Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουρλούμης: ”Κινδυνεύει με χρεοκοπία ο ΟΤΕ”

Επιστολή προς το προσωπικό με την οποία επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις για καθαρή μείωση προσωπικού κατά 4.000 άτομα και τον κίνδυνο εμφάνισης ζημιών, ενώ παράλληλα κάνει λόγο ακόμη και για ”τάση, που αν δεν αντιστραφεί θα οδηγήσει σύντομα σε χρεοκοπία” απέστειλε ο Π. Βουρλούμης. Η συνδικαλιστική ηγεσία χαρακτηρίζει τις απόψεις Βουρλούμη ”ακραίες”. Το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Βουρλούμης: ”Κινδυνεύει με χρεοκοπία ο ΟΤΕ”
του Σταμάτη Ζαχαρού

Ανοικτή επιστολή προς το προσωπικό του οργανισμού στην οποία διατυπώνει τις θέσεις του για την οικονομική κατάσταση και το πρόγραμμα εξόδου περίπου 6.000 εργαζομένων απέστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης. *

Η συνδικαλιστική ηγεσία χαρακτηρίζει τις απόψεις Βουρλούμη ”ακραίες”, ενώ γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με τη διοίκηση στις 13 Οκτωβρίου.

”Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΟΤΕ κινδυνεύει να δείξει ζημιές στο τέλος του 2004. Αυτό δεν οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, αλλά στη συνέχιση μιας τάσης που, αν δεν αντιστραφεί, θα οδηγήσει την εταιρία πολύ σύντομα σε χρεοκοπία”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Π. Βουρλούμης.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή ”ερευνάται το ενδεχόμενο συνταξιοδότησης όσον έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια ηλικίας και 27 χρόνια υπηρεσίας. Ο στόχος είναι να αποχωρήσουν το 2005 περίπου 6.000 εργαζόμενοι και να προσληφθούν περίπου 2.000 νέοι με τα προσόντα που χρειάζεται ο ΟΤΕ. Η καθαρή μείωση του προσωπικού θα είναι έτσι περίπου 4.000 άτομα”.

Επίσης, στην επιστολή αναφέρεται ότι το ”κόστος της μείωσης του προσωπικού θα είναι πολύ υψηλό, ενώ το κράτος δεν μπορεί να συμβάλλει άμεσα οικονομία γιατί ο ΟΤΕ είναι ιδιωτική ανώνυμος εταιρία”.

Στο μεταξύ στη συνάντηση ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εθελούσια έξοδο, ενώ μέχρι τότε οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, Εργασίας, Μεταφορών και Οικονομίας, κ.κ. Παναγιωτόπουλο, Λιάπη και Αλογοσκούφη.

Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν την άποψη του προέδρου για την εθελουσία έξοδο ως ”ακραία”, και δεν δέχονται να συζητήσουν ούτε θέματα που αφορούν σε απολύσεις, ούτε φυσικά και την άρση της μονιμότητας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΟΤΕ κ. Παναγόπουλος, η ομοσπονδία δέχεται να συζητήσει το θέμα της εθελουσίας εξόδου, σε περίπτωση που δοθούν επιπλέον κίνητρα, ενώ ταυτόχρονα θέτει και θέμα νέων προσλήψεων για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού.

-----------

* Αποσπάσματα της επιστολής Βουρλούμη

Προς: Το Προσωπικό ΟΤΕ

Από: Παναγή Βουρλούμη, Πρόεδρο Δ.Σ. & Διευθύνοντα Σύμβουλο

Αμέσως μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων η Διοίκηση του ΟΤΕ άρχισε διαπραγματεύσεις με την ΟΜΕ-ΟΤΕ που εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στην ΟΤΕ ΑΕ. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην εξυγίανση του Οργανισμού. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με απόλυτη διαφάνεια.

Παρέχονται στην ΟΜΕ-ΟΤΕ όλα τα στοιχεία που αφορούν την πορεία της επιχείρησης και συζητούνται ανοιχτά τα προβλήματα και οι προοπτικές της. Έχει παγιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών αλλά είναι αναπόφευκτο ότι από μια ομάδα στην οποία μετέχουν πολλά άτομα διαρρέουν στοιχεία και πληροφορίες που δημιουργούν σύγχυση στο προσωπικό του ΟΤΕ και την κοινή γνώμη. Για τον λόγο αυτό κρίνεται χρήσιμο να δοθούν από την Διοίκηση ορισμένες εξηγήσεις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΟΤΕ κινδυνεύει να δείξει ζημίες στο τέλος του 2004. Αυτό δεν οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες αλλά στη συνέχιση μιας τάσης που, αν δεν αντιστραφεί, θα οδηγήσει την Εταιρία πολύ σύντομα σε χρεοκοπία...

Η κάθετη πτώση των κερδών οφείλεται σε διάφορες αιτίες, που μπορούν να συνοψιστούν σε ”δυσκολία προσαρμογής στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς και τεχνολογικής εξέλιξης”.

Γι αυτό, δεν ευθύνεται κυρίως το προσωπικό, αλλά μία σειρά εσφαλμένων εκτιμήσεων και αποφάσεων που πάει πίσω πολλά χρόνια.

Η ΟΤΕ ΑΕ (σταθερή τηλεφωνία) χάνει μερίδιο αγοράς από την κινητή τηλεφωνία και από τους ανεξάρτητους παρόχους σταθερής.

Αυτό γίνεται παντού στον κόσμο και οι εταιρίες σταθερής τηλεφωνίας αντιμετωπίζουν τη μείωση των εσόδων με ριζική μείωση κόστους. Όχι ο ΟΤΕ ως τώρα.

Από το Μάιο που ανέλαβε η παρούσα διοίκηση έχει αρχίσει να εφαρμόζει πρόγραμμα που μεταξύ άλλων, στοχεύει στα εξής:

* Εντοπισμό ικανών στελεχών μέσα στον ΟΤΕ

* Εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρυθμιστική Αρχή (ΕΕΤΤ)

* Μείωση των επισφαλειών

* Απαλλαγή από ζημιογόνες θυγατρικές

* Επανεργοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού

* Δραστική μείωση δαπανών λειτουργίας και άσκοπων επενδύσεων

* Απαγκίστρωση από εξαρτήσεις από προμηθευτές

* Έμφαση στην εγκατάσταση ευρυζωνικότητας

* Συντονισμό τεχνικού και εμπορικού τομέα

* Μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα των πελατών

Όλα αυτά και άλλα στην Ελλάδα και τις θυγατρικές του εξωτερικού, προχωρούν, αλλά είναι ενέργειες τα αποτελέσματα των οποίων θα αργήσουν να φανούν.

Έστω, όμως, και αν επιτύχουν όλες οι προσπάθειες αυτές, θα επιβραδύνουν, αλλά δεν επαρκούν για να αναστρέψουν την πτωτική πορεία της επιχείρησης. Μόνιμη θεραπεία θα προέλθει από μία ριζική αναδιοργάνωση σε συνδυασμό με μείωση του αριθμού των εργαζομένων και ανανέωση του προσωπικού.

Είναι η μέθοδος που εφάρμοσαν για να επιβιώσουν όλα τα πρώην μονοπώλια τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Διέγνωσαν την ανάγκη της προσαρμογής εγκαίρως και η αναδιοργάνωσή τους υπήρξε σταδιακή.

Δεν απέφυγαν τους κλυδωνισμούς, αλλά τελικά εξυγιάνθηκαν. Στον ΟΤΕ τα πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους και τώρα η ανάγκη επιβάλλει ταχύτερο ρυθμό προσαρμογής.

Το άμεσο κόστος μείωσης του προσωπικού, με οποιονδήποτε τρόπο, θα είναι πολύ υψηλό και πρέπει να υπολογιστεί προσεκτικά η αντοχή του Οργανισμού. Το κράτος δεν μπορεί να συμβάλλει άμεσα οικονομικά γιατί ο ΟΤΕ είναι ιδιωτική ανώνυμος εταιρία. Έχει όμως καθήκον και συμφέρον να προστατέψει την περιουσία του, να αναλάβει το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης και να κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στόχος της Διοίκησης είναι η επιλογή από κοινού με την ΟΜΕ-ΟΤΕ κάποιας εφικτής λύσης πριν το τέλος του 2004 ώστε να εφαρμοστεί νωρίς το 2005. Εκτός από την ανάγκη άμεσης μείωσης του λειτουργικού κόστους, η εκκρεμότης προκαλεί ανησυχία στο προσωπικό και δεν πρέπει να διαρκέσει.

Για να επιβιώσει ο ΟΤΕ, η αναδιοργάνωση και μείωση του προσωπικού είναι μονόδρομοι. Επίσης, η ακαμψία που επιβάλλουν στον ΟΤΕ ορισμένες διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού μόνον θεωρητικά και βραχυπρόθεσμα κατοχυρώνουν κεκτημένα, γιατί οδηγούν τον ΟΤΕ στην πλήρη απαξίωση. Χρειάζεται λοιπόν άμεσα η καθιέρωση ενός ευέλικτου συστήματος προσλήψεων, αμοιβών και επαγγελματικής εξέλιξης του προσωπικού ώστε να μπορεί η επιχείρηση να λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς.

Η διοίκηση δεν έχει αυταπάτες για τη δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να προχωρήσουμε. Εάν η προσπάθεια επιτύχει αυτό θα οφείλεται σε όλους και τα οφέλη δεν θα είναι μόνον οικονομικά. Θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός όλων των εργαζομένων του ΟΤΕ.

* Δείτε δεξιά στο ”Συνοδευτικό Υλικό” το πλήρες κείμενο της επιστολής του Π. Βουρλούμη προς το προσωπικό του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v