Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα της Κομισιόν για ΑτΕ-Τι απαντά η εταιρία

Έρευνα για το κατά πόσο τα τιμολόγια ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση ξεκίνησε η Κομισιόν, μετά από καταγγελίες. Τι απαντούν κύκλοι της εταιρίας.

Ερευνα της Κομισιόν για ΑτΕ-Τι απαντά η εταιρία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε εμπεριστατωμένη έρευνα, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον η προτιμησιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από την ελληνική κρατική εταιρεία "Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού" στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή θα εξετάσει εάν η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται σε τιμές κατώτερες των τιμών της αγοράς.

Η Επιτροπή θα διερευνήσει επίσης καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο κρατικός φορέας "Δημόσια Επιχείρηση Αερίου" επιβαρύνθηκε με τη δαπάνη κατασκευής ενός αγωγού αερίου που ανήκει στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος". Η έναρξη διεξοδικής έρευνας παρέχει στα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να σχολιάσουν τα υπό εξέταση μέτρα. Τούτο δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Τον Ιούλιο του 2008, η Επιτροπή έλαβε δύο καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είχε χορηγήσει ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση στην εταιρεία παραγωγής αλουμινίου "Αλουμίνιον της Ελλάδος", με την παροχή διαφόρων πλεονεκτημάτων και συγκεκριμένα φορολογικών απαλλαγών, αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους, απαλλοτρίωσης εκτάσεων, αποκλειστικής χρήσης παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής, καθώς και χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκ πρώτης όψεως, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα εν λόγω πλεονεκτήματα συνιστούσαν κρατική ενίσχυση σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Εντούτοις, τα πλεονεκτήματα αυτά παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της σύστασης της εταιρείας, το 1960, πολύ πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, το 1981.

Τα περισσότερα από αυτά δεν τροποποιήθηκαν μετά την προσχώρηση και, συνεπώς, αποτελούν υφιστάμενες ενισχύσεις, οι οποίες δεν απαιτείται να επιστραφούν.

Εντούτοις , όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα συνέχισε να παρέχει στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές, για 15 μήνες μετά από τη λήξη της σύμβασης εγκατάστασης. Η διαφορά μεταξύ της προτιμησιακής και της συνήθους τιμής ανέρχεται σε 17,4 εκατ. ευρώ. 

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται επίσης ότι η Ελλάδα χορήγησε στην εταιρεία αυτή παράνομη ενίσχυση, επιτρέποντάς της να πωλεί στην αγορά ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από επιχορηγούμενες εγκαταστάσεις της. Μολονότι η άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας επέβαλε στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" την επιστροφή των επιχορηγήσεων που είχαν καταβληθεί για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής, το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε ανέκτησε, κατά τους ισχυρισμούς, τα ποσά αυτά.

Από μια πρώτη ανάλυση, η Επιτροπή εκτιμά ότι η μη ανάκτηση των επιχορηγήσεων δεν παρέσχε επιπλέον πλεονεκτήματα, εκτός από τις επιχορηγήσεις που είχαν ήδη κηρυχθεί συμβιβάσιμες από την Επιτροπή και, κατά συνέπεια, δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς , η Ελλάδα χορήγησε επίσης παράνομη ενίσχυση στην εταιρεία, καταβάλλοντας τμήμα του κόστους κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, για τη σύνδεση του σταθμού συνδυασμένης παραγωγής της εν λόγω εταιρείας με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει, μέχρι σήμερα, παράσχει οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με την εν λόγω καταγγελία.

Τι απαντούν κύκλοι της ΑτΕ

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, με τους οποίους επικοινώνησε το euro2day, η παροχή διαφόρων πλεονεκτημάτων, όπως αναφέρονται στην εν λόγω καταγγελία, συνιστούν πλεονεκτήματα τα οποία παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της σύστασης της εταιρείας, το 1960, πολύ πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και συνεπώς, αποτελούν υφιστάμενες ενισχύσεις, οι οποίες δεν απαιτείται να επιστραφούν.

Για το θέμα του ειδικού τιμολογίου ανέφεραν ότι η σύμβαση δεν είχε λήξει και συνεπώς έπρεπε η εταιρεία να συνεχίσει να καταβάλλει το ειδικό τιμολόγιο που προέβλεπε η παλαιά σύμβαση πράγμα το οποίο πέτυχε με δικαστική απόφαση στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η οποία ανακλήθηκε μετά από 15 μήνες, ως εκ τούτου για το υπόλοιπο διάστημα προ της έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων και μετά κατέβαλε το βιομηχανικό τιμολόγιο Α150.

Ακόμη οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν πως η εταιρεία δεν εισέπραξε παράνομα επιδοτήσεις με την ιδιότητα του αυτοπαραγωγού, εισέπραξε μόνο τις επιδοτήσεις που αφορούσαν στην ιδιότητα του συμπαραγωγού την οποία είχε προ της σχετικής τροποποίησης των αδειών και διατηρεί μέχρι σήμερα.

Οσο για το θέμα των αγωγών σημείωσαν πως ο σχεδιασμός των αγωγών είχε χωροθετηθεί εξ αρχής από την ΔΕΠΑ και η ΔΕΠΑ εισέπραξε τις αντίστοιχες επιδοτήσεις. Όσον αφορά στο τμήμα του αγωγού το οποίο συνδέει το εργοστάσιο της εταιρείας με το σύστημα της ΔΕΣΦΑ η Αλουμίνιον κατέβαλε κανονικά το κόστος κατασκευής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v