Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: ”Αναγκαία η αναδιάρθρωση της ΕΤΕ”

Στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας και στα σχέδια για τη μελλοντική της πορεία αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Καθημερινή” ενώ τόνισε πως η Τράπεζα πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση της και εκτός Ελλάδος σημειώνοντας πως εξετάζονται οι αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Αράπογλου: ”Αναγκαία η αναδιάρθρωση της ΕΤΕ”
Στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας και στα σχέδια για τη μελλοντική της πορεία αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Καθημερινή”.

Ο Διοικητής τόνισε ότι το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης πρέπει σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει, ώστε να μπορέσει η Εθνική Τράπεζα να διατηρήσει την ηγετική της θέση μέσα σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά.

Ειδικότερα, ο κ. Αράπογλου προσδιόρισε τρεις τομείς στους οποίους απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ο πρώτος αφορά στη διάρθρωση του Ομίλου και συγκεκριμένα την ύπαρξη εταιρειών με μη χρηματοοικονομικό περιεχόμενο, στις οποίες έχουν δεσμευτεί κεφάλαια με μη ικανοποιητική απόδοση.

Στόχος μας, δήλωσε ο Διοικητής, είναι να απαλλαγούμε από συμμετοχές σε εταιρείες, που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό χώρο στην καλύτερη δυνατή τιμή λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών της αγοράς.

Ο δεύτερος τομέας όπου απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις σχετίζεται με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των θυγατρικών χρηματοοικονομικών εταιρειών με την Τράπεζα για την εξασφάλιση συνεργειών.

”Σήμερα δεν υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία. Για παράδειγμα υπάρχει μια μεγάλη, αλλά αναξιοποίητη, καταθετική βάση και δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων. Το ίδιο ισχύει και για τον ασφαλιστικό τομέα” δήλωσε ο κ. Αράπογλου.

Τέλος, ο τρίτος αφορά στο ανελαστικό εργασιακό πλαίσιο και το υψηλό κόστος που συνεπάγεται για την Τράπεζα.

Η Διοίκηση με την εθελουσία έξοδο που πρότεινε θα πετύχει να περιορίσει το κόστος και να ανανεώσει το ανθρώπινο δυναμικό της, ανέφερε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι κακώς η πρόταση αυτή συνδέθηκε με το ασφαλιστικό, αφού η επίλυσή του δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Τράπεζας.

Επιπρόσθετα, ο Διοικητής της Τράπεζας ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της Τράπεζας έναντι των ταμείων περιορίζονται μόνο στη συμβατική υποχρέωση πληρωμής των εισφορών.

Μια πρόσθετη πρωτοβουλία της Διοίκησης για τον περαιτέρω έλεγχο του κόστους, αλλά και των εσόδων ανά μονάδα της Τράπεζας αφορά την τοποθέτηση ενός νέου συστήματος MIS. Έτσι, η Διοίκηση θα μπορεί να αξιολογεί όχι μόνο τα έσοδα αλλά και την κερδοφορία κάθε μονάδας.

Σ’ ό,τι αφορά τη θέση της Εθνικής έναντι των ανταγωνιστών της και την απώλεια εδάφους σε τομείς, όπως οι χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι η υποχώρηση αυτή υπήρξε το αποτέλεσμα των διαδικασιών εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, που ακολούθησε η προηγούμενη Διοίκηση και της επιδίωξής της να βελτιωθούν πρώτα τα συστήματα ελέγχου.

Οι νέες διαδικασίες αποτίμησης κινδύνου που υιοθετήθηκαν σε συνδυασμό με τις πολιτικές σύνδεσης των αμοιβών με τις αποδόσεις του δικτύου θα επιτρέψουν στην Εθνική να ανακτήσει έδαφος σ’ όλους τους τομείς πίστης, ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Αναφορικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, ο Διοικητής τόνισε ότι η Τράπεζα πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση της και εκτός Ελλάδος. Στις γειτονικές χώρες υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη των εργασιών. Ήδη στη Βουλγαρία η Τράπεζα κατέχει το 12% της αγοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο στη Ρουμανία υπάρχει περιθώριο για σημαντική βελτίωση της παρουσίας της και ως εκ τούτου, η Εθνική Τράπεζα πρέπει να αναπτυχθεί γρήγορα όχι μόνο μέσω εξαγορών αλλά και με οργανική ανάπτυξη.

Σημείωσε επίσης πως την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει στη Σερβία και τα Σκόπια, ενώ εξετάζονται οι προοπτικές στη Ρωσία και την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v