Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Ξεκαθαρίζει τις συμμετοχές της

Nα συμμαζέψει το πλήθος των θυγατρικών εταιρειών και συμμετοχών ώστε να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες του και συνάμα να ασκήσει αποτελεσματικότερο έλεγχο στις δραστηριότητές του επιχειρεί ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ελλάκτωρ: Ξεκαθαρίζει τις συμμετοχές της
Nα συμμαζέψει το πλήθος των θυγατρικών εταιρειών και συμμετοχών ώστε να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες του και συνάμα να ασκήσει αποτελεσματικότερο έλεγχο στις δραστηριότητές του επιχειρεί ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Οι περίπου 110 θυγατρικές και οι συμμετοχές που διαθέτει σε ακόμη 25 επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα είναι ζημιογόνες, κάθε άλλο παρά βοηθούν τον όμιλο να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που διέρχεται ο κατασκευαστικός κλάδος.

Έτσι, εδώ και μερικούς μήνες ξεκίνησε πρόγραμμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης, με πώληση εταιρειών που δεν προσδίδουν προστιθέμενη αξία και ενοποίηση άλλων σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα αλλά και εκκαθάριση εκείνων που έχουν καταστεί ανενεργές.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι προχώρησε στην πώληση τεσσάρων μικρών θυγατρικών (Vari Ventures, Gemaco, Αιολική Αδέρες, Λαρκοδομή), ενώ ανέστειλε τη λειτουργία της Pantechniki Romania που διατηρούσε στη Ρουμανία. Επιπλέον, κατά τους πρώτους μήνες του 2011 προέβη στην πώληση της θυγατρικής Ecogenesis Perivalontiki, όπως επίσης και στην απορρόφηση των μικρών εταιρειών Λατομεία Στυλίδας και Λατομική Ημαθίας από τη θυγατρική Ελληνικά Λατομεία Α.Ε.

Πρόσφατα, εξάλλου, σε συμφωνία με τον όμιλο J&P Άβαξ, που επίσης μετέχει στις ανενεργές εταιρείες Τεχνοβάξ και Τεχνολίτ (είχαν συσταθεί για το έργο κατασκευής και εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού αποθήκευσης υγρών καυσίμων στη Μολδαβία), ξεκίνησε τις διαδικασίες εκκαθάρισης και λύσης των δύο επιχειρήσεων.

--- Πιο σφιχτό σχήμα

Ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συνεχίσει το «νοικοκύρεμα» και το επόμενο διάστημα, με στόχους να περιορίσει κατά το δυνατόν τις οικονομικές απώλειες και να δημιουργήσει πιο σφιχτό και παραγωγικό σχήμα. Εξάλλου, δεν μπορεί να συντηρεί πλέον όλες εκείνες τις θυγατρικές που απέκτησε σταδιακά την περίοδο της ευημερίας του κλάδου των κατασκευών, αφού κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητά του.

Αυτήν τη στιγμή, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου έχει περιοριστεί στα 2,5 δισ. ευρώ έναντι των σχεδόν 5 δισ. ευρώ που διέθετε το διάστημα πριν από την κρίση, ενώ συνεχίζεται η πτωτική τάση τόσο στα έσοδα όσο και στην κερδοφορία του.
 
Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ο όμιλος Ελλάκτωρ εμφάνισε κύκλο εργασιών 361 εκατ. ευρώ έναντι 454,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας μόλις 1,8 εκατ. ευρώ από σχεδόν 13 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ξεπερνούσαν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (1,4 δισ. ευρώ) αφορούσαν σε μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια.

Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και των δυσκολιών που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση νέων δημόσιων έργων, ο όμιλος Ελλάκτωρ -όπως άλλωστε και αρκετές άλλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της χώρας- έχει στρέψει την προσοχή του στις ξένες αγορές, ελπίζοντας να αναλάβει συμβάσεις που θα αναπληρώσουν τις απώλειες στο εσωτερικό μέτωπο.

Πρόσφατα, κατάφερε να κερδίσει σύμβαση για την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αγία Πετρούπολη, ενώ αναδείχθηκε ανάδοχος για το έργο κατασκευής κτιρίου γραφείων στο Κατάρ. Επισημαίνεται ότι αυτήν τη στιγμή το 35% του ανεκτέλεστου υπολοίπου του ομίλου (περίπου 875 εκατ. ευρώ) αφορά σε έργα στο εξωτερικό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v