Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και η ΔΕΗ με θυγατρική στην Τουρκία

Τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή αγορά της Τουρκίας επιδιώκει να αξιοποιήσει και η ΔΕΗ. Το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε την ίδρυση θυγατρικής στη γειτονική χώρα, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

  • του Mιχάλη Καϊταντζίδη
Και η ΔΕΗ με θυγατρική στην Τουρκία
Τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή αγορά της Τουρκίας επιδιώκει να αξιοποιήσει και η ΔΕΗ. Μετά τις ιδιωτικές ενεργειακές εταιρίες που ίδρυσαν (ΜΕΤΚΑ) ή σκοπεύουν να ιδρύσουν σύντομα (Energa) θυγατρικές, το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης την ίδρυση θυγατρικής στη γειτονική χώρα με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, η θυγατρική θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη χονδρεμπορική αγορά, με στόχο τη σύναψη ελκυστικότερων διασυνοριακών ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δυνατή μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των δικτύων μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, τα οποία πλέον λειτουργούν με τις προδιαγραφές της UNICE και επιτρέπουν τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τουρκική αγορά, με 74 εκατ. κατοίκους και ετήσιους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στο 4%, αποτελεί πλέον πόλο έλξης Ευρωπαίων ενεργειακών επενδυτών. Αυτήν τη στιγμή περίπου το 60% της εγκατεστημένης ισχύος στην ηλεκτροπαραγωγή ελέγχεται από ανεξάρτητα μη κρατικά σχήματα, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και τουρκικών ομίλων. Στην ενεργειακή αγορά της γείτονος βρίσκονται σήμερα όλα τα μεγάλα ονόματα της Ε.Ε. στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως RWE, E.ON, OMV, GdF - Suez και άλλα.

Επίσης, εδώ και μερικά χρόνια, τα περισσότερα δίκτυα διανομής έχουν παραχωρηθεί σε ανεξάρτητες εταιρίες, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν. Έτσι, η Τουρκία θεωρείται από τις ανερχόμενες αγορές, χάρη τόσο στην αυξανόμενη ζήτηση, ως απόρροια της ανάπτυξης, όσο και στη λειτουργία της αγοράς με αρκετά ικανοποιητικούς όρους.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι αγορές της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Ελλάδα εισήγαγε από την Τουρκία 1.264.588 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και από τη Βουλγαρία, 1.334.122 μεγαβατώρες. Οι εξαγωγές προς τις χώρες αυτές ήταν μόνο 11 μεγαβατώρες προς την Τουρκία και μηδέν προς τη Βουλγαρία.

Από αυτά προκύπτει ότι η ΔΕΗ ενδιαφέρεται πρωτίστως να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της τουρκικής αγοράς για εισαγωγές προς την Ελλάδα, ενώ με δεδομένες τις τάσεις στην τουρκική αγορά ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί και στις εξαγωγές.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην Τουρκία:
 
Η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου, ως ανάδοχος ΕPC (Engineering, Procurement and Construction) για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, έχει ιδρύσει στην Κωνσταντινούπολη θυγατρική, μέσω της οποίας διαχειρίζεται τις κατασκευές μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για λογαριασμό της Borasco (870 μεγαβάτ στη Σαμψούντα) και της RWE - Τurcas (775 μεγαβάτ στο Ντενισλί).

Η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού της ώστε να μπορεί να συμμετέχει και στην εκμετάλλευση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, επιδιώκοντας έτσι να αξιοποιήσει τυχόν ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Από την πλευρά της, η Energa δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικού προς τελικούς καταναλωτές. Mέσω θυγατρικής που θα ιδρύσει στην Τουρκία, με εγχώριο εταίρο, επιδιώκει να εισέλθει τόσο στην αγορά λιανικής όσο και στο διασυνοριακό εμπόριο.

Με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης στην Τουρκία, ετησίως απαιτείται η είσοδος ισχύος άνω των 2.000 μεγαβάτ για την κάλυψη της ζήτησης αιχμής. Αυτήν τη στιγμή, η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 45.120 μεγαβάτ, από τα οποία τα 30.000 είναι θερμικά και τα 15.000 υδροηλεκτρικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v