Ικτίνος: Σε λειτουργία το πρώτο αιολικό

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου το πρώτο αιολικό πάρκο που ανέπτυξε η εισηγμένη μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος Ελλάς, η οποία υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει έσοδα 3,85 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ικτίνος: Σε λειτουργία το πρώτο αιολικό
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου το πρώτο αιολικό πάρκο που ανέπτυξε η εισηγμένη μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος Ελλάς, η οποία υπολογίζει ότι από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα εξασφαλίσει έσοδα 3,85 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να δοθεί και η τελική έγκριση του ΔΕΣΜΗΕ για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου 2010.
 
Η πρώτη αυτή επένδυση της Ικτίνος Ελλάς στον τομέα της ενέργειας στοίχισε περί τα 40 εκατ. ευρώ, με την κρατική επιδότηση να ανέρχεται στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, η εισηγμένη έχει λάβει από το Δημόσιο τα μισά από τα οφειλόμενα χρήματα (περίπου 6 εκατ. ευρώ), καθώς το κράτος αδυνατεί λόγω της οικονομικής κρίσης να καταβάλει άμεσα το σύνολο της επιδότησης.

Σημειώνεται ότι το αιολικό πάρκο που η Ικτίνος Ελλάς έχει αναπτύξει μέσω της θυγατρικής εταιρίας ΙΔΕΗ Α.Ε. βρίσκεται στην περιοχή Μεγαλοβούνι του δήμου Νικηφόρου Δράμας και έχει ισχύ 22 MW. Με την ενέργεια που θα παράγει είναι δυνατόν να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες ηλεκτροδότησης περίπου 12.500 νοικοκυριών.

Σε περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εισηγμένης, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το δεύτερο αιολικό πάρκο που σήμερα κατασκευάζει η ΔΕΗ Α.Ε. και θα έχει ισχύ 8 MW.

Η δεύτερη αυτή επένδυση υλοποιείται σε όμορη έκταση του πρώτου αιολικού πάρκου (θέση Σύνορα, νότια της περιοχής Μεγαλοβούνι) και το κόστος της θα ανέλθει στα 12 εκατ. ευρώ. Το ύψος της κρατικής επιδότησης θα φτάσει τα 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος τζίρος από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται στο 1,4 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εισηγμένης είναι να αναπτύξει σταδιακά μια σειρά αιολικά πάρκα ανά την Ελλάδα με συνολική ισχύ 150 - 200 MW. Στην παρούσα φάση η εταιρία αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και σχεδιάζει να κινηθεί αυτόνομα σε ό,τι αφορά την προώθηση νέων επενδύσεων.

Ήδη έχει εξασφαλίσει άδεια παραγωγής για ακόμη ένα αιολικό πάρκο με ισχύ 24 MW που θα αναπτυχθεί στην περιοχή Μακρακόμης Φθιώτιδας κι έχει υποβάλει αιτήσεις στη ΡΑΕ για την αδειοδότηση τριών ανάλογων έργων (δύο στη Δεσκάτη Γρεβενών και ένα στον δήμο Νικηφόρου Δράμας) με συνολική ισχύ 37,8 MW.

Προβληματίζει η κωλυσιεργία του ΥΠΕΚΑ

Και ενώ οι επενδύσεις της Ικτίνος Ελλάς στην ενέργεια προχωρούν ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές, το real estate project που προωθεί η εισηγμένη σε συνεργασία με τον οίκο της Dolphin Capital Investors στη Σητεία της Κρήτης αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια ως προς την αδειοδότηση των δύο οικιστικών περιοχών του από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι οικοδομικές άδειες για την ξενοδοχειακή μονάδα και τη μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών που προβλέπεται να κατασκευαστούν στην έκταση των 2.000 στρεμμάτων στον Όρμο Φανερωμένης, όμως εκκρεμεί η έκδοση αδειών για τις οικιστικές ζώνες του έργου.

Μέχρι να διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, η κοινοπραξία των Ικτίνος Ελλάς - Dolphin Capital Investors (συμμετέχουν με 20% και 80% αντίστοιχα) δεν προτίθεται να ξεκινήσει την υλοποίηση της επένδυσης των περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Ικτίνος Ελλάς, που έχει την ευθύνη έκδοσης των αδειών, θεωρεί ακατανόητη την κωλυσιεργία που δείχνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΥΠΕΚΑ από τη στιγμή που οι ζώνες όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθούν οι παραθεριστικές κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

"Η υπομονή μας εξαντλείται", αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της εισηγμένης, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Πάντως, παρά τα εμπόδια, ο επενδυτικός φορέας συνεχίζει να προωθεί τις απαραίτητες επιμέρους συμφωνίες για τη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος.

Έτσι πρόσφατα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με μεγάλο διεθνή ξενοδοχειακό οίκο για τη διαχείριση του ξενοδοχείου που θα κατασκευαστεί στην υπό αξιοποίηση έκταση των 2.000 στρεμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v