Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Nέα εποχή με την DT στο 40%

Νέα δεδομένα για τον ΟΤΕ σηματοδοτεί το πέρασμα στην εποχή της Deutsche Telekom, που επικυρώνεται με τη μεταβίβαση του 10% από το Δημόσιο. Πέρασε σήμερα το "πακέτο". Νέα συνάντηση με εργαζομένους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Nέα εποχή με την DT στο 40%
Νέα δεδομένα για τον ΟΤΕ σηματοδοτεί το πέρασμα στην εποχή της Deutsche Telekom, που επικυρώνεται με τη μεταβίβαση σήμερα στη γερμανική εταιρία του 10% των μετοχών του Οργανισμού που κατείχε το ελληνικό δημόσιο.

Το πακέτο, ύψους 49.015.038 μετοχών του ΟΤΕ, πέρασε προ ολίγου μέσω του Χ.Α., ολοκληρώνοντας την πώληση του 10% του Οργανισμού στη γερμανική εταιρία.

Καταβάλλοντας τίμημα 391.630.153,62 ευρώ, δηλαδή τιμή 7,99 ευρώ ανά μετοχή, η D.T. απέκτησε επιπλέον 10% του ΟΤΕ και το συνολικό ποσοστό της ανέρχεται πλέον στο 40%. Αυτό του Δημοσίου θα μειωθεί στο 6%, ή στο 10% αν συνυπολογιστεί και το 4% που κατέχει στον ΟΤΕ το ΙΚΑ.

Η διαφοροποίηση των ποσοστών φέρνει και ανατροπή των ισορροπιών στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, όπου η ελληνική πλευρά χάνει μία θέση. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ από 10μελές μετατρέπεται σε 11μελές, με σαφή πλειοψηφία της D.T. που θα διορίζει 6 μέλη.

Επίσης, όπως προβλέπει η συμφωνία των δύο πλευρών, το πρόσωπο του προέδρου του ΟΤΕ δεν θα είναι πλέον επιλογή της ελληνικής πλευράς. Η D.T. θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα το άτομο που επιθυμεί.

Tα δικαιώματα

Πάντως, η ελληνική πλευρά, για όσο διάστημα διατηρεί τη συμμετοχή της άνω του 5%, θα εξακολουθήσει, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2008, να έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας για μια σειρά θέματα που σχετίζονται όχι μόνο με ζητήματα εθνικής ασφάλειας αλλά και επιχειρησιακά.

Τα δικαιώματα αυτά το Δημόσιο θα τα απολέσει σε περίπτωση όπου αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση και του 6% που κατέχει ακόμη στον ΟΤΕ, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο σχεδιασμός του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

Η ισχυροποίηση της παρουσίας της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ έρχεται σε μια περίοδο όπου η διοίκηση επιχειρεί την εκ βάθρων αναδόμηση του Οργανισμού, προκειμένου αυτός να καταφέρει να επιβιώσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Ο διάλογος με τους εργαζομένους έχει ήδη ξεκινήσει και η ατζέντα της διοίκησης περιλαμβάνει άρση μονιμότητας, πάγωμα μισθών, κατάργηση σειράς επιδομάτων, θέσπιση νέου μισθολογίου, «μαχαίρι» στις συνδικαλιστικές άδειες, αυστηρότερο πειθαρχικό έλεγχο αλλά και εθελούσια έξοδο για το προσωπικό. Στόχος των προτεινόμενων αλλαγών είναι η περικοπή του κόστους προσωπικού κατά 300 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Νέα συνάντηση διοίκησης - εργαζομένων σήμερα

Σήμερα, η διοίκηση του ΟΤΕ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων θα έχουν μία ακόμη συνάντηση με αντικείμενο, όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση που απέστειλε η διοίκηση προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ, την αναδιοργάνωση του ομίλου αλλά και την αποδοτικότερη λειτουργία των καταστημάτων του.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις προτάσεις της διοίκησης για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, και κατ’ επέκταση του κόστους προσωπικού, περιλαμβάνεται και η δημιουργία εταιρίας transfer στην οποία θα μεταφερθεί μέρος του προσωπικού του ΟΤΕ, που θα συνεχίσει να εργάζεται για τον Οργανισμό, όμως το κόστος των υπαλλήλων αυτών δεν θα βαρύνει τη μητρική εταιρία, αλλά τη θυγατρική.

Γερμανικό μοντέλο

Το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία από την D.T., η οποία «μετακίνησε» στη θυγατρική, Telekom Services, την οποία δημιούργησε, περίπου 44.000 υπαλλήλους, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτόν μείωση του κόστους για τη μητρική. Η πρόταση δεν είναι καινούργια. Αποτελεί μέρος των επτά projects και έχει τεθεί υπόψη των εργαζομένων έναν χρόνο νωρίτερα.

Η διοίκηση εκτιμά ότι με τη μεταφορά σημαντικού αριθμού εργαζομένων το μισθοδοτικό κόστος της μητρικής θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός, διαθέτοντας στην αγορά φθηνότερα τηλεπικοινωνιακά πακέτα.

Ωστόσο, από την πλευρά των εργαζομένων αυτό αντικρούεται, καθώς, όπως σημειώνεται, μια τέτοια λύση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντίδραση των εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι θα προσφύγουν καταγγέλλοντας τον ΟΤΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο με την οποία θα γίνει, η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί τη μείωση του προσωπικού του Οργανισμού, ο οποίος, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, το 2013 θα έχει 1.600 άτομα πλεονάζον προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v