"Καμπανάκι" στην κυβέρνηση για την αδυναμία να διαχειριστεί την κρισιμότητα της κατάστασης χτύπησε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην γενική συνέλευση της εταιρείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
"Όσο το κράτος χρειάζεται δανεικά για να πληρώνει μισθούς, θα είμαστε όμηροι των δανειστών", τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Αναφορικά με τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι επιστροφή σε τεχνικό νόμισμα θα σήμαινε καταστροφή, αν και ο όμιλος Μυτιληναίου θα θησαύριζε. "Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θέλουμε να θησαυρίσει ο όμιλος και να καταστραφεί η Ελλάδα", πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο όμιλος Μυτιληναίου διατηρεί το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΠΑ.
Για την πρώτη περίπτωση επισημαίνει ότι το όποιο τίμημα θα πρέπει να παραμείνει μέσα στην εταιρεία, ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις εκσυγχρονισμού τις οποίες έχει ανάγκη η μεταλλουργία νικελίου. Αυτές τις αποτίμησε μέχρι και 500 εκατ. δολάρια.
Για τη ΔΕΠΑ ο όμιλος διατηρεί το ενδιαφέρον του, ωστόσο επισημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει εάν μαζί με τη ΔΕΠΑ θα πωληθεί και ο ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το μονοπώλιο που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου.
Ο κ. Μυτιληναίος τάχθηκε υπέρ του πλήρους διαχωρισμού του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, ώστε να παραμείνει η ΔΕΠΑ αποκλειστικά ως εμπορική εταιρεία, για την οποία θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται λόγω των συμβολαίων που διαθέτει.
Σε ερωτήσεις μετόχων για ενδεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η θυγατρική του ομίλου Μέτκα στη Συρία, ο πρόεδρός της Γιάννης Μυτιληναίος απάντησε ότι στη συγκεκριμένη χώρα η Μετκα δεν λειτουργεί ως επενδυτής, αλλά ως κατασκευαστής.
Επιπλέον το έργο που κατασκευάζει στη Συρία, δηλαδή ένας μεγάλος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ οπότε το οποιοδήποτε εμπάργκο επιβληθεί στη χώρα σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει την υλοποίηση της εργολαβίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να έχει ρίσκα, αλλά δημιουργεί και ευκαιρίες.
Σε ερωτήσεις μετόχων για τη στάση του ομίλου απέναντι στη ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η ΔΕΗ έχει πολύ σοβαρό ρόλο να παίξει και κανείς δεν πρέπει να την απαξιώνει. Εξέφρασε ωστόσο φόβους ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία, δεν θα μιλάμε απλώς για πώληση 17%.
Πάντως, όπως είπε, δεν είμαστε εμείς που θα τα βάλουμε με τη ΔΕΗ, εμείς θέλουμε τη ΔΕΗ να παίζει τον θεσμικό της ρόλο και να λειτουργεί στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.
--- Πρόβλεψη για το α’ τρίμηνο
Παρά την δύσκολη κατάσταση και τις αβεβαιότητες που περιέγραψε για το 2011 ο επικεφαλής του ομίλου δήλωσε ότι ο τζίρος του πρώτου τριμήνου θα είναι αυξημένος κατά 30% έναντι του τριμήνου του 2010.
Όπως, δε, τόνισε, αυτή τη στιγμή η στρατηγική του ομίλου εστιάζεται πρώτον στη θωράκισή του για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και δεύτερον στη συνέχιση της ανάπτυξης.
--- Στις 23/5 επαναληπτική ΓΣ για την ακύρωση μετοχών
Για την επαναληπτική ΓΣ στις 23 Μαΐου μεταφέρθηκε το θέμα λήψης απόφασης για μείωση μετοχικού κεφαλαίου με ακύρωση 5.957.000 μετοχών. Ως γνωστόν στη συνέχεια, μετά την ακύρωση, θα αποφασιστεί ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή μιας μετοχής σε 20 παλαιές.
Η κίνηση αυτή υλοποιείται ως αντιστάθμισμα της μη διανομής μερίσματος, λύση στην οποία καταφεύγουν πολλές εισηγμένες προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση μερισμάτων.
ΜΕΤΚΑ: Έξω πάμε καλά - Διανομή μερίσματος 0,48 €
Η Μέτκα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την έδρα της στην Ελλάδα, παρά το ότι το 90% των εργασιών της υλοποιείται στο εξωτερικό.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, Γιάννης Μυτιληναίος, στη Γ.Σ. των μετόχων, η οποία αποφάσισε επίσης τη διανομή μερίσματος 0,48 ευρώ ανά μετοχή (0,3792 ευρώ καθαρά) τα οποία θα καταβληθούν από τις 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το άσχημο κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα, οι προοπτικές θα διαγραφούν θετικές εφόσον βελτιωθεί η πολιτική διαχείρισης της κατάστασης.
Η στρατηγική της εταιρίας, όπως την περιέγραψε ο κ. Μυτιληναίος είναι η διατήρηση υψηλής ρευστότητας, ώστε να αξιοποιήσει ευκαιρίες εξαγορών στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο πρόεδρος της Μετκα μίλησε για συζητήσεις που γίνονται στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής για συμμετοχή της εταιρίας, όχι απλώς στην κατασκευή, αλλά και στην ιδιοκτησία και διαχείριση ενεργειακών έργων.
Σε ερωτήσεις μετόχων για το κατά πόσο η κατάσταση στη Συρία επηρεάζει τα έργα που έχει αναλάβει η Μέτκα, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι το αρνητικό σενάριο θα ήταν μια κήρυξη εμπάργκο εκ μέρους του ΟΗΕ σε βάρος της χώρας, το οποίο θα περιλάμβανε και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι ιστορικά δεν υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση ούτε στην περίπτωση του Ιράκ, ούτε σε αυτή του Ιράν.
Η μόνη αβεβαιότητα την οποία εξέφρασε αφορά στην εκτέλεση έργου 700 εκατ. ευρώ στη χώρα αυτή, το οποίο έχει μεν συμβολαιοποιηθεί, αλλά δεν ανοίχτηκε η πίστωση.
Υπάρχει περιθώριο μέχρι το τέλος Αυγούστου να ανοίξει η πίστωση, είπε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ μετέφερε και την απόφαση της Συριακής κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο ακόμη και στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν το χρηματοδοτήσει κατά 50% όπως αρχικά έχει συμφωνηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι στην περίπτωση μη εκτέλεσης του έργου, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα αποτελέσματα της εταιρίας για το 2011.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το ανεκτέλεστο έργων της εταιρίας ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ.