ΟΛΠ: Οκ για πρόγραμμα “Πολιτιστική Ακτή Πειραιά"

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενέκρινε στο σύνολό του το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ Α.Ε. για τη δημιουργία “Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά”,

ΟΛΠ: Οκ για πρόγραμμα “Πολιτιστική Ακτή Πειραιά
Μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ του Υπουργού κ. Παύλου Γερουλάνου, της Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Λίνας Μενδώνη και του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργου Ανωμερίτη και της σύσκεψης και αυτοψίας των στελεχών του ΥΠ.ΠΟ.Τ. υπό τη Γενική Γραμματέα στο Λιμάνι, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενέκρινε στο σύνολό του το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ Α.Ε. για τη δημιουργία “Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά”, στην περιοχή η οποία εκτείνεται από τον Άγιο Διονύσιο και την Ηετιώνια Ακτή μέχρι το κτίριο του Υπ. Ναυτιλίας.

Όπως είναι γνωστό, με απόφαση της Αναπτυξιακής Επιτροπής Πειραιά και της Διϋπουργικής Επιτροπής για το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΠ Α.Ε. είχε κατ΄ αρχήν εγκριθεί η πρόταση του Οργανισμού για την μετατροπή της Ηετιώνιας περιοχής σε “Πολιτιστική Ακτή Πειραιά”, πρόταση την οποία άμεσα υιοθέτησαν ο Νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας και οι Δήμαρχοι Πειραιά και Δραπετσώνας κ.κ. Παν. Φασούλας και Αλέξ. Χρυσός και οι επαγγελματικοί φορείς της πόλης.

Η εξειδίκευση της πρότασης αυτής του κ. Γιώργου Ανωμερίτη και η θετική απόκριση του ΥΠΠΟΤ περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:

1. Διαμόρφωση - Ανάδειξη της Ηετιώνιας Πύλης. Ήδη (α) το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε το έργο αυτό (β) ο ΟΛΠ παραχώρησε στο ΥΠΠΟΤ πρόσθετη όμορη έκταση για επέκταση του αρχαιολογικού χώρου μέχρι τη Λ. Ανδρέα Παπανδρέου και (γ) ο Νομάρχης Πειραιά ενέκρινε τη χρηματοδότηση με σύμβαση συνεργασίας το συνολικό έργο ανάπλασης. Αυτό σημαίνει μαζί και με την έγκριση από τον ΟΛΠ της μελέτης του Δήμου Δραπετσώνας για τον υπόλοιπο χώρο, ότι στην περιοχή δημιουργείται μια πρότυπη ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πρασίνου και ήπιας αναψυχής.

2. Μεταστέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά στο σύγχρονο κτίριο του ΟΛΠ στο Καστράκι. Με δεδομένο ότι το σημερινό Μουσείο είναι μικρό (1.034 τ.μ.) και βρίσκεται σε μη εύκολα προσβάσιμη περιοχή έγινε αποδεκτή η πρόταση μεταστέγασής του στο πιο πάνω κτίριο (5.000 τ.μ.) υπό ορισμένες αρχιτεκτονικές και στατικές μετατροπές. Η ενοποίηση αρχαιολογικού χώρου, Μουσείου και γειτονικών πάρκων και εκτάσεων δημιουργεί έναν μεγάλο ενιαίο αναβαθμισμένο χώρο.

3. Μετατροπή του κτηρίου του SILO (ρολόι) σε Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Το συνολικό οικοδόμημα του 1929 (κυψέλες) διατηρείται μαζί και με τους ταινιόδρομους ως δείγμα βιομηχανικής αρχαιολογίας. Το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα αναδείξει τη γνώση και θα προβάλει την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας στον φυσικό του μάλιστα χώρο, αξιοποιώντας στο άμεσο μέλλον και τις υφιστάμενες παλαιές μόνιμες δεξαμενές.

4. Μετατροπή της Πέτρινης Αποθήκης σε Μουσείο Μετανάστευσης. Ιδρύεται ένα νέο Μουσείο, το οποίο δεν υπάρχει στην χώρα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Πειραιά, το λιμάνι του, τους μετανάστες και την προσφυγιά.

5. Αποκατάσταση και Διαμόρφωση του Προβλήτα “Κράκαρη” σε χώρο εικαστικών και άλλων πολιτιστικών δράσεων, χώρου αποχαιρετισμού και εστίασης.

6. Μετατροπή των δύο πολυόροφων Αποθηκών (8.500τ.μ.) σε Θεματικό Πάρκο για την Ιστορία του Πειραιά και της Ναυτιλίας, πολυχώρους εκθέσεων, εκδηλώσεων, καινοτομίας και τουρισμού.

Όπως δήλωσε μετά το από α.π. 1661/19.7.10 έγγραφο του ΥΠΠΟΤ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: “Μια νέα προοπτική γεννιέται για τον Πειραιά και το Λιμάνι του. Μαζί με τις οικονομικές δραστηριότητές του, ο ΟΛΠ Α.Ε. βάζει την σφραγίδα του, μετατρέποντας το Λιμάνι σε Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού για την χώρα και σε βασικό λιμάνι τουριστικής αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα όραμα για τους κατοίκους του Πειραιά, τους νησιώτες, τους επισκέπτες και τους χρήστες του λιμανιού με την οριστική έγκριση του ΥΠΠΟΤ, γίνεται πραγματικότητα. Το σύνολο των έργων θα έχει από πλευράς ΟΛΠ Α.Ε. αποτυπωθεί, προκηρυχθεί και αδειοδοτηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος μας είναι ο συνολικός σχεδιασμός να έχει υλοποιηθεί εντός του χρόνου του επενδυτικού μας προγράμματος (2010-2014)”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v