Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώληση μονάδων λιγνίτη αν αποτύχoυν τα swaps

Σαφής προειδοποίηση πως αν τα προταθέντα μέτρα της κυβέρνησης για τα swaps δικαιωμάτων ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες δεν περπατήσουν, θα οδηγήσουν σε πώληση ή ανταλλαγή συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ.

Πώληση μονάδων λιγνίτη αν αποτύχoυν τα swaps
Σαφής προειδοποίηση πως αν τα προταθέντα μέτρα της κυβέρνησης για τα swaps δικαιωμάτων ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες δεν περπατήσουν, θα οδηγήσουν σε πώληση ή ανταλλαγή συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ ή σε μονομερείς παραχωρήσεις μέσω διαγωνισμών ισχύος του 40% των λιγνιτικών της, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2013, περιλαμβάνεται στη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην εν λόγω ανακοίνωση παρατίθενται κατ’ αρχάς οι λεπτομέρειες του σχεδίου ανταλλαγής δικαιωμάτων ενέργειας -των περιβόητων swaps, το οποίο το ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε στην Κομισιόν-, οι οποίες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Φεβρουαρίου προκειμένου να ελεγχθούν από παράγοντες της αγοράς και αρμόδιους φορείς.

Πέραν της διαδικασίας και των όρων, ωστόσο, η Κομισιόν έχει συμπεριλάβει ολόκληρα εδάφια (παράγραφος 15, εδάφια α΄ και β΄ στην αγγλική version της ανακοίνωσης) στα οποία ρητώς αναφέρει ότι σε περίπτωση όπου μέρος ή ολόκληρη η διαδικασία των συμφωνιών ανταλλαγής ενέργειας αποτύχει ή δεν ολοκληρωθεί από τη ΔΕΗ, τότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιλέξει μία από τις παρακάτω λύσεις:

1. Μονομερείς παραχωρήσεις μέσω διαγωνισμών ισχύος του 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2013.

2. Πώληση ή ανταλλαγή των ακόλουθων μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ: Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγλική ανακοίνωση της Κομισιόν συνοδεύεται και από αντίστοιχο ελληνικό κείμενο, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι παραπάνω παρατηρήσεις!

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική πολιτεία στην εισαγωγή του ελληνικού κειμένου φροντίζει να προειδοποιήσει ότι το μόνο αυθεντικό είναι το αγγλικό κείμενο (;), ενώ το επίσημο δελτίο Τύπου που εστάλη νωρίτερα από το ΥΠΕΚΑ ανέφερε αδιευκρίνιστα: «Σε διαβούλευση τίθενται επίσης και κάποιες άλλες ακόμη εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση όπου η αγορά δεν ανταποκριθεί εν όλω ή εν μέρει στους διαγωνισμούς για τη διάθεση των ΣΑΕ (swaps)».

Νωρίτερα, επίσης, ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια βρέθηκε ένα βήμα πιο μπροστά από την ελληνική κυβέρνηση «αδειάζοντάς» την εν μέρει για την επιλογή των swaps και την κατά τα φαινόμενα εξαίρεση των εγχώριων ηλεκτροπαραγωγών, δηλώνοντας: «Η υπόθεση αυτή αποσκοπεί στη διαμόρφωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των ανταγωνιστών της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για ζήτημα ουσιώδους σημασίας, που θα επιτρέψει να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο φάσμα επιλογών όσον αφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και να αυξηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού για τους καταναλωτές».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ SWAPS

Στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης επισυνάπτονται κατάλογοι ειδικών όρων που εξειδικεύουν τα στοιχεία των δικαιωμάτων πρόσβασης. Επιπροσθέτως, οι ανταγωνιστές θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ποσοστό 40% στην ισχύ νέων μονάδων καύσης λιγνίτη.

Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης μονάδων της ΔΕΗ ως το 2015 έχει ως εξής:

- Πτολεμαΐδα 1 (64 MW), Προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης: 2010
- Πτολεμαΐδα 2 (116 MW), Προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης: 2011
- Πτολεμαΐδα 3 (116 MW), Προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης: 2014
- Πτολεμαΐδα 4 (274 MW), Προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης: 2015
- ΛΙΠΤΟΛ 1 (30 MW), Προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης: 2012
- ΛΙΠΤΟΛ 2 (8 MW), Προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης: 2012
- Μεγαλόπολη 1 (113 MW), Προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης: 2010
- Μεγαλόπολη 2 (113 MW), Προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης: 2010

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη γνώμη των φορέων της αγοράς για τα μέτρα που προτάθηκαν από την Ελλάδα σχετικά με την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το αργότερο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Μετά το πέρας της διαβούλευσης, και με βάση τις παρατηρήσεις και προτάσεις που θα έχουν υποβληθεί, θα προκύψει νέος κύκλος συζητήσεων με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής και θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι θα υπάρχει στενή επίβλεψη της διαδικασίας και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταθέσει την πρώτη έκθεση προόδου για τα swaps μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί επιτροπή εποπτείας που θα υποβάλει εκθέσεις συμμόρφωσης στην Ε.Ε. με στόχο την επίτευξη της παραχώρησης από τη ΔΕΗ του 40% της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

* Δείτε στο link της ιστοσελίδας της Κομισιόν τα δύο κείμενα, αγγλικό και ελληνικό.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v