Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Καλά νέα για αλουμίνιο και ενέργεια

«Γιατί μια εταιρεία, όπως η ΜΕΤΚΑ, που έχει σχεδόν το 100% των έργων της στο εξωτερικό να έχει έδρα την Ελλάδα, όπου μέρα παρά μέρα μπαίνουν νέοι φόροι, δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην ΕΘΕ.

Μυτιληναίος: Καλά νέα για αλουμίνιο και ενέργεια
 «Γιατί μια εταιρεία, όπως η Μέτκα, που έχει σχεδόν το 100% των έργων της στο εξωτερικό να έχει έδρα την Ελλάδα, όπου μέρα παρά μέρα μπαίνουν νέοι φόροι, όπου τα εισοδήματα μπαίνουν στη φορολογική κλίμακα, όπου το ΦΠΑ δεν επιστρέφεται;» δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου εισηγμένου Ομίλου κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, συμπληρώνοντας:

«Πολλές εταιρείες με εξαγωγικό χαρακτήρα επεξεργάζονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμείς, δεν το έχουμε προχωρήσει πολύ, όμως οι ελεγκτικές εταιρείες έχουν πέσει με τα μούτρα στο συγκεκριμένο θέμα. Φοβάμαι ότι τα νούμερα θα είναι μεγάλα και ότι θα έχουμε μετόχους του εξωτερικού που θα μας δυσκολέψουν στο να απαντήσουμε». Από την άλλη πλευρά όμως, ελέχθη ότι η διοίκηση του Ομίλου δεν θα ήθελε να οδηγηθούμε σε μια τέτοια λύση…

O κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Μέτκα και ανέφερε ότι τα μόνα νέα έργα που θα μπορούσε να διεκδικήσει εντός Ελλάδας είναι το «Πτολεμαΐδα IV» και ο «Αστακός».

Όλα καλά με «Αλουμίνιο» - Προς νέες επενδύσεις

Πέρυσι ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, όπου ο Όμιλος κατάφερε να σημειώσει θετικά αποτελέσματα λόγω των επιτυχών κινήσεων hedging που έγιναν. Από πέρυσι, τέθηκαν τρεις στόχοι που θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα της εταιρείας ανεξάρτητα από την πορεία της τιμής του μετάλλου.

Ο πρώτος αφορούσε ένα πρόγραμμα έντονης περικοπής κόστους ύψους 30 εκατ. ευρώ, που υλοποιήθηκε.

Ο δεύτερος, ήταν η πάση θυσία απελευθέρωση του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), γεγονός που περιόρισε σημαντικά το κόστος παραγωγής της αλουμίνας και κατά συνέπεια και του αλουμινίου.

Και ο τρίτος, ήταν οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του ρεύματος.

Οι συζητήσεις αυτές φαίνεται να βρίσκονται αρκετά κοντά στο να καταλήξουν θετικά και μάλιστα εξετάζονται δύο σενάρια: είτε το νυχτερινό τιμολόγιο να επεκταθεί και επιπλέον ένα μέρος της ενέργειας να προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος του ίδιου του Ομίλου, είτε να συμφωνηθεί μια ανταλλαγή ρεύματος, όπου η ΔΕΗ θα προσφέρει ρεύμα το βράδυ (όταν δεν έχει πού να το διαθέσει) και θα αποκτά ρεύμα από τα εργοστάσια του Ομίλου σε περιόδους αιχμής.

«Οποιαδήποτε λύση και να βρεθεί, το καθαρό αποτέλεσμα θα είναι σημαντικά θετικό για μας» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Επίσης, τα σχέδια για επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε αλουμίνα, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος καθώς με βάση τα παραπάνω το κόστος παραγωγής για τον ελληνικό Όμιλο θα πέσει πολύ πιο χαμηλά από αυτό των μεγάλων Ευρωπαίων παραγωγών.

Οι μονάδες ενέργειας

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην πολύ χαμηλή οριακή τιμή του συστήματος, η οποία μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε τη ΔΕΗ και τους εισαγωγείς, αλλά έπληττε τους ιδιώτες παραγωγούς.

«Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν και να πηγαίνουμε προς μια πιο ορθολογική πολιτική, μετά και την παρέμβαση της ΡΑΕ. H ΔΕΗ μέχρι τώρα δεν υπολόγιζε το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα, υπήρχε το θέμα των νερών και τέλος υπολόγιζε το κόστος του λιγνίτη σε μηδενική τιμή και όχι σε τιμή αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό φαίνεται –σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο- να οδηγεί σε μια άνοδο της οριακής τιμής του συστήματος από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και αποτελεί θετική εξέλιξη για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας του Ομίλου.

Προβλέψεις για φέτος

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την πρόβλεψή του για φετινό κύκλο εργασιών του Ομίλου άνω του 1 δισ. ευρώ, στόχος που ενδεχομένως να ξεπεραστεί και με άνεση. Ωστόσο, απέφυγε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόβλεψη κερδοφορίας, επικαλούμενος το έντονα ασταθές πολιτικό περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v