Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βόμβα» στα συμβόλαια της Ασπίς Πρόνοια

Στον «αέρα» τα συμβόλαια ζωής της Ασπίς. Απουσιάζουν στοιχεία για τουλάχιστον το 50% των συμβολαίων. Τι αποκάλυψε η Ernst&Young στην Ένωση Ασφαλιστικών. Γιατί ανακύπτει θέμα πλημμελούς εποπτείας για το Δημόσιο.

«Βόμβα» στα συμβόλαια της Ασπίς Πρόνοια
Σε σκάνδαλο χωρίς τέλος, με θύματα τους πάνω από διακόσιες χιλιάδες κατόχους συμβολαίων Ζωής και Υγείας, εξελίσσεται το «κανόνι» της Ασπίς Πρόνοια καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα το Euro2day τα μισά περίπου από τα παραπάνω συμβόλαια βρίσκονται στον «αέρα».

Η νέα «βόμβα» ήρθε στο φως όταν η εταιρία ορκωτών ελεγκτών, Ernst&Young, διενήργησε προέλεγχο στα στοιχεία του χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς Πρόνοια προκειμένου να διαπιστώσει πόσο θα τιμολογήσει μια εκτενή αναλογιστική μελέτη για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή που έστειλε η Ernst&Young στην ΕΑΕΕ για το θέμα αποκαλύπτει ότι απουσιάζει περί το 50% των τεχνικών σημειωμάτων για τα προγράμματα Ζωής που διαθέτει η Ασπίς Πρόνοια! Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από γνωρίζοντες το θέμα, οι οποίοι σημειώνουν ότι ίσως λείπει και πάνω από το 50% των τεχνικών σημειωμάτων.

Οι ίδιοι, πάντως, διευκρινίζουν ότι η απουσία τους δεν είναι καθοριστική, καθώς υπάρχουν τεχνικά σημειώματα για παρεμφερείς σειρές προϊόντων αλλά και οι όροι των συμβολαίων και η τιμολόγησή τους και επομένως το κενό μπορεί να καλυφθεί.

«Θα χρειαστεί, πιθανώς, περισσότερος χρόνος ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να καλυφθεί το κενό, η απουσία τους όμως δεν είναι καθοριστική για τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης», σημειώνει στέλεχος που έχει άμεση γνώση του θέματος.

Τα τεχνικά σημειώματα αποτελούν το «αλφαβητάρι» του κάθε προϊόντος, βάσει του οποίου προκύπτει αν είναι σωστά τιμολογημένο, φαίνονται οι φόρμουλες απόδοσης και υπεραπόδοσης και εν κατακλείδι αν είναι σωστά αποθεματοποιημένο ή όχι.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η υποβολή τεχνικών σημειωμάτων ήταν απαραίτητη
για την έγκριση του προϊόντος
από την εποπτική αρχή. Εν συνεχεία η παραπάνω προϋπόθεση παραλείφθηκε από τον νομοθέτη, ο οποίος όμως όρισε ότι η κάθε ασφαλιστική θα πρέπει να τηρεί με ευλάβεια το βιβλίο τεχνικών σημειωμάτων και όρων.

Βιβλίο που πρέπει να ελέγχεται από την εποπτεύουσα αρχή. Όπως προκύπτει τοις πράγμασι, στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια κανένας τέτοιος έλεγχος δεν είχε διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι από αμέλεια απουσιάζουν από το σχετικό βιβλίο τεχνικά σημειώματα που αφορούν τουλάχιστον στο 50% των προγραμμάτων Ζωής.

Προκύπτει, ως εκ τούτου, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η «εγκληματική» πλημμελής εποπτεία από πλευράς Δημοσίου, το οποίο δεν ήλεγχε ούτε την τήρηση βασικών στοιχείων όπως είναι το βιβλίο τεχνικών σημειωμάτων και όρων για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Ευθύνη, βεβαίως, προκύπτει και για όσους υπέγραφαν τους ισολογισμούς, είτε ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου είτε ορκωτοί ελεγκτές. Όλα αυτά ενώ αποτελούσε περίπου κοινό μυστικό στην αγορά ήδη από το 2005 ότι η Ασπίς μέσω τριγωνικών συναλλαγών μαγείρευε τα αποθέματα και είχαν διατυπωθεί επώνυμες καταγγελίες όπως υπήρχε και σειρά δημοσιευμάτων.

«Η μη ύπαρξη βασικών αναλογιστικών στοιχείων επιβεβαιώνει την απουσία ελέγχων από πλευράς Δημοσίου και επομένως την ευθύνη του απέναντι στους χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν μείνει στον αέρα μετά την ανάκληση άδειας λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ», αναφέρει στέλεχος της αγοράς.

Και ενώ η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να γνωρίζει, καν, την πραγματική έκταση του ελλείμματος στην Ασπίς επιδιώκει να μεταφέρει τη «ζημιά» από τις πλάτες του στις πλάτες όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων με προγράμματα Ζωής, βάζοντας χαράτσι σε κάθε συμβόλαιο για να καλυφθεί η αναλογιστική τρύπα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εντάξει τα συμβόλαια Ζωής της Ασπίς στο Επικουρικό Κεφάλαιο Ζωής το οποίο θα θεσμοθετήσει με νομοσχέδιο που προετοιμάζει. Πρόθεση στην οποία εναντιώνονται οι ασφαλιστικές, σημειώνοντας ότι αν υπάρξει αναδρομική ισχύς για το Επικουρικό θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η κάθετη αντίδραση των ασφαλιστικών και τα προβλήματα που ανακύπτουν επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι το σχετικό νομοσχέδιο για το Επικουρικό και την απορρόφηση της ΕΠΕΙΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος θα καθυστερήσει να κατατεθεί στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v