Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΒ: Ραντεβού στα δικαστήρια

Διαφυγόντα κέρδη μέσω αγωγής θα επιδιώξουν μέτοχοι (ως πρόσφατα) μειοψηφίας. Ποιοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια. Το σκεπτικό της εκκολαπτόμενης προσφυγής και τα χρονικά περιθώρια.

ΑΒ:  Ραντεβού στα δικαστήρια
Στις δικαστικές αίθουσες θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, η επόμενη μάχη μεταξύ του ομίλου Delhaize και κάποιων εκ των έως πρόσφατα μετόχων μειοψηφίας της εισηγμένης, μετά την ευόδωση των πολύχρονων προσπαθειών του βελγικού ομίλου για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΑΒ Βασιλόπουλος και την έξοδό της από το Χ.Α.

Τον Μάιο του 2009, ο βελγικός όμιλος Delhaize, που κατείχε μέχρι τότε το 67,40% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΒ Βασιλόπουλος, προχώρησε σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου και τη διαγραφή των μετοχών της από το χρηματιστήριο.

Η Delhaize πρόσφερε στους μετόχους μειοψηφίας 30,50 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που δεν ικανοποίησε κανένα από τα θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που κατείχαν αξιόλογες μετοχικές θέσεις στην ΑΒ και ήδη από την επομένη άρχισαν να βγαίνουν αγορές στο ταμπλό σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Μπροστά στο διαφαινόμενο φιάσκο οι Βέλγοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε βελτίωση της αρχικά προσφερόμενης τιμής, ανεβάζοντάς την στα 34 ευρώ. Η κίνηση έσωσε την παρτίδα καθώς κάποιοι ιδιώτες μέτοχοι με μεγάλες θέσεις πούλησαν, όμως δεν στάθηκε αρκετή για να δώσει στην Delhaize το πολυπόθητο 90% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΒ.

Το ποσοστό της μετά την ολοκλήρωση της περιόδου δημόσιας προσφοράς ανήλθε στο 89,56%, κάτω από τον πήχη του 90% που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί η άσκηση δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out). Τα θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, που δεν αποδέχτηκαν τη δημόσια προσφορά του 2009, θεώρησαν ακόμα και τη βελτιωμένη τιμή χαμηλή, βάσει της δυναμικής της αλυσίδας.

Τα αποτελέσματα του 2009, που ανακοινώθηκαν μερικούς μήνες μετά, από την αγορά κρίνεται ότι δικαίωσαν τη στάση τους καθώς τα προ φόρων κέρδη της εισηγμένης αλυσίδας super market ήταν υψηλότερα από αυτά που ενσωμάτωνε η προσφορά της Delhaize.

Το γεγονός ότι μόλις δύο μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2009, και έναν χρόνο μετά την πρώτη δημόσια προσφορά, η Delhaize απηύθυνε νέα προαιρετική προσφορά, με τιμή αυτήν τη φορά τα 35,73 ευρώ ανά μετοχή, καταδεικνύει, σύμφωνα με την αγορά, το ότι η -αρχική- προσφορά του 2009 και η βελτιωμένη που ακολούθησε αποτιμούσαν χαμηλότερα την εταιρία από όσο πραγματικά άξιζε.

Πολύ περισσότερο αν συνυπολογιστεί ότι η τιμή του τίτλου είχε φτάσει μέχρι και τα 50 ευρώ, επίπεδα στα οποία πούλησαν τις μετοχές τους ανώτατα στελέχη της εισηγμένης.

Τελικά, στις 14 Μαΐου 2010 η Delhaize ανακοίνωσε ότι 15 μόλις μέτοχοι αποδέχτηκαν τη νέα προσφορά της και της πούλησαν 98.102 μετοχές ή το 0,77% του μετοχικού κεφαλαίου της. Αυτό το ποσοστό ήταν αρκετό για να κατατεθεί αίτηση squeeze out.

Ποιοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια

Τα δύο θεσμικά χαρτοφυλάκια (Αμοιβαίων των Alpha Trust και HSBC) καθώς και οι δύο ιδιώτες επενδυτές, που είχαν διατηρήσει τις μετοχικές τους θέσεις, υποχρεώθηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στα 35,73 ευρώ (τιμή εξαγοράς). Η καταβολή των χρημάτων διενεργήθηκε στις 9 Αυγούστου και η ΑΒ οδεύει εκτός Χ.Α. καθώς η Delhaize κινεί τη διαδικασία εξόδου της και διαγραφής των μετοχών της.

Κάποιοι όμως από αυτούς τους μέχρι πρόσφατα μετόχους μειοψηφίας έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη γιατί αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις θέσεις τους στην ΑΒ σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που δικαιολογεί, σύμφωνα με τους ίδιους και με μέρος της αγοράς, η δυναμική της εταιρίας.

Ο κ. Μπαρμπάτσαλος, μέχρι πρότινος μέτοχος της ΑΒ και παλαιότερα οικονομικός διευθυντής στη Μύλοι Λούλη, είχε δηλώσει δημόσια στη γενική συνέλευση της αλυσίδας super market ότι προτίθεται να κινηθεί δικαστικά. 

Την πρόθεσή του να καταθέσει αγωγή επιβεβαιώνει στο Euro2day.gr και ο δικηγόρος κ. Χ. Ποριάζης, που ενεργεί ως πληρεξούσιος δικηγόρος μέλους της οικογένειας Βασιλόπουλου.

Το άρθρο 27 του Ν. 3461/2006 προβλέπει ότι οι κάτοχοι των κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρίας, που μεταβιβάζονται στον προτείνοντα, μπορούν να προσφύγουν στο Μονομελές Πρωτοδικείο και να αμφισβητήσουν το ύψος του προσφερόμενου ανταλλάγματος, ενώ η προσφυγή αυτή ασκείται μέσα σε προθεσμία 6 μηνών. 

Σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής οι ως πρότινος μέτοχοι μειοψηφίας θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν τα διαφυγόντα κέρδη από το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους σε τιμή χαμηλότερη της θεωρούμενης από τους ίδιους δίκαιης αξίας της εταιρίας.

Η γκρίνια για royalties και τόκους

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον να δει αν θα υπάρξει τελικά δικαστική προσφυγή και βεβαίως το αποτέλεσμά της, καθώς θα δημιουργήσει πιθανόν νομολογία αφενός για όλους όσοι πούλησαν στις δύο προαιρετικές δημόσιες προσφορές της ΑΒ και αφετέρου για την προστασία των μετόχων μειοψηφίας και τις σχέσεις των θυγατρικών με τις μητρικές πολυεθνικές τους.

Σε κάποιες από τις γενικές συνελεύσεις της ΑΒ, και κυρίως στο περιθώριό τους, υπήρχε γκρίνια από τους μετόχους μειοψηφίας για τα royalties που της χρεώνει η Delhaize όπως και για την παροχή βραχυχρόνιας χρηματοδότησης με όρους που θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι για την ΑΒ.

"Η Delhaize χρεώνει την ΑΒ με royalties, ενώ δεν της έχει προσφέρει προστιθέμενη αξία από τότε που την εξαγόρασε από τον κ. Γεράσιμο Βασιλόπουλο ως σήμερα", αναφέρει διαχειριστής σημειώνοντας ότι η εταιρία χρηματοδότησε με ίδιους πόρους και δανεισμό την ανάπτυξή της και στηρίχτηκε στο concept που είχε και στο επιτυχημένο management.

Γεγονός είναι ότι η Delhaize δεν έβαλε τα τελευταία χρόνια "φρέσκο" χρήμα στην ΑΒ ούτε άλλαξε δραστικά το concept της αλυσίδας, όπως για παράδειγμα έκανε η Carrefour στην περίπτωση της Μαρινόπουλος. Προέκρινε δε την ενίσχυση του μεριδίου της ΑΒ στην Ελλάδα σε μια περίοδο όπου οι υπόλοιπες επενδύσεις της δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα.

Σημειώνεται ότι οι Βέλγοι άρχισαν να μαζεύουν μετοχές της ΑΒ Βασιλόπουλος από την αγορά μέσω της Merrill Lynch από τον Οκτώβριο του 2008 και αύξησαν το ποσοστό τους από 59,7% σε 65,2% μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2009.

Οι Βέλγοι είχαν κάνει το ίδιο και τη διετία 2005-06, όταν η ΑΒ έβγαινε από την περίοδο αφομοίωσης της εξαγοράς της Τροφό. Η Delhaize ενίσχυσε τότε το ποσοστό της στην ΑΒ σε χαμηλές αποτιμήσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι αποσκοπούσε στην απόκτηση του 100% και στη διαγραφή της εταιρίας από το ταμπλό. Τότε πέτυχε να αποκτήσει επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΒ πληρώνοντας ανά μετοχή όχι περισσότερα από 11,50 ευρώ.

Δεν προχώρησε δε σε δημόσια πρόταση, όπως φοβόταν η αγορά, ίσως επειδή η ΕΛΕΧΑ, ούσα τότε σε διαδικασία απορρόφησής της από την Τράπεζα Πειραιώς, προτίμησε να πουλήσει το 4,5% της ΑΒ Βασιλόπουλος σε Έλληνα ιδιώτη επενδυτή και όχι στην Delhaize με τίμημα 11,40 ευρώ ανά μετοχή. Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απόκτηση του 90% και squeeze out.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v