Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα απόνερα της "φούσκας" Ψωμιάδη για Aspis

Οι απαιτήσεις των δικαιούχων unit linked προγραμμάτων των Ασπίς Πρόνοια, C.V. και το "προηγούμενο" της Lehman. Εξώδικες δηλώσεις και από κατόχους ομολογιών εταιριών Ψωμιάδη. Τι λέει το ενημερωτικό για κινδύνους.

Τα απόνερα της φούσκας Ψωμιάδη για Aspis
Ουρά ζημιών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να αφήσουν στην Aspis Bank τα "κανόνια" των ομόσταυλων ασφαλιστικών εταιριών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Commercial Value αλλά και της Aspis Capital, καθώς μέρος των ασφαλισμένων ή των δανειστών του κ. Π. Ψωμιάδη στρέφεται και εναντίον της τράπεζας.

H Aspis Bank είχε μέχρι και την ανάκληση της λειτουργίας των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value συμβάσεις bankassurance με τις παραπάνω ασφαλιστικές, ενεργούσε ως θεματοφύλακας για την Commercial αλλά και ως διαχειριστής και εντολοδόχος ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδώσει προσωπικές εταιρίες του κ. Ψωμιάδη, με προεξάρχουσα την "αμαρτωλή" Aspis Capital.

Για τις παραπάνω ιδιότητες που είχε της έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα αρκετές δεκάδες εξώδικες δηλώσεις ομολογιούχων ή ασφαλισμένων, που είτε στρέφονται και εναντίον της είτε απλώς της κοινοποιούνται, καθώς και μερικές αγωγές.

Στην Aspis Bank έχουν ήδη επιδοθεί ως τη σύνταξη του ενημερωτικού 17 εξώδικες δηλώσεις από τους κατόχους ομολογιών, 22 εξώδικες δηλώσεις και μία αγωγή από ασφαλισμένους της Commercial καθώς και εξώδικη δήλωση επενδυτή κατά της τράπεζας, διευθυντή καταστήματός της, και του κ. Π. Ψωμιάδη.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την Aspis Bank είναι να υποχρεωθεί ως διαμεσολαβητής των ασφαλιστικών - επενδυτικών προϊόντων να αποζημιώσει δικαιούχους unit linked προγραμμάτων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και της Commercial Value.

Η έκταση του κινδύνου θα κριθεί από το αν το επικουρικό ζωής που θεσμοθετήθηκε θα καλύψει και σε ποια έκταση τις αποζημιώσεις των δικαιούχων των παραπάνω ασφαλιστικών και βεβαίως από το τι θα αποφασίσουν τα ελληνικά δικαστήρια για αγωγές που πιθανώς να επιμείνουν.

Το θέμα των ευθυνών διαμεσολάβησης ανοίγει και πάλι μετά το "κανόνι" της Lehman Brothers, προϊόντα της οποίας είχαν διατεθεί μέσω τραπεζών και στην ελληνική αγορά και με όρους υπέρ των ιδιωτών επενδυτών καθώς η MiFID έχει θέσει γι' αυτούς ένα υπερπροστατευτικό πλαίσιο.

Τα ελληνικά δικαστήρια είχαν δικαιώσει, πρωτοδίκως, επενδυτές που είχαν στραφεί εναντίον συγκεκριμένων τραπεζών, οι οποίες τους είχαν διαθέσει προϊόντα της Lehman Brothers, υποχρεώνοντας με τις αποφάσεις τους τις διαμεσολαβήτριες τράπεζες να αποζημιώσουν τους επενδυτές για μέρος ή το σύνολο της ζημίας, μετά την κατάρρευση της Lehman.

Ομοιότητες υπάρχουν και στα λουκέτα δύο μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών ζωής (Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value) ασφαλιστικά - επενδυτικά προϊόντα των οποίων διέθετε η Aspis Bank μέσω του δικτύου των καταστημάτων της.

Σε ορισμένες μάλιστα από τις εξώδικες δηλώσεις αναφέρεται ότι τα φυσικά πρόσωπα προχώρησαν στη σύναψη των επενδυτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων κατόπιν υπόδειξης και διαμεσολάβησης στελεχών της Aspis Bank, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι για λογαριασμό της Commercial υπέγραφε διευθυντής καταστήματος της Aspis Bank!

Η Aspis Bank μέσω της Ασπίς Μεσιτείας ΑΕΑ είχε συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής συνεργασίας με τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ καθώς και με την Commercial Value. Βάσει των παραπάνω συμβάσεων, έχει προωθήσει μέσω του δικτύου καταστημάτων της επενδυτικά -  ασφαλιστικά προϊόντα (unit linked) των δυο εταιριών.

Η ίδια η τράπεζα στο ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου παραδέχεται τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τον ρόλο του διαμεσολαβητή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "η τράπεζα είναι εκτεθειμένη σε κίνδυνο αρνητικής έκβασης από ενδεχόμενη άσκηση αγωγών στρεφόμενων κατά αυτής (litigation risk), η οποία ίσως να έχει αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα, στη χρηματοοικονομική θέση και στην κεφαλαιακή επάρκειά της".

Σε άλλο, δε, σημείο του ενημερωτικού αναφέρει ως προς τον κίνδυνο των αγωγών τα εξής: "Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι, σε περίπτωση που οι δικαιούχοι των ανωτέρω ασφαλιστικών προϊόντων δεν ικανοποιηθούν από την ασφαλιστική εταιρία ή δεν τύχουν κρατικής ή άλλης εγγύησης, να στραφούν νομικά και κατά της τράπεζας".

Στα 45 εκατ. ευρώ το αρχικό κεφάλαιο επένδυσης του Aspis Value

Μέχρι τα τέλη του έτους 2008 η Aspis Bank έχει προωθήσει μέσω του δικτύου καταστημάτων της το ασφαλιστικό πρόγραμμα επενδυτικού χαρακτήρα (unit linked) Aspis Value της Commercial Value.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρείχε η Aspis Bank για να συνταχθεί η συμπληρωματική Έκθεση Νομικού Ελέγχου το ποσό που αντιστοιχεί στο αρχικό κεφάλαιο επένδυσης των προϊόντων Aspis Value και αφορά σε συμβόλαια σε ισχύ ή/και σε συμβόλαια τα οποία έχουν εξαγοραστεί, αλλά εκκρεμεί η καταβολή των κεφαλαίων ανέρχεται σε 45,07 εκατ. ευρώ.

Κατά δήλωση της τράπεζας, το προαναφερόμενο ποσό είναι κατά προσέγγιση καθώς δεν έχει συνυπολογιστεί η εγγυημένη απόδοση του εκάστοτε συμβολαίου και η τράπεζα δεν είναι σε θέση να ξέρει από τα προϊόντα που διέθεσε η ίδια πόσα έχουν εξαγοραστεί και έχουν πληρωθεί.

Τα 45 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα αρχικά κεφάλαια επένδυσης, τα οποία συμφωνήθηκαν ως καταβλητέα κατά το έτος σύναψης των σχετικών ασφαλιστικών συμβολαίων και όχι στα συνολικά έως σήμερα προς καταβολή κεφάλαια, για τα οποία η τράπεζα δεν διαθέτει σχετικά στοιχεία.

Το ενημερωτικό αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί δικαιούχοι του Aspis Value να στραφούν νομικά και κατά της Aspis Bank στην περίπτωση που -λόγω του προϋπάρχοντος ελλείμματος περιθωρίου φερεγγυότητας - δεν καλυφθούν μέσω του επικουρικού - συνεγγυητικού ταμείου για τον κλάδο ασφαλειών ζωής με αναδρομική ισχύ.

Μέχρι τη σύνταξη του ενημερωτικού είχαν γνωστοποιηθεί στην Aspis Bank 22 εξώδικες δηλώσεις φυσικών προσώπων, οι οποίες στρέφονται κατά της Commercial Value AAE. Κατά περίπτωση τα ως άνω φυσικά πρόσωπα στις εξώδικες δηλώσεις τους είτε στρέφονται και κατά της τράπεζας είτε απλώς της κοινοποιούν τη σχετική δήλωση. Τέθηκε επίσης υπόψη του νομικού ελεγκτή και μία αγωγή, η οποία στρέφεται κατά της Commercial Value AAE και της Aspis Bank.

Και κίνδυνοι από τα unit linked "Νέα Γενιά" και "Ασπίς Σύνταξη"

Ταυτόχρονα, η Aspis Bank προωθούσε ήδη από το 2006 ως και τις 21/9/2009, όταν και μπήκε το λουκέτο στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, τα unit linked προϊόντα της τελευταίας "Νέα Γενιά" και "Ασπίς Σύνταξη", το οποίο τον Απρίλιο του 2007 μετονομάστηκε σε "Ασπίς Πρόσθετη Σύνταξη".

Η τράπεζα δεν παραθέτει στοιχεία έστω για το ποσό που αντιστοιχεί στο αρχικό κεφάλαιο επένδυσης των παραπάνω προϊόντων, δηλώνει δε στο ενημερωτικό δελτίο ότι περιορίστηκε μόνο στην διάθεση των παραπάνω προγραμμάτων, χωρίς να έχει, σε καμία περίπτωση, κάποια ανάμειξη στη λογιστική παρακολούθηση αξίας των εν λόγω προϊόντων και των σχετιζόμενων με αυτά επενδεδυμένων κεφαλαίων ή/και υποχρεώσεων των ασφαλιστικών.

Στο μέτρο αυτό η Aspis Bank δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες για το σύνολο των μέχρι σήμερα επενδεδυμένων κεφαλαίων και υποχρεώσεων εξαγοράς των ασφαλιστικών εταιριών, με εξαίρεση ορισμένα στοιχεία που αφορούν στα εισπραχθέντα ασφάλιστρα κατά το έτος της σύναψης ή ανανέωσης των σχετικών συμβολαίων ή τα αρχικά κεφάλαια επένδυσης, ούτε αναλαμβάνει ευθύνη για την ορθότητα και την πληρότητα των ανωτέρω στοιχείων.

Από το σύνολο των συμβολαίων που έχουν διατεθεί από το δίκτυο της, η τράπεζα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όλα τα ως άνω συμβόλαια τελούν σήμερα σε ισχύ ή έχουν εξαγοραστεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δικαιούχοι ενδέχεται να έχουν αιτηθεί ή έχουν ήδη προβεί σε εξαγορά των εν λόγω συμβολαίων, απευθυνόμενοι απευθείας στις ασφαλιστικές εταιρίες χωρίς την προηγούμενη διαμεσολάβηση ή ενημέρωση της Aspis Bank.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και σύσσωμος σχεδόν ο κλάδος αντιδρούν έντονα στις σκέψεις του υπουργείου να υπαγάγει τους ασφαλισμένους με προγράμματα ζωής της Ασπίς Πρόνοια στο άρτι θεσμοθετηθέν Επικουρικό Κεφάλαιο Ζωής. Απειλούν δε με προσφυγή στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Στην περίπτωση που δεν υπαχθούν τελικώς στο Επικουρικό, ο κίνδυνος κατάθεσης αγωγών αποζημίωσης εναντίον της Aspis Bank αυξάνεται.

Εξώδικες δηλώσεις και αγωγές για ομολογιακά 105,6 εκατ. ευρώ

Στο ενημερωτικό επιπλέον αναφέρεται ότι υφίστανται εξώδικες διαμαρτυρίες κατόχων ομολογιών που έχουν εκδώσει εταιρίες που ανήκαν στον κ. Π. Ψωμιάδη οι οποίες στρέφονται και εναντίον της Aspis Bank ζητώντας μεταξύ άλλων την άμεση καταβολή των τόκων και των αναλογούντων τόκων υπερημερίας.

Οι ομολογιούχοι απειλούν ότι, σε περίπτωση μη ικανοποίησής τους, θα προχωρήσουν στην άσκηση όλων των δικαιωμάτων τους για την είσπραξη του οφειλόμενου ποσού.

Πρόκειται για ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ που είχαν εκδώσει οι Aspis Capital (80,6 εκατ. ευρώ από το 2004 ως το 2008), Ασπίς Όμιλος Εταιρειών Α.Ε. (5,68 εκατ. ευρώ εκδόσεως 2006), ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ (15 εκατ. ευρώ, εκδόσεως 2003), ΤΙΜΕ Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία (2,75 εκατ. περίπου, εκδόσεως 2007) και ΠΡΟΒΙΖΙΟΝ Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία (1,55 εκατ. ευρώ, εκδόσεως 2007).

Η Aspis Bank ενήργησε στο πλαίσιο της έκδοσης των παραπάνω ομολογιακών δανείων και ενεργεί ως διαχειριστής και εντολοδόχος πληρωμών. Η διοίκησή της δηλώνει ότι δεν έχει διαμεσολαβήσει με κανέναν τρόπο στη διάθεση των τίτλων των ανωτέρω εταιριών και ενεργεί αποκλειστικά ως διαχειρίστρια πληρωμών, χωρίς να εγγυάται με κανέναν τρόπο την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των αντίστοιχων εκδοτών.

Για τον λόγο αυτόν εκτιμά ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες ευδοκίμησης αγωγών που θα στρέφονται εναντίον της ίδιας. Στην περίπτωση που γίνει δεκτό από το δικαστήριο ότι η τράπεζα διαμεσολαβούσε κατά τη διάθεση των ομολογιών και δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωση κατάλληλης και εξατομικευμένης πληροφόρησης των επενδυτών ως προς τους επενδυτικούς κινδύνους των ομολογιών, τότε κατά πάσα πιθανότητα η τράπεζα θα υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημιώσεων.

Επιπλέον:

- Υφίσταται κατασχετήριο έγγραφο ενός επενδυτή, το οποίο στρέφεται κατά της Aspis Capital σχετικά με κατάσχεση στα χέρια ως τρίτων διαφόρων τραπεζικών εταιριών, ανάμεσα στις οποίες και η τράπεζα.

- Υφίστανται εξώδικες δηλώσεις-διαμαρτυρίες από ιδιώτες που στρέφονται κατά της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και κατά περίπτωση οι ως άνω ιδιώτες στρέφονται είτε και κατά της Aspis Bank είτε απλώς της κοινοποιούν τη σχετική δήλωση. Οι ως άνω δηλώσεις αφορούν σε αιτιάσεις ότι οι εκάστοτε δεν γνώριζαν την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ νωρίτερα από την επίσημη δημοσιοποίησή της, με αποτέλεσμα επίταση της ζημίας των διαμαρτυρομένων, οι οποίοι συνδέονται με την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ μέσω ασφαλιστηρίων συμβάσεων

- Υφίστανται εξώδικες δηλώσεις κατά της τράπεζας, οι οποίες αναφέρονται σε επιταγές που είχαν εκδοθεί εις διαταγήν της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v