Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Πάνω από 1,3 δισ. ο τζίρος το 2011

Θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1,3 δισ. και μπορεί να φτάσει το 1,5 δισ. ο τζίρος του ομίλου Μυτιληναίου για το 2011. Η χρονιά εξελίσσεται για τον όμιλο πέρα των προσδοκιών παρά τα προβλήματα της Ελλάδας.

Μυτιληναίος: Πάνω από 1,3 δισ. ο τζίρος το 2011
Θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1,3 δισ. και μπορεί να φτάσει το 1,5 δισ. ο τζίρος του ομίλου Μυτιληναίου για το 2011.

Η χρονιά εξελίσσεται για τον όμιλο πέραν των προσδοκιών παρά τα προβλήματα της Ελλάδας και την έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τη σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών για τον όμιλο, ο πρόεδρος του ομίλου Ευ. Μυτιληναίος, μιλώντας στην ΕΘΕ, την απέδωσε αφενός στις τιμές μετάλλων αλουμινίου και στη μεγάλη ρευστότητα της κατασκευαστικής Μέτκα.

Επίσης, στην έναρξη λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες θα αρχίσουν να συνεισφέρουν θετικά στο EBITDA από το β΄ τρίμηνο του 2011.

Μιλώντας για την κατάσταση της αγοράς ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι δυστυχώς υπό τις παρούσες συνθήκες οι επιχειρηματίες αναγκάζονται το 90% του χρόνου να το διοχετεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κρίσης και μόνο το 10% στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ο ίδιος μίλησε αρνητικά για το μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, θα είναι καταστροφή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που θα σημαίνει εξαθλίωση σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Σε ερωτήσεις για πιθανή συμμετοχή του ομίλου στις προγραμματιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η πώληση της Larco είναι στο άμεσο ενδιαφέρον και εξετάζεται κατά προτεραιότητα.

Για τη ΔΕΠΑ είπε ότι παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση και τους ενδιαφέρει, όπως επίσης τους ενδιαφέρει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης παρακολουθεί με ενδιαφέρον και το τι θα γίνει με τη ΔΕΗ.

Ουσιαστικός παράγων για τη διαμόρφωση της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, είναι το ύψος των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο θα συνυπολογίζεται στο κόστος παραγωγής από το 2013, όπως και οι τιμές υγροποιημένου αερίου.

Με τιμές γύρω στα 20 ευρώ ο τόνος του διοξειδίου του άνθρακα και με μία πτώση των τιμών του υγροποιημένου αερίου, ελάχιστες μονάδες λιγνίτη θα μπορούν να μείνουν στην αγορά, ενώ αντίστοιχα θα ενισχυθεί η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Για τους επιμέρους κλάδους του ομίλου ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε τα εξής:

«Στο Αλουμίνιο ετοιμάζεται επένδυση για αύξηση της παραγωγής αλουμίνας από 800.000 σε 1 εκατ. τόνους τον χρόνο».

Η απόφαση για την επένδυση αυτή έπρεπε να έχει ληφθεί μέχρι τώρα, ωστόσο, την καθυστέρηση την απέδωσε στη γενικότερη συγκυρία και όχι στον όμιλο.

Στο ίδιο εργοστάσιο μέχρι το τέλος του χρόνου θα υποκατασταθεί πλήρως η καύση μαζούτ από φυσικό αέριο, με επένδυση περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Για τη Μέτκα, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται η κατάθεση προκαταβολής για το δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτρισμού που θα κατασκευάσει στη Συρία.

Μέχρι στιγμής οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης είναι ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά.

Ωστόσο, εάν λόγω των γεγονότων δεν υλοποιηθεί το έργο, η Μέτκα απλώς δεν θα αυξήσει την κερδοφορία της από το συγκεκριμένο έργο.

Τέλος, για την ηλεκτροπαραγωγή, μέχρι το γ’ τρίμηνο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής των Αγίων Θεοδώρων (σε συνεργασία με Motor Oil).

Με τη λειτουργία της μονάδας αυτής, ο όμιλος θα ελέγχει πάνω από 1.200 MW ηλεκτρικής ισχύος και γίνεται δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρισμού μετά τη ΔΕΗ.

Ο υψηλός βαθμός απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που προσφέρει η ΔΕΠΑ είναι πλέον πλεονεκτήματα που αξιοποιούνται για μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και μεγαλύτερη συμμετοχή στο EBITDA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v