Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Σφοδρή κριτική στη ΔΕΗ

Η κατάσταση στη Λιβύη δεν έχει καμία ουσιαστική επίδραση στη λειτουργία των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ, δήλωσαν στελέχη της εταιρίας, καθώς μόνο το 15% του αργού που επεξεργάζονται προέρχεται από αυτήν τη χώρα.

ΕΛΠΕ: Σφοδρή κριτική στη ΔΕΗ
Η κατάσταση στη Λιβύη δεν έχει καμία ουσιαστική επίδραση στη λειτουργία των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ καθώς μόνο το 15% του αργού που επεξεργάζονται προέρχεται από αυτήν τη χώρα, ενώ ήδη οι ποσότητες αντικαθίστανται από φορτία προέλευσης κυρίως δυτικής Αφρικής.

Στελέχη των ΕΛΠΕ, μιλώντας με δημοσιογράφους, αναφέρουν ότι για τους επόμενους μήνες έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικές προμήθειες αργού, προκειμένου να καλυφθούν τα περίπου 100.000 βαρέλια λιβυκού αργού που παραλαμβάνουν τα 3 διυλιστήρια του ομίλου. Επισημαίνουν δε ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο για μονάδες άλλων μεσογειακών χωρών, όπως η Ιταλία, που καλύπτουν το συντριπτικό ποσοστό των αναγκών τους σε αργό από αυτήν τη χώρα.

Αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών στις νέες μονάδες διύλισης της Ελευσίνας, οι ίδιοι αναφέρουν πως από το τέλος του καλοκαιριού θα αρχίσει να γίνεται η σταδιακή παραλαβή τους και εκτιμάται ότι το αργότερο στις αρχές του 2012 το σύνολό τους θα έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που εφαρμόζει ο όμιλος, το 2012 με την ολοκληρωμένη λειτουργία του διυλιστηρίου της Ελευσίνας η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων θα φτάσει το 10%, έναντι περίπου 8% που είναι σήμερα.

--- Ηλεκτροπαραγωγή

Πάντως, τα θέματα που δείχνουν ότι απασχολούν έντονα την ηγεσία των ΕΛΠΕ είναι το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και η τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας.

Για το πρώτο, τα ΕΛΠΕ (δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω της ΕLPEDISON) επισημαίνουν πως το προωθούμενο μοντέλο της ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω του οποίου η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ανοίξει την αγορά ηλεκτρισμού, στην ουσία αποτελεί φαλκίδευση αυτού του ανοίγματος.

Από τη στιγμή όπου η ανταλλαγή ποσοτήτων ηλεκτρισμού μεταξύ της ΔΕΗ και τρίτης εταιρίας δεν θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής στην ημερήσια αγορά, θα πρόκειται στην ουσία για λογιστική τακτοποίηση, χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από το σημερινό καθεστώς.

Τα στελέχη των ΕΛΠΕ πιστεύουν πως το εφαρμοζόμενο σήμερα μοντέλο επιτρέπει τη χειραγώγηση της οριακής τιμής από τη ΔΕΗ, περιορίζει σημαντικά τη λειτουργία των ανεξάρτητων μονάδων των ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ συνεχίζει να εισπράττει με διοικητικές πράξεις ποσά για υπηρεσίες δικτύου, κοινής ωφέλειας κ.λπ., τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο που ισχύει στην Ε.Ε.

Τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη τους, εκφράζουν την άποψη ότι ένα σύστημα μεσοπρόθεσμης ενοικίασης μονάδων της ΔΕΗ θα άνοιγε πραγματικά την αγορά ηλεκτρισμού, προσφέροντας ταυτόχρονα πρόσβαση των ανεξάρτητων παραγωγών σε λιγνίτη και υδροηλεκτρικά (για την υπόθεση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), ενώ ταυτόχρονα θα επέτρεπε στη ΔΕΗ να διατηρήσει στην ιδιοκτησία της περιουσιακά στοιχεία.

Τέλος, αναφορικά με την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας (προβλέπονται από την Ε.Ε. για κάλυψη αναγκών 90 ημερών), ξεκίνησε διαβούλευση με την κυβέρνηση. Τα ΕΛΠΕ τάσσονται υπέρ του μοντέλου που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με αυτό, τα αποθέματα ασφαλείας σε ποσοστό 30% - 50% τηρούνται από ανεξάρτητο οργανισμό, είτε πλήρως ελεγχόμενο από το Δημόσιο είτε από το Δημόσιο με τη συμμετοχή και ιδιωτικών εταιριών. Τα στελέχη του ομίλου πιστεύουν πως με το μοντέλο αυτό είναι πολύ πιο διαφανές το καθεστώς, έναντι του σημερινού, όπου το συντριπτικό ποσοστό των αποθεμάτων αυτών τηρείται από τα διυλιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v