε χρήμα θα ήταν πολλαπλάσιες!

Έτσι κι αλλιώς, από ένα σημείο και μετά, στις αυξήσεις κεφαλαίου μετέχουν σχεδόν αποκλειστικά οι Γάλλοι της Societe Generale (το ίδιο αναμένεται να γίνει και τώρα, καθώς ήδη η τρέχουσα τιμή του τίτλου είναι χαμηλότερη από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων), οπότε είναι προφανές πως δρομολογείται η ουσιαστική έξοδος της μετοχής από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Και αυτό γιατί ήδη πριν από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου με όρους 10,125 νέες μετοχές προς 1 παλαιά η Societe Generale κατέχει το 88,44% του συνόλου των μετοχών και μετά την έκδοση όλα δείχνουν πως θα προσεγγίσει ακόμη και το 99%...

Βέβαια, θα πείτε πως οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για τις τράπεζες και οι μεγάλες απώλειες χαρακτηρίζουν και τους υπόλοιπους χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Και σωστά.
Με τη διαφορά πως η Γενική Τράπεζα παρουσίαζε τα ίδια προβλήματα και πριν από την κρίση κατά την εποχή των παχιών αγελάδων.

Προβλέψεις για… Όσκαρ

Θυμίζουμε επίσης τις συνεχείς ζημίες της Γενικής, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της έβλεπαν συνεχώς… επιστροφή στην κερδοφορία.

Ήταν, για παράδειγμα, στις αρχές του 2006 όταν ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Jacques Tournebize μιλούσε στο Reuters για έτος επιστροφής στην κερδοφορία: «Το 2006, θα πρέπει να έχουμε την πρώτη κερδοφόρα χρονιά μας, αφού περάσαμε 18 μήνες για να χτίσουμε μία καινούρια τράπεζα», δήλωνε χαρακτηριστικά o επικεφαλής της Γενικής.

Και πριν προλάβουν να περάσουν λίγοι μήνες, τον Ιούλιο του 2006, ο κ. Tournebize μετέφερε το πρώτο έτος αναμενόμενης κερδοφορίας για το 2007.

«Δεν νομίζω ότι με τις ζημίες που ανακοινώσαμε στις αρχές του έτους μπορούμε να είμαστε κερδοφόροι το 2006», έλεγε και πάλι σε συνέντευξή του στο Reuters. «Το 2007 θα είναι η πρώτη χρονιά όπου η τράπεζα θα επιστρέψει στην κερδοφορία. Πρέπει, ακόμα, να λάβουμε προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους, αλλά το ποσό δεν θα είναι του μεγέθους που είδαμε το πρώτο τρίμηνο», είχε αναφέρει ο κ. Tournebize, με τη Geniki να υιοθετεί πιο αυστηρές μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιεί και η μητρική της για να εξασφαλίσει σωστή κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v